Mide Yanması ve Delinmesi

İnsan vücudundaki mide asidinin yemek borusuna kaçması ile yemek borusundan gırtlağa doğru bir yanma meydana gelir. Bu sağlık sorununa mide yanması denir. Aslında bu durum mide yanması değiş, yemek borusunda ve gırtlakta meydana gelen yanmadır. Mide yanması sorunu bazı insanlarda hissedilirken, bazı insanlarda ayda bir kaç defa yaşanabilir. Toplum içinde her 10 kişiden 4 ünde mide yanması şikayeti görülür. Tüketilen gıdaların türü ve midenin büyüklüğü ile mide yanmasının doğrudan bağlantısı vardır.

mide-yanmasi

Mide yanmasının sebepleri nelerdir?

Mide yanmasına sebep olan gıdalara bakıldığında, çoğunlukla yemek borusu ile midenin birleştiği kısımdaki kasın gevşemesine sebep olan gıdalar olduğu görülür. Domates, sarımsak, soğan, baharatlı yiyecekler, çikolatalar mide yanmasını tetikleyen etkenler arasında yer alır. Mide yanması gebelerde, hormonlar ve rahim büyümesi sebebiyle gelişmektedir. Geçici bir durumdur.

Mide yanmasının tedavi şekli nedir?

Mide yanması tedavisi için ilaç tedavisi uygulanır. Mide asit salgısını önleyen ilaçlar, mide asidini nötralize eden ilaçlar tedavi aşamasında faydalı olur. Bu tür ilaçlar doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Endoskopik tedavi yolları da mide yanması için kullanılan yöntemler arasında yer alır. Günümüzde ilerleyen cerrahi yöntemler genç yaş da olan kişilerde daha çok tercih edilmektedir. Yapılan ameliyat ile yemek borusunun alt kısmındaki kas lifleri halkası daraltılıyor, midenin yemek borusu etrafı sarılıyor, reflünün önüne geçilmesi sağlanıyor.

Mide yanmasını önlemek için sadece iki yudum süt içilebilir, reflü artırıcı besinlerden uzak durmak faydalı olur. Dar kıyafetler giymemek, baharatlı besinlerden uzak durmak, kafein tüketmemek, sigara ve alkol kullanmamak, naneli yiyeceklerden uzak durmak gerekir.

Mide Delinmesi Nedir?

Mide delinmesinden bahsetmek için öncelikle midemizi tanımamız gereklidir. Yediğimiz gıdalar yemek borusundan geçerken mekanik sindirim uygulamaktadır. Bununla birlikte mideye ulaştığında protein sindirimine başlamış olur. Mide sadece proteinleri sindirmektedir. Daha sonra sindirim işlemi diğer organlarda devam edecektir. Bununla birlikte midenin yapısında protein vardır. Düşünüldüğünde mantık açısından midenin kendi kendisini sindirmesi beklenir. Fakat midenin kendisini sindirmesini engelleyen mukoza vardır. Mukoza tabakası midenin iç kısmını sarmaktadır. Kendi kendini eritmesi bu sayede engellenir. Mide pepsinojen enzimi salgılamaktadır.

Mide Delinmesi

Aktif olmayan pepsinojen enzimi protein eritmekle görevlidir. Hidrolik asit yardımı ile aktif olan pepsin enzimine dönüşmektedir. Mukoza tabakasında sorun yaşanırsa eğer eksildiği alanda yanmalar baş gösterir. Ve ileriki aşamalarda acımtırak bir tat hissedilir. Zaman içerisinde midede delinemeye yol açabilecek olan önemli bir belirtidir. Bu nedenle hemen bir hekime görünmekte fayda vardır. Buna uygun olarak da ilaç tedavisi başlanır. Özelliklede kola tüketiminin mideye zarar verdiği düşünülür. Kolanın içerdiği asit ile midenin doğal asiti karşılaştırılmaya bile değmez. Kolada çok düşük oranlarda asit vardır ve mideye zarar vermez.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.