Cushing Sendromu

Cushing sendromu, genelde kadınlarda daha çok görülen, aşırı kilo alma, kan şekerinin yükselmesi, erkeksi bir görünüme dönüşme gibi belirtilerin meydana geldiği bir tür hastalıktır. Cushing hastalığı olan kişilerin idrar tahlilleri yapıldığında, idrar da şekere rastlanılır.

Normalde böbrek üstü bezlerinden kortizol adı verilen bir tür hormon üretilmektedir. Kortizolün ilaç şeklinde kullanılması ise kortizon ilaçları diye tabir edilir. Şayet bu kortizol adlı hormon böbrek üstü bezlerinde olması gerekenden daha fazla oranda üretilirse veya çok uzun süre kortizonlu ilaçlar kullanılırsa cushing sendromu ortaya çıkabilmektedir. Bu cushing sendromu hastalığı Amerikalı dr. Harvey Cushing tarafından tespit edilmiştir.

Kortizon ilaçları, bazı hastalıkların tedavisi için kullanılması gerekir. Örneğin romatizma hastalıklarında, eklem iltihaplanmalarında, organ nakli yapıldıktan sonra vücudun organı yabancı olarak algılamaması için kullanılması gerekebilir. Kortizon ilaçlarının kullanım dozajları hastalığın seyrine öre yükseltilebilmektedir. Kortizonun yan etkileri olan kas erimesi, şişlik, kemiklerde zayıflamalar bu yüksek kortizon kullanımıyla ortaya çıkabilen yan etkilerdir.

CUSHİNG SENDROMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

Cushing sendromunun, en önemli sebebi böbrek üstü bezlerinde çok fazla oranda kortizol üretilmiş olmasıdır. Böbrek üstü bezlerinde yüksek oranda üretilen kortizolun sebebi araştırıldığında, adrenokortikotropik (ACTH) hormonu dikkat çeker. Bunun yanında böbrek üstü bezlerinde meydana gelen hastalıklarda kortizol hormonunun yükselmesine sebep olur.

 

CUSHİNG SENDROMU

CUSHİNG SENDROMUNDA GÖRÜLEN BELİRTİLER

Cushing sendromu hastalığının belirtilerinden biri ay dede yüzü görünümünün oluşmasıdır. Cushing sendromu hastalığı kişiye yerleştiğinde kişinin yüzünde şişmanlama yani şişmiş ve pembeleşmiş bir yüz ortaya çıkar. Kişinin omuzlarının tam ortasında yani ense bölgesinin başladığı yerde büyükçe bir yağ birikmesi oluşur. Ortaya çıkan bu görüntüye buffalo sırtı da denir. Bunun yanında kişinin karın bölgesinde, göbek bölgesinde aşırı bir yağ birikmesi oluşurken bacaklarında ve kollarında zayıflamalar görülemeye başlanır.

Kişi sık sık baş ağrısı çeker, sürekli bitkinlik, yorgunluk ve halsizlik görülür, kaslarda zayıflamalar meydana gelir. Kişinin karın bölgesinde ve göğüslerinde mor renkli ince ince cilt çatlakları oluşmaya başlar. Sindirim sistemi bozulmaya başlar. Cushing sendromu hastalığına tutulan erkeklerde cinsel isteksizlik baş gösterirken kadınlarda ise adet düzensizliği oluşur. Vücut kıllarında artış, ciltte meydana gelen sivilcelerde artış, kemik erimesi, psikolojik sorunlar, şeker hastalığı ve kalp hastalıkları, tansiyon hastalığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

CUSHİNG SENDROMUNUN TEŞHİSİ

Doktorunuz şikâyetlerinize göre fiziki muayene yaptıktan sonra, birkaç farklı test isteyecektir. Kortizol oranınızı ölçecektir, rutin kan testlerinizi değerlendirecektir. Ayrıca böbreküstü bezlerinin, karaciğerin, hipofizin bilgisayarlı tomografisi alınarak değerlendirilir. Zira bu organlarda meydana gelecek bir tümörde cushing sendorumuna yol açan etmen olabilir. Bu tür testler yapıldıktan sonra cushing sendromu teşhisi konulabilir.

CUSHİNG SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Cushing sendromu hastalığının tedavisinde ilk adım kortizolün çok fazla salgılanmasını önlemektir. Cushing sendromunun sebebi kullanılan ilaçlar ise bu ilaçlar kademeli olarak azaltılmaya başlanabilir. Ancak bu ilaçların doktor kontrolünde azaltılası gerekir, zira kendi başınıza ilaçları azaltır veya bırakırsanız tam tersine hastalığın artmasına sebep olabilirsiniz. Bunun yanında cughing sendromuna böbrek besindeki tümörler sebep oluyorsa bu tümör veya böbrek üstü bezleri ameliyat ile alınabilir. Cushing sendromu hastalıkları tedavi sonrasında yüzde 50 ila yüzde 90 oranında iyileşme görülür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.