Artroz ve Eklem Ağrısı

Artroz, birden fazla eklemde görülebilen, eklemi saran kıkırdak dokusunda, özgün doku yıkımına sebep olan bir tür kronik hastalık olarak tanımlanır. Eklem yıpranması veya eklem yaşlanması olarak tanımlanan artroz, eklemdeki kemiklere hasar verir. Artroz, genelde ileri yaşlardaki kişilerde görülürken, bazen genç yaştaki kişilerde de eklemle alakalı yerel veya sistematik hastalıklar esnasında da görülebilir.

Artroz Nedir

Artroz, doku yıkımına sebep olan bir hastalık olup, şekil bozucu artrit hastalığı ile hiçbir alakası bulunmamaktadır. Zira Artritis deformans veya diğer adıyla kronik birincil poliartrit, tüm eklemleri ve eklem boşluğunda bulunan dokuları tutan bir tür hastalıktır. Akut artrit hastalığı da artroz hastalığından ayrı incelenmelidir. Akut artrit, mikrobik etkenler yüzünden meydana gelen bir eklem iltihabı hastalığıdır.

Eklem romatizması hastalığı ise genelde gençlerde rastlanılan ve boğaz enfeksiyonlarına sebep olan beta hemolitik streptokokların toksinlerine karşı, eklem dokusuna karşı verilen iltihabi bir cevaptır. Genelde ileri yaştaki kişilerin yaşadığı bir hastalık olarak kabul edilen artroz hastalığı, gelişmiş ülkeler 40 yaş üzeri kişilerde görülür. Artroz hastalığı, kadınlarda erkeklere nazaran daha çok görülür. Artroz ilk önce omurga, kalça, ayak, diz ve hareketli eklemlerde görülür.

Artroz nedenleri nelerdir?

Artroz hastalığı birincil veya eklemin harekete bağlı fonksiyonlarını bozan faktörlere bağlı olarak ikincil de olabilir. Birincil artroz sebepleri genel nitelikler taşır. İhtiyarlama ve eklemlerin devamlı hareketi, eklemlerin kıkırdaklarının aşınmasına, esnekliğini ve kayganlığını kaybetmesine sebep olur. Eklem kıkırdağı git gide daha az beslenmeye ve zamanla parçalanmaya başlar.

Kıkırdağın yaşlanmasının ardından artrozun anatomik ve radyolojik verileri zamanla netleşerek 40–50 yaşlardan sonra eklemlere tamamen yerleşir. Artroz hastalığın meydana gelmesinde yaşlanma dışında şişmanlık da etkili olmaktadır. Şişman insanlarda eklemlere fazla yük binmesi ve kolesterolün yükselmesi gibi metabolizma bozukluluğuna sebep olan etmenler artroz gelişimini kolaylaştırır. Artrozun diğer genel sebepleri arasında hormonal bozukluklar, karaciğer hastalıkları ve böbrek hastalıkları, kronik çevresel damar yetmezliği yani varis sayılabilir.

Ayrıca menopoz artroz sürecini hızlandırmanın yanında hastalığın gidişine de kötü etki yapar. Artroz hastalığında genetik etkenlerin de rolü olduğu belirlenmiştir. Eklem yüzeyinin tamamının veya bir kısmının aşırı ve doğal olmayan yük altında olması kesinlikle artroza sebep olur. Eklemin normal fonksiyonunu bozan yerel faktörler sonucunda meydana gelen bu artrozlara ikincil artroz adı verilir. En net örneği doğumsal kalça çıkığı vakalarında görülen kalça artrozudur. Doğumsal çıkığa bağlı olarak eklem başlıklarında meydana gelen şekil bozukluğu yani deformasyon, mekanik uyumsuzluğa sebep olur.

Akabinde devamlı olarak ek yük yansıması da artroza sebep olur. Yanlış kaynamış kemik kırıkları, dışa veya içe dönük diz çarpıklıkları, kamburluk, omurganın “S” şeklinde eğrilikleri gibi eklemlerde dengesiz yüklenmeye sebep olan vakalarda ufak yaşlarda artroz gelişimine sebep olur. Eklem kıkırdağına etki ederek hasara sebep olan hastalıklar; ikincil artroz sebebidir. Bunlar arasında eklem kırık ve çıkıkları, akut artritler, sık eklem içi kanamalar, eklemde ürik asit birikmesi yani gut hastalığı sayılabilir.

