Ağız Kuruluğu

Ağız Kuruluğu Neden Nasıl Ortaya Çıkar?

Tükrük, ağız sağlığı için oldukça önemlidir çünkü ağzı nemli tutmak, yiyeceklerin parçalanması ve yutkunmak için tükürük salgısına ihtiyaç vardır. Bunların yanı sıra, ağzımızı, dişlerimizi ve dilimizi temiz tutmak için de tükrük salgısına ihtiyaç duyarız. Tükrük bezlerinden yeterli tükrük salgılanmaması durumunda ağız kuruluğu meydana gelmektedir. Ağız kuruluğunun tıp dilindeki adı ise Kserostomi olarak bilinmektedir.

Ağız kuruluğu bir hastalık şeklinde meydana gelmez, ancak bir hastalığın yan etkisi olarak ağız kuruluğu meydana gelebilir. Ağız kuruluğunun etkilerinden bazıları, ağızdaki dokulara ya da diş çürüklerine neden olabilmekte, tat duyusunda değişme, çiğneme, yutma ve konuşma zorluğuna yol açabilmektedir.

Ağız kuruluğunun kalıcı hale gelmesi durumunda tedavi edilerek bu sorunun ortadan kaldırılması gerekir. Ağız kuruluğunun nedenini anlamak için diş doktoruna giderek diş eti hastalıkları veya diş çürüklerine neden olup olmadığını anlamak için muayene olmak gerekir. Bunun yanı sıra, diş eti hastalığına yol açabilen farklı etmenlerde olduğundan dolayı bu etmenleri ortaya çıkarmak için dahiliye doktoruna giderek muayene olunması gerekir.

Ağız kuruluğu gündelik hayatı olumsuz etkilese de, birçok sağlık sorununa göre önemli derecede rahatsızlık vermez. Bununla beraber, tükürük salgısının azalmasından dolayı ağız kuruluğu sürekli hale gelmişse, yukarıda ayrıntılı şekilde bahsedilen sıkıntılar meydana gelir ve kişi bu durumdan olumsuz etkilenir. Ayrıca ağız kuruluğundan kaynaklanan diğer sorunlar ise, ağız kokusu, yutma güçlüğü ve ağız içi dokuların enfeksiyonlara karşı dayanıksız hale gelmesi, diş eti ve diş hastalıklarının görülme ihtimali de olası hale gelecektir.

Bununla beraber, zaman zaman herkeste ağız kuruluğu oluşabilmektedir. Eğer kişi, ilaç kullanıyorsa, bu ilaçlara bağlı olarak kronik ağız kuruluğu oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda ilacı kullanmaya son verildiğinde ağız kuruluğu da ortadan kalkar. Eğer siz de kullandığınız ilacın ağız kuruluğuna yol açtığını düşünüyorsanız, doktorunuza danışmanızda fayda var. Bununla beraber, kullandığınız ilaç ağız kuruluğuna yol açsa bile, doktorunuza danışmadan ilaç almamalı veya kullandığınız ilacı bırakmamanız gerekir.

Ağız Kuruluğunun Belirtileri

Ağız kuruluğunda ortaya çıkan ilk belirti ağız içinin kuru olmasıdır. Bununla beraber, bazı kişiler, ağız içindeki sıvının ağır ve yapışkan bir şekle geldiğini ve bu sıvının konuşmayı ve yutkunmayı zorlaştırdığını ifade etmektedirler. Ağız kuruluğu belirtilerini taşıyan diğer şikâyetler ise, yanma, batma hissi veya bazı yemeklere karşı hassasiyet ve boğaz kuruluğu gibi şikâyetlerdir.

Bu belirtileri taşıyan kişiler, ağız kuruluğunun sürekli olup olmadığına dikkat etmeli ve ağız kuruluğunun nedenleri hakkında doktora danışmalıdır. Kullanmak zorunda olduğunuz ilaca bağlı olarak ağız kuruluğu yaşıyorsanız ve sürekli olarak ağzınız kuruyorsa, diş ve diş eti bakımı konusunda oldukça özenli davranmalı ve diş doktoruna muayene olmalısınız.

