Depresyon

Depresyon; kişinin çevresel, hormonel ya da genetik bozukluklardan ötürü yorgunluk, mutsuzluk ve isteksizlik gibi ruh hali değişiklikleri yaşaması olarak tanımlanabilir. İnsanın normalde yapmaktan zevk aldığı şeylere karşı isteksizlik göstermesi, kendini toplumdan dışlanmış hissetmesi, hayal kırıklığı ve mutsuzluk depresyonun belirtilerindendir. Her insan belli bir dönemde depresyon ruh haline kapılır ve her şeye olumsuz yönlerinden bakmaya başlar.

Hiçbir şey kişiyi mutlu etmeye yetmez, geleceğe karamsarlıkla bakmaya başlar. Umut onun için anlamsız bir kavramdır. Etrafıyla ilişkileri bozulur, kendini soyutlama çabasına girer. Hayat kişi için tamamen anlamsızdır. Hiçbir şeye odaklanamaz ve başarısızlığa sürüklenmeye başlar. Her çöküntüyü depresyon olarak değerlendirmek yanlış olur. Depresyon bu ruh halinin belirli bir süre devam etmesi durumudur. Depresyon teşhisi için en az 2 haftalık bir süre gerekir.

depresyon belirtileri

Depresyon Belirtileri

Depresyonun çeşitli belirtileri vardır. Bunlar;
Hobilerin artık cazip gelmemesi, bunları yapmaktan zevk alamamak
Gençlerin ruh hallerinde ve hislerinde dalgalanmalar görülmesi ve ani tepkileri
Uzun süreli mutsuz ve kendini ezik hissetme hali
Az, sık ya da bölük pörçük uyku halleri
Konsantrasyon bozukluğu ve buna bağlı huzursuzluk durumu
Kendini faydasız ve değersiz görmek ve sürekli ölümü düşünmek
Vücudun işlevini yavaş yavaş kaybetmesi, çeşitli yorgunluk ve cinsel isteksizlik durumu
Geçmişinden ve geleceğinden ötürü karamsarlık yaşama ve kendini olası tüm sorunlardan sorumlu hissetmek
İntihar yöntemlerini düşünme ve uygulama isteği

Bütün bu belirtilerin bir hastada olması gerekmez. Bu belirtilerin bir kısmının en az 15 gün süreyle hissediliyor olması depresyon teşhisi için yeterli olabilir. Çocukların bu belirtilerin yanı sıra okul hayatında da büyük aksaklıklara neden olur. Çocukların başarısız olmasına, aşırı sinirli olmaları ve sosyal ilişkilerinin bozulmasına neden olabilir. Ayrıca ders esnasında aşırı sessiz ve yalnız kalma eğilimleri artar. Eve gelince kendini odaya kapatmaya başlar.

Derslerden kaçma, bağımlılık yaratıcı madde kullanımı ve kötü arkadaşlıklar da baş gösterebilir. Bunlar depresyonun ruhsal boyutudur. Bir de fiziksel boyutu vardır. Bunlar sindirim sistemi bozukluğuna dayalı hastalıklar, cinsel sorunlar, kalp hastalıkları, yorgunluk, kas ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklardır.

Depresyon Hastalığına Sebep Olan Etmenler

Depresyonun ortaya çıkmasında çeşitli etmenler vardır. Buna ölüm, ayrılık, evlilikte çeşitli sorunlar, işsizlik, maddi sıkıntılar, sorunlu bir çocukluk yaşama gibi sebepler neden olabilir. Bu sorunlar her zaman depresyona neden olmayabilir, ya da bu sorunları yaşayanlar depresyona girmek zorunda değildir. Yapılan araştırmalarda depresyonun kalıtsal bir rahatsızlık olduğu gözlenmiştir. Ailesinde depresyon rahatsızlığı geçirmiş olan kişilerin depresyona daha meyilli olduğu saptanmıştır.

