İdrar Tahlili ve Ürik Asit

İdrar yollarında meydana gelen bir hastalık, üreme organlarını da yakından ilgilendirir. Bu sebeple idrar yollarının genel sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla İdrar Tahlili yapılır.

İdrar Tahlili Ne Zaman Nasıl Yapılır

İdrar tahlili yaptırmanız gerektiğinde, aç olmanız gerekmediği için doktorunuz tarafından söylenilen herhangi bir saat diliminde idrar tahlilinizi yaptırabilirsiniz. İdrar tahlil, yaptırmanızdaki ana sebebin yanında sık sık idrara çıkma ve idrardan yanma gibi enfeksiyonel şikâyetler varsa birde idrar kültürü yaptırmanızda yarar vardır. İdrar kültürü, idrar yollarındaki herhangi bir enfeksiyonun varlığını ve oranını tespit etmeye yarayan tahlil, test tipidir. İdrar kültüründe mikroorganizmaların ürediği görüldüğünde hemen uygun tedaviye geçilmesi ve ek olarak antibiyogram testinin yapılması faydalı olabilir. İdrar tahlili yapıldığında bazı kişilerde eritrosite rastlanılır.

İdrar Tahlili ve Ürik Asit

Normal şartlarda idrarda eritrosit görülmesi olağan bir durum değildir. Ancak kadınlardaki adet dönemleri esnasında eritrositin idrarda rastlanması geçici bir durum olduğu için endişe edilmeyebilir. Bunun dışında eritrositin miktarı da önemlidir. Zira idrardaki eritrosit idrar yollarında taş, kum enfeksiyon, sistit, mesane, tümörü polip gibi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

Ürik Asit Nedir Hakkında Kısaca Bilgi

Ürik asitin erkekler için normal değeri, 2.5-8.0 mg/dL iken kadınlar için normal değeri, 1.5-6.0 mg/dL dir.
Ürik asit, DNA ve RNA gibi bedenin genetik yapı taşlarının yapısında var olan purin isimli maddelerin metabolizmalarının en son ürünü olarak tanımlanmaktadır.

Ürik asitin vücutta arttığı durumlar şunlardır:

Yapılan diyet esnasında protein değeri yüksek besinler tüketme.
Böbrek fonksiyonlarında bozukluk, açlık durumu, beden üretim artışı gibi durumlar.

Ürik Asit

Yüksek seviyedeki ürik asidin kristaller şeklinde farklı dokularda biriktiği fikri hakimdir. Söz konusu bu dokuların özellikle eklem sıvıları ve böbrekler olduğu düşünülür. Bu aşamada eklem sıvılarında, ürik asit kristallerinin birikmeye başlaması ile ağrılı bir hastalık olan gut hastalığı meydana gelir. Böbreklerde meydana gelen birikim ise böbrek yetmezliği hastalığı ve idrar yollarında taş problemlerine sebep olur. Zaman zaman ürik asitin bedende oranının azaldığı görülür. Ancak diğer test sonuçları normal ise ürik asitin düşük çıkması bir sorun yaratmaz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.