Kortizon İlaçları

Kortizon İlaçları

Tıpta en çok kullanılan ilaçlardan biri olan kortizon yeteri dozda normal bir şekilde kullanıldığı zaman yan etki göstermemektedir. Kortizon, birçok hastalığın tedavi edilmesinde işe yaramaktadır. Fakat bu ilacı yanlış kullanan birçok insan bulunmaktadır. Bu yüzden ilaca bakış açısı kötüdür. İlacın yanlış şekillerde kullanıldığı zaman size vereceği zararı inceleyelim. Kortizon ilaçları bilinçsizce çok sayıda alındığı zaman ciddi yan etkilere neden olacak içeriklere sahiptir.

Kortizonun Verdiği Zararlar Nelerdir

İatrojenik (Tedaviye bağlı)Cushing Sendromu : Bu sendromun belirtilerinden biri ense kısmında ve göbekte toplanan yağlardır. Aynı zamanda sebebini bilmediğiniz şekilde cildinizin inceldiğini fark etmeniz, hormonal bozuklukların da sebep olduğu aşırı tüylenme, vücutta sürekli ödem oluşması gibi sebeplerdir. Bayanların ise bu sendrom sonucunda ses tonunun değiştiğini fark edebilirsiniz.

Psikolojik Bozukluklar: Psikolojik bozukluk yaşayan bireyler en ufak bir sinirlenme durumunda depresyona girebilirler. Herkesin kendilerinin üzerine geldiğini düşünüp son çareyi intihar etmekte bulabilirler.

Ülser Oluşumu ve Yara Netleşmesinde Gecikme: Vücut içerisinde mide asit salgılanmasını çoğaltan kortizonlardır. Aynı zamanda kortizonlar, koruyucu mukus çeperinin bozulmasına sebep olmaktadır. Vücutta yaraların çevresinde hücreler, nedbe dokularını yaratırlar. Kortizonlar bu hücrelerin işlevini bozarak ülser meydana getirirler. Deri üzerindeki yaralar kendini hemen yenileyemez ve iyileşme süresi uzar.

Kortizon İlaçları

Enfeksiyon Gelişiminin Kolaylaşması: Kortizonların yan etkilerinden birisi de vücut içerisinde oluşan virüslerin ve derinin her yerinde görülebilecek mantarların enfeksiyon oluşumlarının hızlanmasıdır. Bu şekilde vereme sebep olan mikroplar tekrar canlanır. Bu durum öteki enfeksiyonların hızla ilerlemesine neden olur.

Ciltte İncelme: Ağız yoluyla uygulanan tedavi süreçlerinde tedavi kısa sürmediği için cilt incelebilir. Bu durum damar yoluyla uygulanan tedaviler içinde geçerlidir. Vücuda yapılan lokal iyileştirme süreçleri de cilt incelmesinin bölgesel oluşmasını sağlamaktadır.

Şeker Hastalığı Oluşumu: Vücut içerisinde kan şekeri tüketimini devam ettiren insülinlerin kortizonlar yüzünden etkileri ters yöne döner. Aile içerisinde genetik olarak şeker hastalığı bulunan ve şeker hastalığına yakalanmaya müsait olan insanlar da bu durum alışılmış duruma gelir. Böyle bir tabloyla karşı karşıya kalırsanız insüline olan bağımlılığınız artmış demektir.

Kas Hastalığı ve Halsizlik: Kortizonlar, tedavi sürecinizin uzadığı zamanlarda kasların yavaş yavaş eski halinden daha da güçsüz olmasına ve erimesine yol açmaktadır. Bacaklarda ve kol kısmında gövde kısmındaki bölümlerde daha çok oluşur. Bu bölgelerin kas açısından zayıf olmasının sebebi de budur.

Büyümede Gecikme: Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda kortizonların tedavi sürecinde uzun dönem kullanılması büyümenin büyük oranda yavaşlamasına neden olmaktadır. Eğer tedavi süreci kısa tutulursa büyüme yavaşlamaz.

Ödem: Vücut içerisinde suyun ve tuzun uzun süre kendini bırakmaması ödem olarak adlandırılır. Ödemi hızlandıran bir başka etken ise kortizonlardır. Kalp hastalığı bulunan insanlarda su ve tuzun vücutta uzun süre kalması hastalığı büyük ölçüde tetiklemektedir. Sadece kalp hastalıkları değil böbrek yetmezliği bulunan insanlarda da büyük problemler teşkil etmektedir.

Göz: Göz içerisinde kornea adı verilen tabaka da, kortizon tedavisinin uzun dönem sürmesi hasarlara yol açmaktadır. Hatta kornea tabakasında ülseri meydana getiren durumu oluşturur. Bu problem insanların uzun zaman ya da devamlı olarak bulanık görmelerine yol açar. Yalnızca bulanık görme sorunu değil katarak hastalığını da ortaya çıkarabilir. Vücutta gözlerin içerisindeki basıncın artması da glokoma problemini tetikler.

Diğer Yan Etkileri: Kortizon tedavisinin en belirgin yan etkilerinden bir tanesi de telenjiektazi adının verildiği, kollarda ve bacaklarda damarların göze çarpacak kadar net görülmesidir. Kafatasında ve iç kısımlarda devamlı olarak basınç hissedilmesi, kadınların adet gecikmesi problemini yaşaması ve adet olamama sorunu da bu belirtilerden birkaçıdır. Gebelik dönemindeki bayanların kortizonu kullanması sakıncalı olmaktadır. Doğumdan sonraki zamanlarda kullanılacaksa fazla kullanımın sütün eksilmesine yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle 40 mg’dan çok tüketilmesi sütün gelmemesine yol açmaktadır. Kortizonu kullandıktan sonra doktorunuzun kontrolünde emzirmeyi birkaç saat sonra yapmalısınız.

Kortizonun ilacının yan etkileri

Gebelere Özgü Yan Etkileri: Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde kortizon kullanan hamile bayanların çocuklarının engelli doğabileceği gözlemlenmiştir. Bu riskin meydana gelmesi bir tek içeriğinde flor olabilen kortizonların kullanıldığı zaman görülmektedir. Diğer şekilde içeriğinde flor yoksa bu problem çok sık yaşanmaz. Ancak gebe olan kadınların kortizon kullanmaları şeker hastalığının habercisi olabilmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz bu yan etkiler ancak doktordan bağımsız tüketilen kortizon kullanımı sonucunda ortaya çıkmaktadır. Doktorunuzun gözetiminde uygun bir şekilde kullanırsanız bu yan etkileri yaşama riskiniz düşük olur. Hasta olan kişilerde bu yana etkiler dışında kortizon kullanımın iyi sonuç getirmesi kortizonun sürekli kullanılmasına yol açmaktadır. Doktorunuzun izni ve denetimi olmadan kortizonun kullanılması sakıncalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.