Ayak Uyuşması

Ayak Uyuşması

Ayak Uyuşması Neden Nasıl Olur?

Ayak uyuşması hisseden insanlar genelde tek ayağı ve iki ayağı hissetmemekten şikâyet ederler. Ayaklarımızın bir anda karıncalandığını hissetmemiz, tabanlar da yanma hissi de bu uyuşmayla birlikte yaşanabilmektedir. Ayak uyuşması problemini yaşadığınız zaman bir sorun olmadığını görebilirsiniz fakat bu durum başka hastalıkların habercisi de olabilir. Yaşanan tüm ayak uyuşmaları elbette başka hastalıkların habercisi değildir fakat ayak uyuşmasının sebeplerini bilirseniz aksi durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz.

Tıp dilinde periferal nöropati adı verilen sinirlerin hasar görme durumu ayakların uyuşmasında en çok karşılaşılan neden arasındadır. Sinirlerde meydana gelen olası bir hasar ve kan dolaşımının normal bir şekilde ilerlememesi uyuşmanın yolunu büyük oranda açmaktadır.

Eğer ayaklarınız da bitmek bilmeyen uyuşmalar yaşıyorsunuz bu durumu ciddiye alarak hastaneye gitmeli nöroloji uzmanından yardım almalısınız. Nöroloji dışında iç hastalıklarına da başvurarak rahatsızlığınız ne olduğunu öğrenebilirsiniz.

Ayak Uyuşması

Ayak Uyuşmasının Nedenleri

Ayaklarınızın üzerine oturarak baskı uygulamak sinirlere giden yolların hasar görmesine neden olabileceğinden uyuşmayı ortaya çıkarabilir. Ayağınızın üzerine oturup ya da normal bir pozisyondan doğrulup kalktığınız zaman uyuşma hissini anında yaşayabilirsiniz. Bunu engellemek istiyorsanız ayaktaki sinirlerinizin sıkışmasına ve zarar görmesine engel olacak şekilde oturmaktır. Hemen geçmesini istediğiniz uyuşma durumu düzeliyorsa kendini hafif ya da şiddetli karıncalanmalar şeklinde gösterir.

Ayakların ve bacakların sık sık uyuşmasına neden olan diğer bir hastalık ise tıp dilinde tarsal tünel olarak adlandırılan sinirlerin sıkışmasıdır. Tarsal tünel rahatsızlığınız varsa ayaklarınızın içinde yanma hissedebilirsiniz. Aynı zamanda ayak tabanlarınızın uyuşması ve bastığınız zaman hissetmemeniz, karıncalanma gibi belirtileri vardır.

Bacaklarda ve ayaklarda sürekli uyuşmaya neden olan bir başka rahatsızlık ise omurga üzerinde yaşanan fıtıklardır. Aynı zamanda omurilik kanalının daralması da sinirlere uygulanan baskıyı arttırmaktadır. Bu durum ayaklarda ve bacaklarda sürekli uyuşmaya neden olarak farklı hislerin yaşanmasına neden olur.

Sinirlerin bölgesel olarak hasar görmesine yol açan bazı faktörler vardır. Vücudunuzda bazı yerlerde kitle bulunuyorsa, herhangi bir şeyden enfeksiyon kaptıysanız ve yara olan bölgede şişlikler varsa bu durum vücuttaki sinirlerde sıkışma olmasına neden olmaktadır. Damarlarda genişleme de sinir sıkışmalarını tetiklemektedir. Elde karıncalanma ve uyuşma olmasının nedeni ise karpal tünel adı verilen sendromun oluşturduğu median sinirlerinin, etrafındaki dokular ile sıkıştırılmasıdır. Böyle bir şey yaşadıysanız ellerinizde karıncalanma hissini hissetmeniz normaldir.

