Göz Kanlanması

Göz Kanlanması Neden Olur?

Bir çok insanın hayatının belli dönemlerinde karşına çıkabilecek bir sorundur. Göz yüzeyinde bulunan minik damarların genişleyerek bir arada toplanması halinde oluşabilecek bir hastalıktır. Göz kanlanması genellikle iki gözde aynı şekilde görülür. Farklı durumların etkisi ile tek bir gözde de görülme ihtimali vardır. Büyük oranda toz, kaşınma, kuruluk gibi durumlarda başımıza gelir. Bunun dışında göz akında yoğun kırmızı bölge, subkonjonktival kanama gibi nedenlere de işaret olabilir.

Enfeksiyon kapan gözlerde, göz damarları şişerek açılmaya başlar.Bunun sonucunda göz yaşı akıntısı, bulanık görme gibi sorunlarla da karşılaşmak mümkündür. Konjonktivit, kornea ülserleri ve ya üveit gibi enfeksiyonlarda gözleri etkileyebilir.

Göz enfeksiyonlarında birey hiçbir şekilde kendi başına hareket etmemelidir. İlk önceliği doktora gitmek olmalıdır. Doktora gitme eyleminden önce bireyin evde yapabileceği birkaç muayene çeşitleri bulunmaktadır. Bazı gözde kanlanmaları belli süre dinlenmenin ardından geçmektedir. Aynı zamanda lens takmamaya, gözünü mikroplardan korumaya, makyaj yapmamaya ve ellerini gözlerine değdirmemeye dikkat etmelidir.

Göz Kanlanması

Göz Kanlanmasının Nedenleri Nelerdir

Göz kanlanmasının sebepleri çok geniş etkilere dayanmaktadır. Basit bir olaydan dahi gözünüz hemen kanlanabilir. Şişip açılan damarların etrafa yayılması sonucu göze kan oturmaları gerçekleşebilir.
Az öncede bahsettiğim gibi herhangi bir göz kanlanmasında dahi uzman bir doktorun tavsiyesi alınmalıdır, verdiği tavsiyeleri dikkatle uygulanmalıdır.

Alerjik reaksiyonlar
Alkol ve sigara kullanımı
Akut glokom: gözde ani basınç artışı, göz tansiyonu
Blefarit: göz kapaklarının kenarında kirpik köklerinin iltihaplanması

Yüksek tansiyon: Vücudumuzun her yanını sarmalayan damarlarımız göz damarlarından da geçmektedir. Tansiyon değişikliği sonucu vücuttaki kanın akış dahi değişmektedir. Buda göz kanlanmasına sebep olabilir.
Göz yaşı kanalında tıkanıklık yaşama
Gözlerin yeterli yaş üretememesinden kaynaklanan göz kurulu
Belli saatlerde güneşe çıkılınca fazla ışık etkisi ile göz kanlanması

Hamilelik etkisi ile de gözlerde kanlanma meydana gelebilir. Hamilelik döneminde rahmin büyümesinden ötürü giden kan akışı artar bunu takiben diğer organlara kan yürümesinde sıkıntı yaşanabilir. Ayrıca büyüyen rahmin baskısından ötürü kan pompalama hızında değişiklikler ile karşılaşılabilir. Bu etkilerin sonucunda göz kanlanması oluşabilir. Fakat durum kalıcı bir şey değildir, gebelik dönemi bitince tekrardan eski haline döner.

Konjonktivit: Alerji veya enfeksiyon kaynaklı iltihaplanma anlamına gelen konjonktivit, göz kanlanmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Bu enfeksiyon çeşidi genellikle temizlik esasına dayanır. Kirli eller ile gözlere dokunmak, dezenfekte edilmemiş lensleri gözlere takmak, bakteri barından bir cismin göze değmesi halinde de göz enfeksiyonu kapılabilir. Bireylerin hastalık dönemlerinde de(grip virüsü) göz kanlanması yaşanabilir.