Depresyon Türleri Çeşitleri Nelerdir

Depresyon kendi içinde çeşitlilik gösterir. Tipik, atipik, mevsimsel, melankolik gibi türleri vardır ve insanların yapısına bağlı olarak belirtilerini gösterir. Her insan aynı depresyon tipine sahip olmayabilir. Bu depresyon tiplerinin farklı farklı belirtileri vardır. Tipik depresyonda iştahsızlık ve uykusuzluk halleri oluşur. Ayrıca enerji kaybı ve yorgunluk hat safhadadır. Atipik depresyonda ise aşırı uyku ve iştah artışı gözlenir. Mevsimsel depresyon her mevsim tekrar eden ve aynı belirtileri veren depresyon şeklidir. Melankolik depresyonun belirtileri ise mutsuzluk, yapmaktan zevk aldığı şeyler karşı ilgisizlik, bıkkınlık ve bitkinliktir.

Depresyona Karşı Alınması Gereken Önlemler

Depresyon oldukça yaygın olan ruhsal bir problemdir. Her insanda belirli bir dönemde oluşabilecek bir problem olduğundan çok büyütülmemesi gereken bir şeydir. Eğer kişi depresyona yakalandığınızı düşünüyorsa doktoruna başvurarak uygun bir tedavi yöntemiyle bu sorunu rahatlıkla atlatabilecektir. Depresyona yakalanan kişiler genellikle zayıf olduklarından değil de genetik olarak bu hastalığa meyilli olduklarından yakalanırlar. Depresyonu atlatmanın en önemli yöntemi sizi mutlu etmeye yarayacak şeyler yapmaktır.

Mutlu olmak adına arkadaşlarınızla ve çevrenizle daha fazla vakit geçirebilir, güzel şeyler paylaşabilirsiniz. Çeşitli sportif aktivitelerde bulunabilirsiniz. Spor ve yürüyüş hem daha sağlıklı olmanızı hem de daha mutlu olmanızı sağlar. Seçtiğiniz film ve müzikler de ruh halinizi etkileyeceğinden, korku ve dramatik filmler yerine komik filmleri; acıklı dramatik müzikler yerine daha neşeli ve hareketli müzikleri dinlemek sizi depresif eğilimlerden az da olsa uzak tutacaktır. Sizi üzebilecek olaylardan uzak durmanız oldukça önemlidir. Olabildiğince gülümsemeye çalışmak eski neşenizi tekrardan kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Depresyon Tedavisi

Depresyon birçok hastalığa göre tedavisi oldukça kolay bir hastalıktır. Duygusal bozukluğu olan hastalarda tedavi sonrası iyileşme %70 gibi yüksek bir orandır. Tedavi insanların hayata bakış şeklini değiştirebiliyor. Ölme isteği ve intihar meyli yüksek insanlar bile tedavi sonrası hayata daha olumlu ve umut dolu bakabiliyor. Depresyon tedavisinde öncelik terapiye verilir.

Hastalarla ilk etapta psikoterapi denilen yöntemle müdahale edilir. Eğer hastalık psikoterapiğe cevap vermeyecek kadar ileri seviyedeyse ilaç tedavisine başvurulur. Psikolog ya da psikiyatrla olan ilk görüşme tedavinin seyrine karar verecektir. Depresyonun ileriki safhalarında antidepresan adı verilen ilaçlar kullanılır ve bu ilaçlar vücuttaki bazı hormonların üzerinde etkisini göstermektedir.

İlaç tedavisiyle eş zamanlı yürütülecek psikoterapi hastaların iyileşme sürecini ilerletmek ve daha az zaman kaybı sağlamakla birlikte stres faktörlerinin ortadan kalkmasına da yardımcı olacaktır. Tedavinin ilerleyen aşamalarında hislerdeki değişiklik hem kişi tarafından hem de bilimsel olarak fark edilecek derecede değişecektir. Uzmanlar depresyon tedavisi konusunda görüş birliğine sahipler. Tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi depresyonda da erken müdahale önemlidir. Bu yüzden hiç zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.