Melanom (cilt kanseri- deri kanseri)

Kanser vakaları içinde en çok rastlanılan kanser türü cilt kanseri yani melanomdur. Melonomdan kurtulmanın en önemli detayı, güneşin zararlı ışınlarından korunmaktan geçer. Güneşin zararlı ışınlarından etkilenen ve güneş yanığı olan ciltlerin cilt kanseri olma ihtimali yüksektir. Cilt rengi açık olan kişilerde deri kanseri vakaları da daha sık görülebilir. Bu sebeple güneşin dik açılarla geldiği saatlerde güneşe çıkmamak veya yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler sürmek gerekir. Güneşe 20 dakikadan fazla maruz kalmamaya özen gösterilmedir.

Güneş ışınlarının dik geldiği saatler sabah 10 ile öğleden sonra 16 arasıdır. Güneş koruyucu kremlerin kullanımına çocukluktan başlanması gerekir. Zira güneşe en çok maruz kalınan dönemler 18 yaş altındaki dönemlerdir. Cildinizi sürekli takip etmelisiniz. Örneğin benlerin büyüyüp büyümediğini, renklerinde değişikliği olup olmadığını, iyileşmeyen veya geç iyileşen yaralar olup olmadığını kontrol edin.

Kişinin yüzünde, ellerinde sırtında, kollarında pullu lekeler dikkat çeker. Zira bu tür vaklarda tedavi edilmediği takdirde deri kanserine dönüşebilmektedirler. Teşhisin erken konulması ile buz tedavisi uygulanabilir ve olumlu sonuçlar alınabilir. Bunların yanında kemoterapi ilaçları içeren kremler, losyonlar, kimyasal peelingler, dermabrasyon lazer tedavisi ya da klasik cerrahi ile tedavi edilmektedir. Ayrıca güneş koruyucular aktinik keratoz gelişimini önlemektedirler.

Deri Cilt kanseri Tipleri Çeşitleri

Üç tip deri kanseri vardır: bazal hücreli karsinoma, squamöz hücreli karsinoma, melanom.

Bazal hücreli karsinoma

Genelde yüz, boyun, el, sırt bölgesinde etli kabarıklar seklinde kendini belli eder. Bazen gövdede, kırmızı benekler görülebilir. Çoğunlukla açık tenli kişilerde rastlanılır. Deri kanserine yakalanan kişiler genelde açık renkli ve renkli gözlü kişilerdir. Bu tip tümörler yavaş ilerler ve 1–2 cm ebatlarına ulaşmaları birkaç ay sürebilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde kanserli bölgede kanama ve kabuklanma görülür. Bazı dönemlerde iyileşip, bazı dönemlerde tekrarlayabilir. Ender de olsa deri altındaki kemiğe yayılır ve kanserli dokunun etrafındaki dokulara da hasar verebilir.

Squamöz Hücreli karsinoma

Bu deri kanserinde de deri de kabarıklıklar ya da kırmızı kabuklu yaralar olarak kendini gösterir. Squamöz hücreli Karsinoma beyaz tenli kişilerde en çok görülen ikinci kanser tipidir. Genel olarak kulak, yüz, dudak ve ağızda belirir. Büyük kitleler halinde oluşabilir. Bazal hücreli karsinomanın tam tersine diğer organlara da yayılabilmektedir. Erken teşhis edildiğinde tedavi oranı yüksektir.

melanom

Melanom

Bütün deri kanserleri arasında en tehlikeli ve en öldürücü olan kanser tipidir. Bazal hücreli ve squamöz hücreli karsinoma da olduğu gibi melanomda da erken teşhis ile tedavi şansı çok yüksektir. Melanom melanin denen pigmenti üreten melanosit denilen hücrelerde başlar. Melanin deriye rengini veren ve güneşten kısmi olarak koruyan bir yapıdadır. Melanom hücreleri bu esnada da melanin üretmeye devam edebildikleri için kanser alanı kahverengi ya da siyahtır. Fakat melanom beyaz ve kırmızı renkli de olabilir.

Melanom dağılma özelliği olduğundan dolayı kesinlikle tedavi edilmelidir. Melanom hiç dikkat çekmeden hızla büyür. Çoğunlukla bir ben olarak ya da kahve renkli bir benin üzerinde ya da etrafında meydana gelebilir. Bu sebeple benlerde herhangi bir değişim meydana geldiğinde, mutlaka dermatolojiye gitmelisiniz. Melanom genetik özellik taşıyabilir. Bu sebeple aile, akrabalarda melanom olan kişiler daha dikkatli olmalıdır. Melanom riski olan bulgular, kanama, sızıntı, kabuklanma, kabarma, kaşıntı, ağrı gibi etkenlerdir.

Cilt kanserlerine nasıl teşhis konulur?

Deri kanseri teşhisinde deri biyopsisi çok önemlidir. Bu aşamada erken teşhis cerrahi açıdan tedavi şansını artırır. Deri üzerindeki çil, ben, koyu renkli lekelerde meydana gelen değişiklikler teşhis açıdan önemlidir.

Cilt kanseri tedavisi

Cilt kanserleri, deri kanserleri tedavilerinde, kitlenin bir bölümü çıkartılarak, mikrop altında incelenir ve teşhis konulabilir. Kanseri evresine, tipine göre tedavi yöntemi uygulanır. Cilt kanserinde ilk tedavi yöntemi cerrahi müdehale olup, çıkartılmış olan kanserli doku yerine diğer bir bölgeden alınan doku nakledilir. Şayet kanserli parça, çok büyük boyutta ise veya diğer organlara sıçramış ise radyoterapi ve kemoterapi uygulanır.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.