Kontakt lens kullanımı: Dezenfekte edilmemiş bir lense sahip iseniz göz enfeksiyonu ile karşılaşmanız muhtemeldir. Kontakt lensler korneanın üstünde duracak şekilde tasarlanmıştır. Lens kullanan insanların kesinlikle uyması gereken kurallardan biri de lensleri ve lens sularını temizlemektir. Kötü bir alışkanlıktır ki lens kullanımın rahatlığına alışan bireyler belli bir süre sonra bu işi boşlamaktadırlar bu da lenslerin mikrop kapmasına hayliyle göz damarlarının şişmesine yol açmaktadır. Yukarıda da bahsettiğim gibi göz kuruluğu da göz kanlanmasına yol açar. Uzun süre lens kullanımı göz kuruluğu yaratır.

Kornea Ülseri: Konjonktivit ile arasında fark kornea ülserinde ağrı çekmenizdir. Kendi belli etmesi biraz farklı bir durumun göstergesidir. Kör olmaya kadar yolu vardır. Enfeksiyon ve ya yaralanma sonucunda da oluşabilir. Kornea ülseri olduğunuzda gözünüzde bir ağrı hissedersiniz ardından iriste gri ve ya beyaz bir yuvarlak oluşur. Kızarma, kaşıntı  göz bulanıklığı, göz kanlanması gibi bir çok sebebi de beraberinde doğurur.

Ramotolojik Hastalıklar
Subkonjonktival Kanama: Gözün hassas zarının altındaki kanaması, kusma, hapşırma, zorlama gibi nedenlerden oluşur. Zorlanma durumunda damarlar yırtılır ve açılmaya başlar. Göz yüzeyinde küçük, parlak bir kan oturması meydana gelir. Oldukça tehlikeli gibi gözükse de vücuda bağlı olarak 2-15 gün aralığında geçmesi beklenir.

Tiroit Hastalığı: Her tiroit hastasında ortaya çıkan bir durum değildir. Bazı tiroit hastaları göz kuruluğu yaşayabilmektedirler bunun dahilinde göz kanlanması oluşabileceği gözlenmiştir.

Madde Bağımlılığı: Göz bebeklerinde küçülme, kan basıncında değişiklik meydana geldiği için göz kanlanması oluşabilir.

Uykusuzluk: Annelerimizin yegane kullandığı laflardan biri olan ‘ Uykusuzluktan gözlerin kan çanağına döndü’ çok doğru ve yerinde bir söz aslında. Uykusuzluk gözlerin kanlanmasında en büyük etkenlerden biridir. Uzun süre bilgisayar, televizyon, telefon ekranına bakmak: Bunun asıl sebebi gözlerin okuma ve ya cisimleri seçme esnasında sürekli olarak göz kaslarını çalıştırmasından ötürüdür. Yorulan göz kasları daha fazla kan toplamaya başlarlar bunun sonuncunda da göz kanlanması oluşur. Bu ufak yorulmaları azaltmak adına ara ara kendinize molalar verebilirsiniz. Bilgisayar ve ya ortamın ışığında oynamalar yapabilir. Başınızı geriye doğru yaslayıp gözlerinizi birkaç dakika dinlendirebilirsiniz.

Üveit: Gözün üvea adının verildiği üç bölümden oluşur. Bu bölümler; iris, koroid ve silierdir. Daha halk içi açıklaması da gözün renkli ve orta bölümüdür. Yaralanma, enfeksiyon kapma, mantar, parazit gibi sebeplerden ötürü oluşur. Her üveit hastasının sebebi tam kesinleşemez belli tahliller sonucunda gerekli tedavilere başlanır.

GÖZ KANLANMASI NEDEN OLUŞUR ?

Göz üzerindeki küçük damarlar genişler ve kan toplar. Bu da gözlerin kırmızı ve kanlı görünmesine neden olur. Tek göz yada iki gözdede kanlanma olabilir. Bu kanlanma çoğu kez gözün tahriş olması, toz, alerji veya kuruması gibi sebeplerden de ortaya çıkabilir. Mesela göz akındaki fazla kırmızı bölge göz kanaması gibi genelde zararı olmayan bir sebebi gösterir.
Gözlerde enfeksiyon olduğu zaman, gözlerde kanlanma haricinde kaşıntı, akıntı ve bulanıklık gibi sorunlarda olabilir. Kornea ülseri, üveit ya da konjonktivit gibi enfeksiyonlar da gözlere etki edebilir. Gözdeki kanlanmayı tedavi etmek için kanlanmanın nedenini bulmak önemlidir.

