Kreatinin ve Antikor

Kreatinin kas metabolizmasının ürünü olup, idrar yoluyla böbreklerden tamamen ve hiçbir değişime uğramadan atılır. Şayet böbrek işlevlerinde bozukluk varsa bu atılım yavaşlar ve kandaki keratinin oranı yükselmeye başlar. Böbrek yetmezliği teşhisinde etkin bir testtir ancak böbrek hasarının seviyesini net olarak belli edemez. Bu sebeple yaşı ilerlemiş bir bireyde böbrek yetmezliği görülürken, kreatinin seviyesi normal çıkabilir. Kreatinin seviyesini yüksekliğinin araştırılması halinde uzun müddet aç kalmak, romatoid artritte, kas hastalıklarında, hormonal bozukluklarda, enfeksiyon, yanık ve kemik kırılmaları ortaya çıkar.

Kreatinin, serum veya plazma

Böbrek işlevlerini değerlendirmek için yapılan etkili bir test olmasına rağmen erken böbrek hastalığında duyarlı bir belirleyici değildir. Glomerüler Filtrasyon miktarının azalması ile serum kreatininin oranının 2 katına çıktığı görülür. Kronik böbrek hastası olan kişiler için kreatinin klerensi oldukça mühim bir testtir. Yapılan diyet sayesinde protein alımının artmasıyla, veriler artar.

Serum seviyesinin arttığı durumlar

Kalp yetmezliği, sıvı kaybı, stres, yanık durumları, böbrek hastalıkları, akromegali ve zengin protein alımı gibi durumlarda değerlerde artış görülür.

Serum düzeyinin azaldığı durumlar

Az proteinli beslenme diyet durumlarında, protein sentezinin arttığı durumlar, gebelikte serum düzeyi azalır.

Kreatinin

Kreatinin 24 saatlik idrar

İdrar vasıtasıyla vücuttan atılan kreatin oranı protein metabolizmasını ve böbrek işlevlerinin değerlendirilmesi açısından önemlidir.

İdrar düzeyinin arttığı durumlar

Fazla egzersiz, akromegali, gigatizm, enfeksiyonlar, diyabet hipotiroidizm ve fazla et ile beslenme vakalarında idrar düzeyi artar.

İdrar düzeyinin azaldığı durumlar

Etsiz yemek yemek düzeni, anemi, hipertiroidizm, böbrek hastalıkları, lösemi, metabolik hastalıklar kas kütlesinde azalmalar gibi durumlar idrar düzeyi azalır.

Kreatinin klerensi, serum ve 24 saatlik idrar

Böbrek işlevlerini ölçmek için önemli bir testtir. Bu test için hastanın egzersiz yapmaması, çay ve kahve içmemesi, herhangi bir ilaç kullanmaması gerekir ve hem kan hem de 24 saatlik idrar örneğinin alınması gerekir.

Antikor

Antikor Nedir Hakkında Kısaca Bilgi

Antikorlar, her hangi bir antijen uyarısına karın üretilmiş olan proteinlerdir. Antikorlar, diğer bir anlatımla, bağışıklık sistemi tarafından çok hücreli hayvansal organizmaların, kendi organizmalarına ait olmayan yabancı organik yapılara karşı geliştirilen glikoproteinin yapısındaki moleküller olarak ifade edilirler. Globulin yapısı ile dikkat çeken bu tür proteinler vücudun savunmasında, bağışıklık sistemlerinde görevli oldukları için “Bağışıklık globulini” anlamına gelen “İmmün globunn” olarak tanımlanır. İmmün globulinleri özetle “Ig” olarak simgelenir. Globulin (Ig) yapısında var olan antikorlar antijenlere bağlanarak, antijenlerin eritilmesine, çökertilmesine, nötrle sürümesine veya kümeleşmelerine sebep olurlar. Akabinde vücut tarafından etkin silahlar olarak tasarlanan antikorlar, diğer adıyla İmmün globulinler (Ig) vücudu dışarıdan gelecek yabancı ve zararlı bir düşmanlara, antijene karşı korumuş korurlar.

 

Söz konusu antikorlar “Plazma hücreleri” tarafından üretilmektedirler. Plazma hücrelerinin üretim ise vücuttaki birçok lenfoid dokuda lenfositlerden ayrılarak meydana gelmesi ile gerçekleşir. İnsan organizmasında beş farklı immün globulin (Ig) mevcuttur. Bunlar IgG, IgA, IgM, IgD ve IgE’ olarak ifade edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 14 YORUM
  1. cesim dedi ki:

