Kısırlık

Kısırlık Nedir?

Kısırlık yani infertilite, çiftlerin bir yıl boyunca korunmasız ilişkiye girmelerine rağmen hala gebeliğin oluşmaması olarak ifade edilir.

Kadında Kısırlık Nedenleri

1.Yumurtlama Bozuklukları

Yumurtlama bozuklukları, kadınlarda kısırlık görülmesinin en önemli sebepleridir. Yumurtlama bozukluğu ifadesinden yumurtlamanın hiç olmaması ya da seyrek olması anlaşılır. Regl dönemi bozuklukları veya hiç olmaması genelde yumurtlama bozukluğunu gösterir.

Yumurtlama bozuklukları, üç farklı alanda incelenebilir.
Yumurtalıklardaki yumurta üretimini sağlayan hormonların doğuştan noksan olması ile beyin sapından salgılanamaması.
Beyin sapından süt hormonu olan prolaktinin gereğinden çok salgılanması.
Polikistik over sendromu sorunun yaşanması.

kısırlık tedavisi

2.Tüplerin Hasarlı veya Tıkalı Olması

Tüplerin bir kısmının veya tamamının tıkalı olması sperm ile yumurtanın birleşmesini önleyerek döllenme ve gebelik olgusunu imkânsızlaştırır ve kısırlık ortaya çıkar. Tüplerdeki görülen bu sorunun altında geçirilmiş enfeksiyon, endometriozis, bir ameliyat sonrası kalan karın içi yapışıklıkları gibi sebepler yatabilir. Bunun yanında gelişmiş bazı ülkelerde cinsel yollarla ile bulaşan bazı enfeksiyonlarda tüplerde hasara sebep olabilmektedir. Ülkemizde ise çocukluk döneminde kapılan verem mikrobu da tüplerde hasara sebep olabilmektedir.

3.Endometriozis

Endometriozis, rahim içinde gelişmesi gereken dokunun, rahim dışında gelişmesi ile ortaya çıkan duruma denir. Endometriozis, hormonlara karşı duyarlı olup, adet döneminde kanamaktadır. Karın içinde meydana gelen bu tür kanamalar, zaman geçtikçe yapışıklıklara neden olur. Endometriozisin yumurtalıklara yerleşmesi ile endometrioma adı verilen kistler oluşmaya başlar. Endometriozisi olan kadınların çocuk sahibi olabilmeleri için tedavi olmaları gerekebilir. Zira endometrioma olan kadınların kısırlıkla yüz yüze geldiği yapılan muayenelerde görülmüştür.

4. Rahim Ağzına Ait Problemler

Rahim ağzında var olan yapısal bozukluklar, enfeksiyon sebebiyle oluşan bozukluklar kısırlık sebebi olabilmektedir. Rahim ağzından salgılanmakta olan mukus, spermlerin genital kanaldan taşınmasını kolaylaştırmaktadır. Mukus, östrojen ve progesteron hormonlarının etkisi ile siklus esnasında miktarı ve niteliği değişmektedir. Polip gibi bazı iyi huylu tümörler ya da bu bölgeye uygulanmış olan bazı cerrahi girişimler kısırlık nedeni olabilir.

5. Alerjik Sebepler

Erkeklerde Kısırlık Sebepleri

Çocuk sahibi olamayan çiftlere bakıldığında ortalama yüzde 30 ile yüzde 50 sinde sorun erkeklerden kaynaklanmaktadır.

Erkeklerdeki kısırlık sebepleri içinde en çok karşılaşılan iki faktör, sperm sayısının azlığı ve kalitesizliği ile spermi dışarı götüren kanallarda tıkanıklıkların olmasıdır. Erkelerde bu tür sorunların sebebi genelde yüzde 40 olguda bulunamamaktadır. Böyle durumlarda deneysel ilaç tedavileri uygulanmış ancak tatmin edici etkileri görülmemiştir. 1992 yılında mikroenjeksiyon yöntemi ile erkek kısırlığı tedavisinde bir dönüm noktası yaşanmıştır.

1.Sperm Üretim Bozuklukları

Erkek kısırlık vakalarında en sık rastlanılan durumlardan biri olan sperm üretim bozukluğu, sperm sayısı ile alakalı olabildiği gibi, sperm hareket zayıflığı, anormal sperm şekilleri ile de alakalı olabilir.

İltihabi hastalıklar olarak karşılaşılan durumlarda, bazı virüslerin erkeklerde yumurtalık iltihabına sebep olması ile kısırlık ortaya çıkabilir. Hormon bozuklukları, testeron hormonlarının kontrol edilmesi esnasında yaşanan sıkıntılar ile kısırlığa davetiye çıkarılabilir. Erkeğin herhangi bir kanser hastalığının tedavisi için gördüğü ışın ve ilaçlar sperm üretimini bozabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.