Ergenlik Sivilceleri

Ergenlik dönemi kızlarda erkeklere göre daha erken başlamakla genel anlamda on iki ile on sekiz asındaki dönemi kapsamaktadır. Bu dönemde vücut gelişimini tamamlamaktadır. Bu tamamlamalar hormonlarla olur. Vücut bir yandan büyümeye bir yandan da yağlanmaya kilo alamaya başlar. Yağlanma döneminde yağ hücreleri derinin dışına doğru aktive olur. Bu sayede cildi kuru olmaktan kurtarma amacı içerisine girer. Ama bazen bu yağ hücreler kıl köklerine denk gelir ve deri gözeneklerinden deriye salgılanamaz. Bu durumda o alanda beze ya da sivilce oluşumu başlar. Zamanla bu oluşumun içerisinde bakteriler ürer. Bakteriler bu alanda hafif acılara, iltihabik bir durum oluşmasına ve aynı zamanda kızarıklığa neden olmaktadır.

Ergenlik döneminde hormonların etkisi ile aktive olan yağ hücreleri nedeni ile ergenlik döneminde olan gençlerin sivilce sayısında artış olur. Genel anlamda bu dönemde ergenlik sivilceleri sırtta, boyun da ve özellikle de yüz de oluşmaktadırlar. Zamanla kıl köküne yerleşmiş olan yağ hücreleri oluşan bakteriler ile bu alanda büyümeye başlar. Bu büyüme üst sınıra ulaştığında patlar ve cilt üzerinde etrafa yayılır. Bu yayılma eğer uygun bir şekilde temizlenmezse yayılan alanlarda yeni sivilce oluşumları gözlenir. Unutulmamalıdır ki ergenlik sivilceleri metabolizmanın etkisi ile gelişmenin yanında genetik anlamda da miras kalabilir. Yani annede ya da babada ergenlik dönemi yoğun bir şekilde sivilce ile geçmiş çocukta da yatkınlıktan dolayı sivilce oluşumu fazla olabilir.

Ergenlik Sivilcesi Oluşumu Neye Bağlıdır?

Öncelikle sivilce oluşumun hormonların etkisi ile olduğunu bir daha belirtmekte yarar var. Beslenme şekli, uyku düzeni, kozmetikler, ilaçlar ve bir sürü neden sivilcenin oluşumuna neden olmaktadır.

ergenlik sivilcesi
Ergenlik Sivilcelerinden Kurtulmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Öncelikle beslenme tarzında değişiklikler yapmak gerekmektedir. Tıbbi açıdan yağlı beslenme tarzı sivilce oluşumuna tam bir etki sağlamamaktadır. Fakat bilinmelidir ki meyve ve sebze ile beslenen insanlar her zaman daha sağlıklı olmuşlardır. Aynı zamanda meyve ve sebze tüketmek cilde sağlık ve canlılık kazandırır. Bunun yanında bol su tüketimi vücut organlarında olduğu gibi aynı zamanda ciltte de bir temizleme yaratır.

Cildin kurumasını ve sağlıksız olmasını önler. Uyku düzenin de ergenlik sivilcelerine etkisi büyüktür. Çünkü dengeli bir uyku metabolizmanın ve buna bağlı olarak da hormonların düzgün üretilmesini sağlamaktadır. Bu sayede fazla ya da eksik hormon üretilmesine bağlı olarak sivilce oluşumu en aza inecektir. Bunları kişinin kendisinin alacağı önlemlerdir. Eğer dikkat edilmezse ergenlik sivilcelerinin kırklı yaşlarda bile devam ettiğini görmek olasıdır.

Tüm bunların yanında ne yazık ki hiçbir ergen veya genç yaşta bayan nasıl bir cilt yapısına sahip olduğunu bilmemektedir. Bu nedenle cildine uymayan kozmetikleri kullanarak cildi için yarar sağlayayım derken cildine daha da çok zarar vermektedir. Bu nedenle sivilce oluşumu daha fazla olur. En doğru yöntem bir cilt doktoruna yani dermatologa görünmektir. Cilt doktoru cildinize uygun olan kremi ve hormonlarınızla alakalı olan sorunları ortadan kaldırmak için ilaç tedavisinde bulunacaktır. Hem içeriden hem de dışarıdan bir müdahale ile iki üç ay kadar bir süre içerisinde sivilcelerden kurtulunabilinir. Aynı zamanda tüm bu tedavi süreçlerinde ve normal zamanlarda sivilcenin asla ama asla sıkılmaması gerektiğini de unutmamak gerekmektedir.

Ergenlik Sivilcelerinin Ruhsal Gelişime Etkileri Nelerdir?

Ergenlik çağına girmiş olan çocuklar hormonlarının etkileri ile oldukça farklı duygular keşfetmektedir. Bunların başında cinsel duygular ve karşı cinse olan ilgi gelmektedir. Bununla birlikte girmiş olduğu toplumlarda fark edilmeyi, sevilmeyi ve anlattıkları ile düşündüklerinin anlaşılmasını talep eder. Bu hassas dönemde bir de sivilce oluşumu başlar. Sivilce oluşumu nedeniyle yaşıtlarıyla iletişim kurarken çekingen olur. Beğenilmeme duygusu ile kendisini dış dünyaya kapatabilir. Unutulmamalıdır ki bu dönem geçicidir ve dikkat edilmesi gereklidir. Her ne kadar bunu bir ergene kabul ettiremeseniz de sivilcelerinin özgüvenleriyle ya da toplumsal açıdan değerleriyle bir ilişkisi bulunmamaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.