    öncelikle böyle bir sayfayı açtığınız için sonsuz teşekkürler.
    ben 39 yaşında 1.77 boyunda ve 95 kiloyum. böbrek hastasımıyım değilmiyim bilmiyorum.
    sol böbrek %27 çalışıyor.
    sağ böbrek %73 çalışıyor
    normal kreatinin değerleri kaç tır. bende bu değerler çıktı:0,9 mg/dl 0,67-1,17 bu normalmidir. öğrenmek istiyorum. şimdiden vereceğiniz o değerli bilgileriniz için teşekkür ediyorum.iyi günler diliyorum

  2. hülya dedi ki:

    merhaba. Annem hiper tansiyon ve şeker hastası. Üşüttüğü için doktora gittik. Zatüre başlangıcı dedi. tedavi oldu. Daha sonra Kreatinin Klirens testi yapıldı.İdrar hacmi 1050cc ml/24h Kreatinin(İdrar)59,74 Kreatinin (Serum) 1,96mg/dl Kreatinin Klirensi 22,1 çıktı. Doktor böbrek yetmezliği var dedi. Durumu hakkında bana bana değerli yorumlarınızı yaparsanız.Çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

  3. ertuğrul dedi ki:

    merhaba ,ben fmf [ailevi akdeniz ateşi) hastasıyım. 2 ay önce böbrek rahatsızlığım başladı.doktorum böbrek yetmezliğinin en başındasın dedi. idrardan protein kaçırıyorum. 24 saat ölçüm yakşlaşık 6 mg
    boy : 155
    kilo : 55
    tedavi:colchicum dispert3x1
    ınhibace 1 mg 1×1 kullanıyorum.
    bu ölçülere göre kreatinin kaç olmalı? son ölçüm kreatinin 1.4 h
    diğer ölçümler, fibrinojen 663 h crp 2.22 h
    glukoz 88 , üre 41 ,kolestrol 243 h ,trigliserid 284 h ,wbc 14.6 h,
    bu değerleri yorumlarsanız seviniri . ayrıca kırmızı et kesin yasak mı ? teşekkür ederim.

  4. belgin dedi ki:

    merhaba annemim kreatinin sonucu 1.26 çıktı 53 yaşında
    daha önce safra kesesi ameliyatı oldu laparaskopik yolla safrası alındı
    7 ay öncede kolonosko sırasında polip tespit edilip polipektomi yapıldı!
    Sol boşluğunda hafif şişlik var ne yapmalıyım?

  5. yasemin dedi ki:

    merhaba ben 25 yasındayım tahlıl sonuçlarımda kreatının 0,6 cıktı bu normal degıl galıba? bu dusukluk neden dır? tesekkurler

  6. pınar dedi ki:

    sol böbrek boyutu 30×100 mm olarak ölçülmüştür sağ böbrek boyutu 79x25mm olup azalmıştı her iki böbrek konturları lobüle görünümde olup fokal paranki mal incelmeler dikkati çekmiştir bilateral renal parankin ekosu grade 2 artmıştır sağ böbrekte büyüğü üst polde on mm çapında ölçülen birkaç adet kortikal kist izlenmiştir sol böbrek alt polde 24 mm çapında kortikal kist mevcuttur her iki sürrenal loju doğaldır.
    üre:113.6
    keraatin:3.55tir benim böbreğimin düzelme olasılığı var mıdır? lütfen beni bilgilendirir misiniz? diyalize girmek istemiyorum.ben ankarada tedavi görüyorum.

  7. mustafa dedi ki:

    serum kreatin nedir benim kreatinim 5,39 dur serum kreatin nedir

  8. Tuğba Ç. dedi ki:

    İki omuzumda deri üstünde kretyn var etrafı siyah ve kaşınıyor ne yapmam lazım?

  9. yusuf dedi ki:

    kreatinin ne olduğunu yaymışsınız ama ilk belirti anında ne yapılacağını nasıl besleneceğini detaylı yazmamışsınız, yazarsanız sevinrim

  10. SELİM U. dedi ki:

    1958 doğumluyum
    istenilen tetkiklerde
    üre……..34
    Kreatinin..1,01
    eGFR…….83 ÇIKMIŞTIR.
    durum değerlendirmesi yapıp sonucu bana iletmenizi rica edeceğim.

  11. yesim dedi ki:

    Kreatinin 1.4 olmasi kötü biseymidir.rica etsem cvp yazarmisiniz 55 58 yaş için

  12. emin i. dedi ki:

    benim kandaki kratinin değeri 4.05 çıktı rocalrol 05 kulanıyorum nasıl normal düzeye gelir ne yapmam gerekiyor bana bildirilsenişz sevinirim saygılar

  13. Vedat Ç. dedi ki:

    Yazınızı dikkatle okudum .İdrar tahlilimde Kreatinin 299,7 gibi yüksek bir değer çıktı. En kısa zamanda bir üroloğa gideceğim . verilen bilgiler için çok teşekkür ederim .

  14. murat dedi ki:

    kreatinin fazla etli yemek yemekten artar mı bikgilendirirseniz sevinirim