Karın Şişliği

Karın Şişliği

Karın Şişliği Neden Olur?

Aşırıya kaçan yemek muhabbetlerinin ardından karında şişkinlik görülmesi olağan bir sebeptir. Sevdiğiniz yemekleri doymuş olmanıza rağmen yemeniz, masadaki her yemeğin tadına bakmanız sonucu şişkinlik rahatsızlığını hissedebilirsiniz. Bu sebeplerden ötürü çok fazla yemek karın şişkinliğine sebep olur. Bu durumun oturmuş bir şekilde her öğün sonrasında devam etmesi halinde şikâyetleriniz varsa bunun birkaç sebebi olabilir.

Karın şişliği genellikle farklı tür yiyecekler tükettiğinizde yiyeceklerin hızlı bir şekilde yayılmasını engelleyen problemlerden dolayı gerçekleşebilir. Mide, küçük kaslardan oluşan ve esneme kabiliyeti yüksek olan elastik bir yapıdadır. Ortalama bir midenin 1 litrelik hacmi vardır. Bu oran aşıldığında mide rahatsızlıkları oluşması normaldir. Fazla yemek ve gaz nedeni birçok kişinin yaşadığı sağlık sorunları arasındadır. Obezite problemi oluşan kişilerde bu şikâyetleri çekebilir. Sürekli fazla yemek yenildiğinde genişleyen mide kapasitesi zamanla rahatsız etmemeye başlar.

Karın Şişliği

Yiyecek İntoleransı

Karın şişkinliği sebeplerinden biri de yiyecek intoleransıdır. Bu sorunu yaşayanlar genellikle yediklerine dikkat ederler. Tıp teriminde sözlük anlamı ise; her insan aynı yiyecekleri aynı zamanda sindiremez. Gluten, maya, fruktoz ve süt, yiyecek intoleransına bağlı olarak karın şişliğine yol açan besinlerin ilk sırasındadır.

Laktoz İntoleransı

Laktaz enzimi ince bağırsak tarafından üretilip, laktoz olarak adlandırılan süt şekerinin sindiriminde önemli bir rol oynar. Laktoz intoleransı, ince bağırsağın yeterince laktaz enzimi üretmemesi ve bu nedenle kişinin süt ve süt ürünlerini sindirmekte zorluk yaşaması anlamına gelir. Laktoz intoleransı bulunan bireyler süt ve süt ürünleri tükettiklerinde karın şişliği, mide krampları, ishal, gaz, bulantı gibi sıkıntılar yaşarlar.

Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı olan bireyler çavdar, arpa ve buğdayda bulunan, gluten adlı proteini sindirmekte zorluk çekerler. Çölyak hastalığının başlıca belirtileri arasında aşırı şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gelir. Çölyak hastalığının kesin tedavisi yoktur ancak glutensiz gıdalar tüketilerek gerekli tedbirler alınabilir.

Gaz Yapan Yiyecekler

Bazı gıdalar diğerlerine göre daha fazla gaz oluşumuna sebep olabilir. Bu yiyeceklerin tüketiminin ardından midede oluşan gaz sebebi ile karın şişliği meydana gelebilir. En çok gaz yaptığı bilinen yiyecekler arasında fasulye, meyveler, marul, karnıbahar, brokoli ve brüksel lahanası ilk sıralarda gelir.

Kızartmalar, yağlı yiyecekler sonucu da mide sindirimi zorlanabileceği için gaz yapma ihtimali vardır. Yemek yerken, bir şeyler yerken hava yutmakta şişkinliğe neden olur. Hızlı gıda alımı, sakız çiğnemek, pipet aracılığı ile sıvı almak hava yutmaya ortam sağlar. En çokta bebeklerin başına gelen bu olay biberon aracılığı ile boş hava çekimine sebep olur.

İrritabl Bağırsak Sendromu

Bireylerde yaygın olarak bulunan İrritabl Bağırsak Sendromunun neden olduğuna dair herhangi bir kesin sonuç bulunmamaktadır. Bunun dışında tahmin edilen sebepler arasında stres, sigara kullanımı, dengesiz ve düzensiz beslenme, enfeksiyon gibi iddialar bulunmaktadır. İrritabl bağırsak sendromunun belirtileri arasında ishal ya da kabızlık, karın şişliği, mide krampları, bulantı ve gaz sayılabilir. Düzenli egzersizler yapıp, lifli gıda tüketimleri ile bu sorunları ve belirti oluşumlarını en aza indirmek mümkündür.

Sindirim Enzimleri Eksikliği

Sindirim sistemimizde buluna enzimlerin yeterince çalışmaması ve ya eksik olması şişkinlik olayını doğurabilir. Meyve ve sebzeleri çiğ tüketmek gerekli sindirim enzimlerinin alınmasında doğal yollardan biridir. Fakat pişirilen meyve sebzelerde bu alım daha düşüktür. Sıcak ile karşılaşan enzim yapıları bozulmaya uğrayarak işlevini kaybeder.

Hormonal Değişikliler

Bireylerde hormon üreten organların çeşitli sebeplerden ötürü farklılık göstermesi sindirim sistemini değiştirebilir. Kadınlarda görülen hamilelik veya adet dönemleri hormonal değişikliklerin farklılaştığı zamanlardır. Bu dönemlerde değişen hormonların tepkimeleri ile mide, bağırsak hareketlerinde düzensizlik meydana gelebilir. Bunun sonucunda kabızlık, mide şişkinlikleri oluşması olağandır.

Yaşam Biçimi

Birçok problemin ana sıkıntısı stres ve kaygıdır. Stres ve kaygı sonucu midede şişkinlik ve gaz oluşabilir. Egzersiz olmadan, hareketsiz bir yaşam tarzı da bu rahatsızlığı tetikleyebilir. Hızlı yemek tüketenlerin şişkinlik sorunu yaşamaları normaldir. Yemekten belli bir süre sonra yapılan yürüyüşlerin sindirim adına bir çok yararı vardır. Yiyeceklerin yavaşça çiğnenmesi daha iyi sindirilmesini böylece gaz, şişkinlik problemlerinin engellenmesini sağlar. Sigara içmek vücudun her hücresine olduğu gibi sindirim sistemine ve mideye de çok zararlıdır verir. Sigara içerken yutulan hava nedeniyle gaz ve şişkinlik sorunları da ortaya çıkabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.