Miyom

Miyom Neden Olur? Miyom Sebepleri Nedenleri

Adet gören kadınların rahminde bazı tümör çeşitleri gelişebilir. Bu tümörler rahim içinde oluşabildiği gibi rahim ağzında da görülebilirler. Tümörlerin kanser riski taşıyanların yanı sıra iyi huylu olanlarıda vardır. Miyomlar rahimde yada rahim ağzında oluşan iyi huylu tümörlerdir. Fibroid tümör olarak da adlandırılırlar. Kadınlarda üreme organında gelişme gösteren ve çok sık karşılaşılan tümör çeşididir. Daha çok doğum yapacak yaşa gelmiş kadınların 5/1 inde miyom görülebilmektedir. Genellemeye bakıldığında 30 yaşın üstünde kadınlarda daha çok rastlanmasına rağmen, 20 yaşın altındaki kadınlarda da görüldüğü saptanmıştır. Bu güne kadar tam olarak miyomların neden oluştuğuna dair kesin bir bilgi tespit edilmemiştir. Ancak daha çok hormonlarla ilgili sebepler, çevresel faktörler miyom oluşmasına sebep olabilmektedir. Tabi genetik faktörlerinde miyom oluşumuna sebep olabileceği düşünülmektedir. Genellikle herhangi bir sebeple jinekologa gitmiş bir kadın rahminde miyom olduğunu öğrenir. Ciddi belirtiler vermez. Miyomlar belirli aralıklarla uzman tarafından takip edilir. Endişe veren korkutucu bir durum değildir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Kişide ağır sancılı geçen adet kanamaları, adet düzensizliği, uzun süren kanamalar, şişlik, kabızlık, sık idrara çıkma gibi şikayetler belirebilir. Hatta cinsel ilişki esnasında ağrı da yaşanabilir. Kısırlık sebebi olma çok az rastlanan bir durumdur. Miyomların tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Çünkü miyom tedavisi ameliyatla rahmin temizlenmesi yada rahmin alınmasıyla gerçekleşir. Günümüzde Tıp’ın ilerlemesiyle erken teşhis sonrası ameliyat ya da rahmin alınmasına gerek kalmadan tedavi yöntemleri geliştirilmiştir ve oldukça yaygındır. Bu nedenlerle ameliyatsız çözüm için erken teşhis önemlidir. Ayrıca tedavi yöntemi ve miyomların tedaviye ne kadar uygun olup olmadığı uzman tarafından belirlenmelidir.
Yaygınlaşmış ve sıklıkla uygulanmaya devam eden tedavi şekli miyom embolizasyonu ve akıstik miyom tedavisidir. Bazı küçük miyomlar büyümeyebilirler. Uzman tarafından takibe alınıp büyüyüp büyümedikleri yada çoğalma durumları belli aralıklarla takip edilir. Her miyomun hemen alınması gibi bir şart yoktur.

Miyomların oluşumunda genetik yapı büyük rol oynar. Kişinin geçmişine baktığınızda annesinde, teyzesinde, anneannesinde gibi yakınlarında miyom varsa kendisinde de miyom görülme riski çok yüksektir. Genlerin böyle bir durumu kişiye taşıma durumu çok olağandır.

Miyom

Hormonlarda miyomlara sebep olabilecek bir etki sağlar. Kadında bulunan östrojen ve progesteron hormonlarındaki fazlalık hormon dengesizliğine yol açarak miyom oluşmasına sebep olabilir. Hamilelik döneminde vücutta hormonların değişmesi ile de miyom oluşması görülebilmektedir. Hamilelikte farkedilen miyomlar çoğu zaman bir soruna yol açmaz. Ama mutlaka uzman tarafından takip edilir. Eğer olumsuz sonuçlar doğuracak bir büyüklüğe ulaşırsa ameliyatla alınırlar yada sezeryan ile doğum gerçekleşir. Bu yüzden en doğru olanı bebek sahibi olmak isteyen kadınların önce bir jinekolog tedavisinden geçmeleridir. Miyom görülen kadınların miyom tedavisi gördükten sonra hamile kalmaları daha sağlıklı olacaktır. Miyomlar ciddi belirtiler vermedikleri için fark edilemeyebilirler. Bu yüzden belli aralıklarla yaptırılan jinekolog kontrolleri önemlidir.
Hormon yüklenmiş bir rahimde de miyom oluşma riski vardır. Menopoz döneminden sonra vücutta östrojen hormonu üretimi son bulur. Bu sebeple miyomlar küçülür hatta yok olabilirler. Hormonlu ve genetiğiyle oynanmış yiyecekler, deterjanlar ve vücut losyonları gibi etkiler bazı kişilerde miyom oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca vücutta hormonları harekete geçirecek diğer etkenler olarak söyleyebileceğimiz stres, diyet gibi durumlar da miyom oluşmasına sebebiyet verebilecek faktörler arasındadır.
Her ne kadar çok fazla kişi bilmesede dünyada kullanılan birçok kimyasal östrojeni taklit etmektedir. Hemen hemen bütün günlük yaşantımızda bu kimyasallarla ister istemez karşılaşıyoruz ve kullanıyoruz. Sabunlar, deterjanlar, losyonlar, bazı kozmetik ürünler, plastik malzemeler, katkılı gıdalar gibi birçok şey vücuttaki östrojen hormonunu harekete geçirmektedir. Buda miyomların oluşmasında çevresel faktörleri oluşturmaktadır.

Miyom Tedavisi

Miyom oluşumunda sağlıklı beslenmenin de önemi büyüktür. Daha çok sebze ve meyve ile beslenen dengeli ve düzenli beslenmeyi tercih eden kişilerde miyom oluşum riski azdır. Tam tersini düşünürsek hazır gıdalar, şarküteri ürünleri fazla tüketen ve kilolu olan kişilerde miyom görülme olasılığı daha fazladır. Bu yüzden sağlıklı ve dengeli beslenme önemlidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.