Artroz

Artroz tedavisi

Artroz hastalığının temelinde yatan kemik ve kıkırdak hasarını onaracak hiçbir ilaç veya fiziksel önlem bulunmamaktadır. Uygulanan tedavi yöntemleri ile artroz gelişimi yalnızca çeşitli tıbbi ve fiziksel Javi metotlarıyla yavaşlatılabilir veya bazı vakalarda hasara sebep olan lezyona bağlı yakınmalar uzun bir müddet hafifletilebilir. Artroz hastalığının engellenmesi, yaşlanmanın sebep olduğu kaçınılmaz eklem yıkımını geciktirmeye yarayan bütün kişisel tedbirleri kapsar.

Fazla kilo almaktan uzak durmak, düzenli ve dengeli spor yapmak, kanda bulunan ürik asit, şeker ve kolesterol seviyelerini ölçtürerek artroza sebep olan hastalıkların erken teşhis ve tedavisini sağlamak, dengeli beslenip et çeşitleri, tatlılar, alkol gibi besinlerde aşırıya kaçmamak gerekir. Eklem ve iskelet yapısının doğumsal, sebebi bilinmeyen veya tam tedavi edilmemiş darbeye bağlı bozukluklarını engellemek için erken cerrahi ve ortopedik tedaviler uygulanır.

Artroz hastalığının tıbbi tedavisi sistemik veya yerel olabilmektedirler. Sistemik tedavi yönteminde artroz hastalığını ağırlaştıran hormonsal sorunlar, şeker hastalığı ve şişmanlık gibi bazı hastalıklar tedavi edilir. Yerel tedavi yönteminde ise, ağrının başlıca sebebi olan yumuşak eklem dokularının örselenme etkisi azaltılması için çalışılır. Bunun dışında iskelet sisteminin kan ve kalsiyum ihtiyaçlarını yeterli oranda karşılanır. Cerrahi tedavi yöntemi, artroz şikâyetlerine sebep olan bozuklukları önemli derecede onararak, en başarılı ve uzun süreli sonuçların alınmasına yarar. Hastanın yaşına ve artrozun durumuna göre değişen bir dizi cerrahi metot uygulanabilir.

Cerrahi metotların başlıca eklemi meydana getiren kemikler arasındaki bağlantıyı tekrar düzenleyen osteotomi yani ameliyat ile kemiğin bir bölümünün çıkarılması veya kemik eklenmesi, yıkıma uğramış olan eklem başlıklarının bir kısmının veya da bütününün protez ile değiştirilmesidir. İki çeşit omurga artrozu vardır. Bunlar Disk artrozu ve interapofizer artroz olarak ifade edilir. Günümüz şartlarında artroz hastalığı tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Farmakolojik araştırmalar ve yeni cerrahi metotların geliştirilmesi ile yaygın bir hastalık olan artrozun yakın zamanda daha geniş tedavi imkânlarına kavuşacağı tahmin edilmektedir.

Eklem Ağrısı Nedir Eklem Ağrıları Sebepleri Tedavisi

Eklem ifadesi, sadece eklemi meydana getiren kemikleri değil, kemikleri saran kapsülleri, bağları, kasları, yumuşak dokuları, keseleri, kirişleri de kapsar. Doğal olarak da söz konusu bir eklem ağrısı, anatomik ve fonksiyonel özellikleri birbirinden ayrı farklı yapılar yüzünden olabilir.
Eklem ağrılarının sebepleri ve meydana geliş şekilleri çok farklı etkenler yüzünden olabilir. Kişinin darbe alması, kaza geçirmesi, enfeksiyonlara maruz kalması, bağışıklık sisteminde sorunla oluşması, metabolizmasına bozukluklar olması, çeşitli tümörler eklem ağrılarının sebepleri arasında yer alır.

