Kaşıntı

Kaşıntı nedir?

Kişide görülen egzama, ilaç döküntüleri, uyuz, mantar gibi hastalıklarda en önemli şikâyet kaşıntıdır. Kaşıntı, her ne kadar önemsiz bir rahatsızlık gibi düşünülse de, şiddetli kaşıntı kişiyi uykusuz bırakmaya, sinir sistemini bozmaya, toplum içersinde huzursuz etmeye yeterlidir.

Kaşıntı

Kaşıntının nedenleri nelerdir?

Kaşıntısı şikâyetlerinin sebepleri araştırılırken kişinin yaşı, önceden var olan ve devam eden hastalıkları, sürekli kullandığı ilaçlar, evinin ve işyerinin temizlik şartları dikkate alınmalıdır.

Bağırsak parazitleri, safra kesesi kanseri, karaciğer kanserleri, safra kesesi taşları, sarılık hastalığı, safra yollarındaki tıkanıklıklar, lösemi, lenfoma, böbrek yetmezliği, aids gibi hastalıkların belirtisi olarak şiddetli ve devamlı süren kaşıntılar olabilir. İnsan, yaşı ilerledikçe deri esnekliğinin azalması, su tutma özelliğinin azalması gibi olumsuz durumlar yaşamaya başlar.

Çok sıcak su ve sert alkali sabunlarla banyo yapıldığında, derideki bozulma artar ve koruyucu görevi olan lipid tabakası zayıflayarak deri kuruluğu ile birlikte kaşıntı. Ülkemizde de keselenme çok yaygın olduğu için deri kuruluğuna bağlı kaşıntı vakası çok fazla görülür. Kaşıntının nedeninin ya da nedenlerinin belirlenmesi için kişi ilk önce dermotologa başvurur. Dermotolog, genel muayene ve deri muayenesi yaparak kaşıntının sebebini belirlemeye başlar.

Kaşıntının tedavisi

Kaşıntının sebebi veya sebepleri tespit edilir ve ortaya çıkan sonuca göre tedavi yoluna gidilir. Gerekli ilaç tedavilerinin yanında serin ortamlarda durulması, pamuklu giysiler giyilmesi, terlemekten sakınılması, kalın ve sentetik giysilerden uzak durulması, tavsiye edilir. Ayrıca baharatlı ve sıcak besinlerden tüketilmemesi belirtilir.

kaşıntıdan kaçınmak için

Sıcak su ile yıkanmak yerine ılık ve 10 dakika süren banyo yapılmalı. Sert sabunlar yerine, deriyi kurutmayacak yumuşak sabunlar tercih edilmelidir. Kese yapmaktan uzak durulmalıdır. Cilt tipine uygun, cilt kuruluğunu giderecek kremler, losyonlar kullanılmalıdır. Kolonya ve alkol içeren parfümlerden uzak durulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. ismet dedi ki:

    Eşim her ne kadar psikolojik diyorsa da, ben buna pek katılamıyorum.Çünkü dün gece (13.12.2014) saat 2’ye doğru ayak bileklerimde beliren bir kaşıntıyla birlikte uyandım. Ve sürekli kaşınmaya başladım.Böyle durumlarda yarım ….. alıyordum.Bu sefer doktorumun verdiği ….. aldım. Bir iki saat kadar oturdum.Sonra yattım. Kaşıntı öylesine tatlı ve sürekli ki,özellikle ayak bileklerimden başlıyor.neredeyse bütün vücudumu sarıyor. Bu tatlı kaşıntılar sonucu da ayak bileklerimi kanattığımı belirtmeliyim.Bana yardınmcı olur musunuz lütfen.