Güneş Yanıkları

Güneş Yanıkları Hakkında Geniş Detaylı Bilgi

Güneş ışıkları daha sağlıklı hissetmek ve ruh sağlığı için oldukça faydalı niteliktedir ve önemli bir D vitamini kaynağıdır. Özelliklede “artrit” problemi olan insanlar güneşin sıcaklığının fiziksel ağrıları hafifletmede yardımcı olduğu bilinmektedir. Bununla beraber birçok insan bronzlaşmanın sağlıklı ve genç bir görünüm sağladığı düşünülür. Ancak güneş ışınları güneş altında fazla kalındığı zaman ya da güneşe fazla maruz kalındığı takdirde cilt için zararlı olabilmektedir. Bu sorunlar cilt kanseri gibi uzun soluklu gelişebilecek hastalıklara yol açabileceği gibi kısa zaman içinde ise güneş yanıklarına neden olabilir.

Birinci derece ve ikinci derece güneş yanıkları

Güneş yanığı güneşin ultraviyole (UV) ışınları kaynaklı cildi zarar görmesi olayıdır. Güneş yanıklarının büyük bit kısmı hafif düzeyde acı ve kızarıklık belirtilerine neden olmaktadır. Birinci derece güneş yanıklarında cildin yalnızca üst tabakası zarar görür. Bu durumda güneşten yanmış cilt dokunulduğu zaman acı hissi verir. Bu güneş yanıkları genelde hafif düzeydedir ve evde tedavi edilmesi mümkündür.

İkinci derece güneş yanıklarında ise cildin daha alt tabakası da güneş ışınlarından zarar görmüş haldedir. Bunun sonucunda ciltte acı ve kızarıklıkla beraber şişkinlik ve kabarcıklar da oluşmuştur. Güneş yanıklarının bu türü genelde çok daha acılıdır ve iyileşme daha geç görülür.

Güneş Yanıkları

Güneş yanığıyla birlikte olabilecek diğer sorunlar

Güneş yanığı geçiren kişilerde güneş yanığının yanında aşağıdaki sorunlarda baş gösterebilir:
* Sıcak çarpması veya güneşe çok fazla maruz kalmanın getirdiği başka problemler aşırı terleme, baş dönmesi, kusma ve mide bulantısı biçiminde etkisi ortaya çıkabilir.
* Güneşe, güneşten koruyucu ürünlere veya tedavi edici ilaçlara çok maruz kalınmasından dolayı gelişen bazı alerjik reaksiyonlar
* Görme problemler, ( Görmede azalma, kısmî veya tamamen görme kaybı gibi )
Güneş yanığının uzun süreli etkileri
Güneş yanıkları uzun sürede aşağıdaki gibi sorunlara sebep olabilir.
* Cilt kanser riskinde artış,
* Uçuk oluşumunda artış,
* Deri veremi ve benzeri sağlık sorunlarında artış,
* Katarakt oluşumu gözlemlenebilir, katarak yaygın körlük nedenlerinden biridir.
* Ciltte erken yaşlanma belirtileri( kırışıklıklar, çizgiler, kahverengi lekeler gibi ) görülmesi gibi sorunlara neden olabilir.

Güneş yanığı için kimler daha çok riskli altındadır?

Cilt tipi güneşten ne kadar ve nasıl etkileneceği konusunda rol oynamaktadır. Örnek verecek olursak çilli cildi olanlar, beyaz tenliler, sarışın veya kızıl saçlılar ve mavi gözlüler güneş ışınlarından daha çabuk etkilenirler , ayrıca ciltlerinde kolayca güneş yanığı oluşabilir. Yaşla doğru orantılı olarak geniş yanığı riski de artmaktadır. Özellikle 6 yaşından küçük çocuklar ve 60 yaşından büyük yetişkinler güneş ışınlarına karşı daha hassasiyet gösterirler ve ciltlerinde daha çabuk güneş yanıkları gözlemlenebilir.

Güneş yanığı riskini azaltmak için

1. Güneşin ışınları sabah 10 ve öğleden sonra 4 saatleri arasında daha etkilidir ve oldukça güçlüdür. Mümkün olduğu kadar bu saatler arasında evde kalmak gerekir veya dışarıda kapalı ve gölgeli yerleri tercih etmek gerekir. Bulutu havalarda ise risk daha düşüktür. Bununla beraber güneşin olduğu fakat bulutlarında göründüğü havalarda azda olsa risk mevcuttur.
2. Beyaz ışığı yansıtan unsurların bulunduğu yani sulu alanlarda, kumsalda, kar veya buzun olduğu yerlerde güneş ışınları daha etkilidir dolayısıyla güneş yanığı riskini artmaktadır.
3. Özellikle yaz ayları güneş yanığı için daha riskli dönemlerdendir. Bu aylarda oldukça şiddetli güneş yanığı vakalarına sık sık rastlanmaktadır.
4. Yine yüksek rakımlı yerler güneş yanığı için riskli bölgeler arasındadır. Çünkü yükseklik arttıkça güneşe ışınlarına maruz kalma veya ultraviyole ışınlarından etkilenme oranında artış vardır.
5. Cildi güneşten koruyarak yanık olasılığını azaltmak adına güneş koruyucu kremler bilinçli olarak kullanılmalıdır.
6. Güneş yanıklarına karşı önlem almak için yine güneş altında fazla kalmamak önlemler arasındadır.

Güneş Alerjisi

Güneş alerjisi daha çok açık tenli kişilerde görülen bir cilt problemidir. Çünkü esmer kişilerin ciltleri güneşin zararlı etkilerine karşı daha dayanıklı yapıdadır.

Güneş alerjisinin belirtileri nelerdir?

Genellikle kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıklar şeklinde görülmektedir.

Alerjik etkiler vücudun hangi bölümlerinde görülür?

Güneş alerjisi genellikle vücudun açıkta kalan bölgeleri olan boyun, omuzlar, kollar, bacaklar ve yüzde görülmektedir. Belirtileri çok erken görülebileceği gbi güneşe maruz kaldıktan bir kaç saat sonrada görülebilir.

Güneş alerjisine karşı cildi nasıl korumalı?

Güneş ışınlarına alerjisi olan bireyler güneşin altında çok fazla zaman geçirmemelidir, çıplak tenle ve korumasız olarak güneş altında uzun süre güneşlenmemeliler ve ciltlerini güneş ışınlarına yavaş yavaş alıştırmamalıdırlar. Cildin büyük bir bölümünü birden güneş ışınlarına maruz bırakmak alerjik reaksiyonları artırabilir. Bu sebepten özellikle yaz aylarında plajlarda yapılan güneş banyoları alerjik bünyeli kişiler için oldukça zararlıdır.

Güneş ışınlarına karşı alerjisi olan kişiler mutlaka güneşe çıkmadan önce yüksek koruma faktörüne sahip olan güneş koruyucu kremler kullanmalıdır.Mümkünse alerjik ciltler için hazırlanmış güneş koruyucu kremlerde hassasiyet açısından kullanılmalıdır.

Güneşe karşı alerjisi olan kişiler özellikle güneşin kendini yoğun olarak hissettirdiği saatler olan sabah 10 ile öğleden sonra 4 saatleri arasında güneşe çıkmamaları en uygunudur. Eğer çıkılması önlem almak adına uzun kollu giysilerle çıkılması en doğrusudur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.