Eklem Ağrısı
Eklem ağrıları farklı belirtiler gösterir. Kişi eklem ağrısına bağlı olarak, bölgede ağrı, şişlik, sertlik, kızarlık, hareket kaybı gibi sorunlar yaşayabilir. Eklem ağrıları farklı hastalıkların belirtisi olarak da meydana gelebilir. Bu sebeple eklem ağrıları hafife alınmamalı ve kesinlikle doktora gidilmelidir. Doktor, yapacağı fizik muayene ve kan hücrelerinin sayımı, sedimantasyon hızının tespiti gibi bazı tetkikler sonucunda eklem ağrılarının altında yatan sebep ya da sebepleri tespit edip, ona göre uygun bir tedavi yöntemi belirleyecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 16 YORUM
  1. ozan dedi ki:

    Surekli elim tutulur yani siser ayrir hareket yetisini kaybeder. Agri kolumun ust kismjnda olusursa bir kac gunden fazla kol dirsek bilek parmak seklinden agri sonlanir. Ayak bileklerimde elim kadar olmasada cogunlukta tutulur ayaklarimdada tutulma elim kadar olmasada sikdetli sekilde tutulur agri olur fazla dgl ama yeti kaybi yurumeyi engelleyici olabiliyor 6 yil onceki gittigim hastanede kanimda biseylerin oldugu soylendi ayriyeten gizli romatizma denildi. Ama bence daha baska bisiyde war yinede doktorlar daha iyi bilir bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim saygilar..

  2. şükrü dedi ki:

    Ben 31 yaşındayım iki senedir sağ diz ağrısıyla uğraşıyorum bunun yanında iki üç gündür her iki kalcamda şiddetli ağrı olmaya başladı sabit duramiyorum yüremeye başladığım zaman azalmalar oluyor lütfen bana bi yol gösterin

  3. naime dedi ki:

    slm ben 26 yasinda bir bayanim 1 aydir el parmaklarimda kollarimdaki eklemlerde ayak parmaklarimda ve bacaklarimdaki eklemlerde bir agri oluyor.siddetli bir agri degil bir anda belirip 1 dakika icinde yok oluyor bu surekli tekrarliyor.bunun sebebi nedir acaba lutven cevaplarsaniz cok sevinicem.

  4. semra dedi ki:

    merhaba ben 46 yaşındayım 5 yıldır şiddetli ağrılarım var.önce çene eklemi sonra boyun,sırt bel kalça,bacak ve ayak olmak üzere her yere yayıldı yapılan tahlillerde bişey çıkmıyor daha önce sedef hastalığım vardı geçti.sedefe bağlı romatizma dediler ama tedaviden sonuç alamadım yaşam kalitem çok düştü yardımlarınızı bekliyorum lütfen

  5. selin dedi ki:

    Dizlerim ve belim cok agriyor ama parmaklarim diz kapagim ve ozelliklede sa ayak bilwgomdwn kasigima kadar sanki damar cekiliyormus gibi bir agri var anlamiyorum neden oluyor bu konu hakkinda hangi bolume gitmeliyim ortapediye gottigimde doktorlar
    kilodan diyor ama zayifladigim halde agrilarim gecmedi usteluk el parmaklarimda agriyorr

  6. harun dedi ki:

    Merhaba adım harun ; dizlerim üstüne oturunca 5 , 10 dk bile otursam kalkınca sol ayağımı tam doğrultamıyorum acıyor biraz sonra yavaş yavaş doğrultup hareket yapınca düzeliyor bu durum sağ bacağımda olmuyor sebebini merak ediyorum birde nasıl düzelebilir bu durum ?

  7. aynur dedi ki:

    bende on sene önce ayaklarda yanmayla başlayan hastalık şimdilerde eklemlerde yanma ağrı vesızıyla devam ediyor tahminim sinir sıkışması doktorlar sinirsel dediler şekerimi öçtürdüm bir şey çıkmadı çare bulan varsa yazsın allah rızası için bütün herkese sağlıklı günler diliyorum

  8. adnan dedi ki:

    Merhaba benim kollarimda dirsek s’évite sinde Cok agri var dirsek bilek ici agri min nedini ve tedavisi nedir eklemlerim birde sag kasik ici egilip dogruldugumda 1 yildan fazla dir agiriyor. Doktorum hafif romatizmal diyor kas gevsetici agri kesici verdi ama agrilarim gecmedi bana ne onerirsiniz?

