Plastitler

Plastitler

Plastitler

Plastitler bitki hücrelerinde ve alglerde bulunan organellerdir. Bakteri, arkebakteri, mantar ve hayvan hücrelerinde bulunmazlar. Görev ve renklerine göre kloroplast, kromoplast ve lökoplast olmak üzere üç çeşit plastit bulunur.

a. Kloroplast

Klorofil taşıdıkları için yeşil renkli plastitlerdir. Kloroplastlarda fotosentez olayı gerçekleşir. Bu olay sırasında karbondioksit ve su gibi inorganik maddeler güneş enerjisi yardımıyla glikoz gibi organik maddelere dönüşür. Aynı zamanda oksijen gazı da oluşur. Klorofil pigmenti güneş ışınlarını soğurarak fotosentez olayını başlatır.

Kloroplastın yapısı

Kloroplastlar yapraklarda, otsu gövdelerde, olgunlaşmamış sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunur. Odunsu gövde ve köklerde bulunmaz.

NOT: Bitkinin tüm hücrelerinde fotosentez gerçekleşmez. Kloroplast içeren yaprak hücrelerinde fotosentez gerçekleşirken, kloroplast içermeyen kök hücrelerinde fotosentez gerçekleşmez.

Klorofil

Kloroplast, mitokondri gibi çift zarla çevrilidir. Kloroplastın iç kısmında tilakoit adı verilen ve yassı kesecikler şeklinde olan bir başka zar sistemi vardır. Tilakoitler iskambil kartları gibi üst üste dizilmiş olup, her bir yığın granum (çoğulu grana) olarak adlandırılır. Granumlar birbirine ara lameller ile bağlıdır. Tilakoit zarın üzerinde klorofil pigmenti bulunduğundan granumlar yeşil renklidir. Granaların bu yapısı, yüzey artışına neden olur. Böylece daha çok klorofil pigmenti içerip, birim zamanda soğurulan güneş ışığı miktarı artar ve fotosentez hızlanır.

Granalar arasını dolduran renksiz sıvıya stroma denir. Bu sıvı mitokondrinin matriksine benzetilebilir. Bu sıvının içinde kloroplasta özgü DNA, RNA, ribozom ve fotosentez enzimleri bulunur.

Kloroplast kendine özgü DNA’ sı sayesinde çekirdek kontrolünde bölünerek sayısını artırabilir. Ayrıca ribozom içerdiklerinden fotosentez enzimlerinden bazılarını üretebilirler. Kloroplast DNA’ sı dairesel olup, ribozomları 70 S’dir (Bakteri ve mitokondri gibi).

NOT: Kloroplastta fotofosforilasyon ile ATP üretilir. Bu ATP’lerin çoğu fotosentez reaksiyonları sırasında kullanılır.

Aşağıda mitokondri ve kloroplast organelleri karşılaştırılmıştır.

Mitokondri

Kloroplast

• Oksijenli solunum ile ATP üretir.

• Organik molekülleri inorganik moleküllere parçalar.

• Çift zarla çevrilidir.

• Kendine özgü DNA, RNA ve ribozomları vardır.

• DNA’sı halkasal yapıdadır.

• İçindeki sıvı matriks olarak adlandırılır.

• Substrat seviyesinde fosforilasyon ve oksidatif fosforilasyon ile ATP üretir.

• Fotosentez ile glikoz gibi organik besin monomerlerini üretir.

• İnorganik maddeleri organik maddelere çevirir.

• Çift zarla çevrilidir.

• Kendine özgü DNA, RNA ve ribozomları vardır.

• DNA’sı halkasal yapıdadır.

• İçindeki sıvı stroma olarak adlandırılır.

• Fotofosforilasyon ile ATP üretir.

 

b. Kromoplast

Bitkilere yeşil hariç, diğer renkleri veren pigmentlerdir. Bitkilerde sarı (ksantofil), turuncu (karoten) ve kırmızı (likopen) renkte olan plastitler kromoplastlardır. Kromoplastlar çiçeklerde, yapraklarda, meyvelerde ve bazı bitkilerin köklerinde bulunur. Örneğin havuçta karoten, domateste likopen, limonda ksantofil pigmentleri bulunmaktadır. Kloroplast, çevre ve iç faktörlerin etkisiyle kromoplasta dönüşebilir. Örneğin sonbaharda yeşil yaprakların sararması, ham iken yeşil olan domatesin olgunlaşırken kızarması bu duruma örnek olarak verilebilir.

Lökoplast

c. Lökoplast

Kloroplast ve kromoplastlardan farklı olarak renksiz plastitlerdir. Görevi nişasta, proteinleri ve yağları depolamaktır. Örneğin patateste nişasta, ayçiçeği tohumunda yağ, fasulye tohumunda protein depolar. Bitkinin kök, toprak altı gövdesi ve tohum gibi depo organlarının hücrelerinde bulunur. Uzun süre ışık alan lökoplastlar, yeşil renkli kloroplasta dönüşebilir.

 

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.