Oksijen ve Besin Eksikliği

Vücut içerisinde bazı zamanlarda sinirlere yeterince oksijen iletilmez ve sinirler beslenmekte zorluk çeker. Bu durumda sinirlere iletilen sinyaller sağlıklı işleyemez. Uyuşmayı oluşturan diğer bir faktör de budur. Kolesterol birikmesi gene olarak ateroskleroz ‘ da olmaktadır. Aynı zamanda bu durum periferik arterlerde de görülmektedir. Bu durum kanın sinirlere doğru akmasına engel olur.

Soğuk havalarda vücudun donması sonucunda kan damarlarında büzüşme meydana gelmektedir. Böylece sinirler gerekli oksijeni ve ihtiyaç duyulan besinleri alamamaktadır. Damarda görülen büzüşme olayları Raynaud hastalığı sonucunda da görülür. Tüm bunların yaşanması vücutta uyuşmaya neden olur. Ani uyuşmaların diğer bir sebebi beyne giden oksijenlerde sorun yaşanmasıdır. Bu durum siz fark etmeden gelişebilen uyuşmaları doğurur.

Vitamin eksikliği bulunan vücutların daha çok uyuşma yaşadığı saptanmıştır. Özellikle B12 vitaminlerini düzenli olarak almaya özen göstermelisiniz. Vücutta sodyum ve kalsiyum dengesinde bozulmalara yol açan kurşun gibi ağır hasarlar zehirlenmelere yol açtığı gibi uyuşmaya da neden olmaktadır.

Sinir Hasarı

Bazı insanlar da sinirlerin zarar görmesi ve sinirlerde iltihaplanmalara rastlanması ayaklarda uyuşukluğu meydana getirmektedir. Paragrafın başlarında söz ettiğimiz ve diyabet yani şeker hastalığının yol açtığı periferal nöropati el ve ayakların parmaklarında oluşturduğu hasar ile uyuşmaların yolunu açmaktadır.

Eğer herhangi bir cilt hastalığı problemi yaşıyorsanız ellerinizde ve ayaklarınızda uyuşmalar olabilir. Aynı zamanda vücudunuzun herhangi bir yeri yandıysa ve kısa zaman önce ışın tedavisi gördüyseniz uyuşmalar ile karşılaşmanız muhtemeldir. Enfeksiyonlar zona hastalığında ve Lyme hastalığında görülebileceği gibi uyuşukluklara sebebiyet verebilmektedir.

Beyindeki Sorunlar

Beyin ile ilgili oluşabilecek bazı durumlar da ayak uyuşmasının belirtileri arasındadır. Vücudun herhangi bir yerini etkileyebilen MM rahatsızlığında uyuşma görülmesi ilk belirtiler arasındadır. Beynin sinyallerinde hasara yol açan migren ve tümör gibi rahatsızlıklar da uyuşmaya yol açabilmektedir.

Eğer sürekli kaygılanacağınız durumları yaşıyorsanız ve ani heyecanlar sonucunda derin soluklar alıp veriyorsanız uyuşma yaşamanız normaldir. Alkol kullanımları ve vücut içerisinde tiroit bezlerinin normal düzeyde çalışmaması uyuşmaları doğurabilir. Kalp hastalıklarında kullanılan kalp ilaçları vb ilaçlar sinirlerin yapısını büyük ölçüde etkiler ve uyuşmalara sebebiyet verir.

Ayak Uyuşması Sebebiyle Hangi Doktora Gidilmeli?

Herhangi bir sebepten dolayı yaralanmanız ya da başka bir rahatsızlık sonucundan normal görülen uyuşmalar yine de ciddiye alınmalı ve doktora görünülmelidir. Normal karşılanmayıp önemsenmelidir.
Yaşadığınız uyuşmaların sebebini bilmiyorsanız
Hafif başlayan uyuşmaların daha kötü hale gelmesi
Zaman zaman kendini gösteren uyuşmaları belli durumlarda ortaya çıkıyorsa
Uyuşma sırasında idrara sık sık çıkıyorsanız
Bu faktörlerin birini ya da ikisini yaşıyorsanız doktora başvurmanız ve hemen önlem almanız gerekebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.