  9. temel dedi ki:

    ben 23 yasındayım askerden gelelı yaklasık 2 sene oldu.Askerden öncede yasadıgım sıkıntım bir süre yürüdükten sonra özellıkle sağ ayak bileğimde baslayan ağrıdan dolayı yuruyemez hale gelıyorum ve sankı yan yan basıyormusum gıbı gördugum , askerdeyken bu sıkıntıyı yasamadım devamlı intikal halınde oldugum halde ama su sıralar tekrar basladı bu sorunum acaba spordan uzak oldugum ıcın hantallasdıgımdan olabılırmı yada ne olabılır lutfen yardımcı olursanız.tesekkur ederım . ( Birde sıgarayı fazla kacırdıgımdan damarlarımda bı sorun olabılırmı 🙂 )

  10. hüseyin dedi ki:

    bundan 15 sene önce orta parmagımdaşişme oldu agrıda vardı gecer dediler zamanla belime ve sol diz kapagıma attı ondan sonra sag el baş parmagımın eklem yerine ettı şimdi sag diz kapagına attı ve geceleri cok büyük agrılar cekiyorum heryterin filmini cektim vetahlillerini yaptım ama bana senin hic bir şeyin yok dediler bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz

  11. roni dedi ki:

    benim dizlerim de baya ağrılarım vardı dayanılmayacak kadar aorıyordu sağdizim ortobedi polınkliğine uğrdadı yalnız menüküst teşizi edildi 6ay önce meniküst amaliyatı oldu sağ dizimden amaliyatı güzel geçti diyebilirim amaliyatan sonra o dizimden çok güzel egzersizler yapıyordum yalnız o ağrılar şimdi herki dizlerinde oluşmaya başladı 10yada 20 adımdan sonra dinlemek ihtiyacı duyayorum yaksa dengemi kaybediyorum ben25 yaşındayım siz bana negibi egzersizleri önenirsizniz bilgilerinizde arz ederim hocam …

  12. sami dedi ki:

    benim sol ayagim diz kapaktan ayagimin altina kadar sürekli agriyor genelde sabahlari üzerine basamiyorum ve el parmaklarimda sürekli agri uyusukluk var.bütün eklem yerlerimde gezici agri var bir cok tahlil yapildi hafif iltihap ve cok az romatizma teshisi kondu ama benim durumum iyi degil lütfen görüs ve önerilerinizi bekliyorm tesekkür ederim

  13. gülay dedi ki:

    slm iki haftadır el baş parmagım da eklem kemigi yerinden oynuyor elimle düzeltiyorum bu alışıklı haline gelir oldu sonrada sol el baş parmagıma geçti öbür parmaklarıma geçmesinden korkuyorum neyden kaynaklana bılır?baş parmagımı bazen kullanamıyorum hissiyetini yitiriyor.şimdiden tşklr.

  14. süleyman dedi ki:

    48 yaşındayım,sabah kalktığımda tüm vucudum ve kaslarım ağrıyor.akşam yatarken ağrı yok.yürüyünce ağrılarım azalıyor.Fakat gündüz ağrılarım eskiden geçerdi.fakat şimdilerde ağrılarım gündüzde devam ediyor.

  15. Durmuş dedi ki:

    Sayın hocam benim birde disreklerim parmak kemiklerim ağrıyor

  16. Durmuş dedi ki:

    Sayın hocam benim sorunum vücudumun her yeri kasiliyor bazen yürümekte bile zorlaniyorum birde omuzlarım ve kollarım şiddetli bir şekilde ağrıyor..doktorlar sadece ağrı kesici veriyorlar gitmediğim hastane kalmadı en son romatoloji bölümüne yolladılar yine bi sonuç yok