Göz kanlanmalarının bazısı dinlenildiğinde kendiliğinden birkaç gün sonra geçer.Fakat bazı durumlarda doktorun tedavi uygulaması gerekebilir. Doktora görünene kadar gözleri mikroplardan uzak tutmaya çalışmak, lens takmamak, gözlere dokunmamak ve makyaj yapmamak gibi önlemler alabiliriz.

Göz Kanlanmasının sebepleri Nelerdir ?

Gözdeki damarların belirginleşmesi, göze kan oturması, gözün içinin kanlanması gibi farklı şekillerde ortaya çıkabilecek olan göz kanlanmasının birbirinden farklı, birçok nedeni olabilir. Göz kanlanmasının nedenleri gözdeki damarların genişlemesi, göze kan oturması, göz içinde kanlanma gibi değişik şekilde ortaya çıkar. Ağrı, acı yada görmede bozukluk gibi şikayetlere eşlik eden kanamalarda zaman kaybetmeden mutlaka doktora gidilmesi gerekir.

• Alerjik tepkimeler
• Göz tansiyonu ve gözdeki basınç artışı
• Alkol ve sigara
• Gözyaşı kanalındaki tıkanıklık
• Gözdeki kuruluk
• Güneş
• Kirpik köklerindeki iltihaplanma
• Hamilelikte vücuttaki bir çok değişiklik olur. Gözlerde kızarıklık, kan oturması bunlardan bazılarıdır ve doğumdan sonra kendiliğinden iyileşme gösterir.

• Göz kanlanmasının hangi nedenden kaynaklandığını anlamak zordur. Genelde ağrı, bulantı, kusma, görme bozukluğu, yaralanma, ışığa karşı hassasiyet gibi durumlar da göz kanlanmasıyla birlikte varsa hemen doktora gidilmesi gerekir.
• Alerji ve enfeksiyonun neden olduğu iltihaplanmaya konjonktivit denir ve göz kanlanmasının en çok rastlanılan nedenlerinden biridir. havluların ve kirli ellerin göze sürülmesi enfeksiyona sebep olan bakterilere yol açabilir. Lens kullananların da hijyene dikkat etmeleri gerekir. Bakteri haricinde grip taşıyan virüslerde enfeksiyona neden olabilir.
• Kontakt lens kullananların hijyen gibi lens kullanma talimatlarına dikkat etmeleri ve bu kurallara uymaları gerekir. Genelde lens kullanımına alışan kişiler bir zaman sonra bu kurallara dikkat etmeyerek bakteri, mikrop ve enfeksiyona yol açarlar. Uzun süre lens kullanmakta göz kuruluğuna, göz kuruluğu da göz kanlanmasına neden olan durumlardan bir tanesidir.
• Enfeksiyon ya da yaralanma sonucu kornea tabakasında oluşan yaralara kornea ülseri denir ve görme kaybına neden olacağı için önemlidir. Bu ülserde göz kanlanmasının dışında ağrı ve görme bozukluğu da başlıca belirtileridir.
• Romatizmal iltihabı hastalıklar
Öksürük, hapşırma, ıkınma veya kusma gibi zorlayıcı hareketler göz kanlanmasının en çok rastlanan sebeplerindendir. Zorlanma sonrasında gözün üzerinde parlak bir kan beneği oluşur ve korkutucu görünebilir. Fakat acı yoksa genelde birkaç gün içinde kendiliğinden yok olur.
• Tiroit hastalığı göz üzerinde tahriş ve göz kuruluğu gibi kanlanmaya sebep olacak durumlara yol açabilir.
• Göz yaralanması, travma, toz , yabancı cisim vb kaçması
• Uyuşturucu kullanımı
• Uykusuz kalma
• Vücuttaki bütün damarları etkileyen hipertansiyon retinaya kan taşıyan göz damarlarını etkilemesi sonucunda göz kanlanması oluşur.
• Bilgisayar ekranına uzun süre bakmak, uygun olmayan ışıklı ortamda uzun süre okumak göz yorgunluğuna ve gözlerin kanlanmasına neden olur. Ara ara bilgisayar başından kalkıp gözleri dinlendirmek ve ışığı doğru ayarlamak gibi önlemler almak gerekir.
• Gözün renkli bölümünün ve orta tabakasının iltihaplanması durumuna üveit denir. En sık rastladığımız sebepleri enfeksiyon, yaralanma veya bağışıklık sistemi hastalıklarıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.