Sistit

Sistit Nedir?

Sistit, meydana gelen enfeksiyon sonucu, mesanenin yani idrar kesesinin iltihaplanması olarak tanımlanır. Sistit, idrar yollarında ve üreme sistemlerinde en çok görülen hastalıklar arasında yer alır. Şayet zamanında tedavi edilmez ise böbreklere hasar vererek ciddi kalıcı sorunlar çıkarabilir.

Sistit belirtileri nelerdir?

Sistit varlığını farklı belirtiler ile gösterir. Kişi sık sık idrara çıkar ve idrarını yaparken yanma ve sızı hisseder. Söz konusu ağrı makata ve kasıklara sıçrayabilir. Kişide yüksek ateş, sık sık terleme, aşırı yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı akabinde kusma, kötü kokulu idrar, cinsel ilişki sırasında ağrı sistit hastalığının diğer belirtileri arasındadır.

Sistit teşhisi

Sistit belirtileri ile doğrunda bir ürologa gidebilirsiniz. Ürolog size şikâyetleriniz doğrultusunda bazı tahlil ve testler isteyecektir. Ayrıca röntgen çekimi, idrar kültürü sistit teşhisinde önemli rol oynar.

Sistit nedenleri nelerdir?

Genelde bakteriler üreme organları ile anüs bölgesinde barınırlar. Bazı durumlarda söz konusu bu bakteriler, idrar yollarından geçerek mesaneye ulaşırlar. Mesaneye gelen bakteriler idrar yaparken dışarı atılır lakin mesanedeki bakteri sayısı dışarı atılan bakteri sayısından çok ise mesanede ve böbreklerde iltihaplanma sorunu meydana gelir. Sistit, cinsel birliktelik esnasında karşı tarafa bulaşabilirken, genital temizliğin az olduğu vakalarda meydana gelebilir. Ayrıca uzun süre idrarını tutan kişilerde de sistit görülmektedir. Menapoz zamanındaki düşük östrojen, idrar yollarını daraltan hastalıklar sistit sebepleri arasında yer alır.

sistit belirtileri

Kadınlardaki üretra erkeklere nazaran daha kısa olduğu için, dışarıdan bakterilerin kapılması ve mesaneye ulaşması daha kolay olur. Bu yüzden kadınlarda erkeklere nazaran sistit daha çok görülür. Hatta her 10 kadından 2 si hayatının bir dönemimde sistit olur. Sistitin en çok rastlanılan nedeni Escherichia coli ( E.coli, koli basili) adli mikroorganizmadır. Bu bakteri kalın bağırsaklarda normal şartlarda bulunabilir ve cinsel ilişki ile mesaneye geçebilir.

Sistit tedavisi

Sistit tedavisi için, antibiyotik tedavisi uygulanır. Sistit tedavisine başlamadan önce idrar kültür alınır ve çıkan sonuçlara göre ilaç tedavisine başlanır.

Sistit korunma yolları

Sistit olmamak için, tuvalet temizliğine dikkat edin. Taharet esnasında önceden arkaya doğru yıkayın ve kurulayın. İdrarınızı asla tutmayın. Cinsel ilişki sonrasında ilk 10 dakikada tuvaletinizi yapın. Günde 8 bardak su için. Kahve, çay, alkol gibi içecekleri azaltın. Naylonumsu iç çamaşırları giymeyin ve pamuklu iç çamaşırları tercih edin. Her gün iç çamaşırınızı mutlaka değiştirin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.