Ağız Kuruluğu Sebepleri Ağız Kuruluğuna Sebep Olan Etkenler

Kronik hale gelen ağız kuruluğu kişiyi zorlayabilir. Kronik ağız kuruluğu oldukça zorlayıcı bir durumdur, bunun yanı sıra, kronik olmayan ağız kuruluğu da zaman zaman kişileri zorlayabilir. Ayrıca, ağız kuruluğunun yol açtığı etmenlerden dolayı, ağızda bakteri ve mikroplar çoğalarak sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Vücudun Susuz Kalması: Yeterli su alınamadığından dolayı, vücudun tamamı susuzluktan etkilenir ve bu sırada ağız kuruluğunun görülmesi de normaldir. İshal, kusma veya aşırı terlemeden dolayı vücut susuz kalmış ise, sıvı almaya çok dikkat edilmeli ve vücudun susuz kalmasının önüne geçilmelidir.

Ağızdan Nefes Alıp Vermek: Bazı durumlarda kişi, ağızdan nefes almayı tercih edebilir. Bu durumlar ise genellikle alerji, sinüzit ya da burun eti gibi hastalık durumlarıdır. Ağızdan nefes alını verilen durumlardan biri de geceleri uyurken ağızdan nefes alıp vermektir.

Sigara Kullanımı: Sağlığa zararlı olan birçok kimyasal madde içermesinden dolayı sigara içen kişilerde de ağız kuruluğunun görülmesi normal bir durumdur.

İlaç Kullanımı: Ağız kuruluğuna yol açan ilaçlar, antidepresanlar, sikolojik rahatsızlıklar için kullanılan bazı ilaçlar, alerji, tansiyon ilaçları, kas gevşeticiler, yüz bölgesine uygulanan kemoterapi ilaçları gibi ilaçlardır. Bunun yanı sıra, bu tür ilaçları düzenli olarak kullanan bazı kişilerde ağız kuruluğuna rastlanmamıştır.

Strese Bağlı Ağız Kuruluğu: Kaygı, heyecan, panik atak, depresyon gibi durumlarda oluşan stres, sinir sistemiyle ilgili olduğundan dolayı ağız kuruluğuna yol açabilmektedir.

Sinir Hasarının Oluşması Durumunda: Baş veya boyun bölgesinde meydana gelen bir yaralanma ya da bu bölgelerin yaralanması durumunda ağız kuruluğu meydana gelebilir.

Ağız Kuruluğu

Ağız Kuruluğuna Yol Açan Hastalıklar

Ağız kuruluğuna yol açabilen birçok hastalık vardır. Bu hastalıklardan bazılarına, anemi, sjögren sendromu, kistik fibrözis örnek olarak verilebilir. Ayrıca ağız kuruluğu yapan bazı bağışıklık sistemi hastalıklarının göz kuruluğuna da yol açabildiği bilinmektedir.

Ağız Kuruluğu Tedavi Yöntemleri

Ağız kuruluğunun tedavisi, neden yaşandığına bağlı olarak yapılmaktadır. Önceleri, ağız kuruluğunun sebebinin yaş ilerlemesinden kaynaklandığı düşünülmekteydi, ancak bunun doğru olmadığı ve ağız kuruluğunun daha çok ilaç kullanmaya bağlı olarak ortaya çıktığı anlaşıldı. Bu nedenle, ağız kuruluğunun kullandığınız ilaçlardan kaynaklandığını düşünüyorsanız, ilaçları bir süre almayı bırakıp kontrol edebilirsiniz. Eğer ilaçlarınız ağız kuruluğuna yol açıyorsa, doktorunuza danışmanızda yarar var.

Ağız Kuruluğunun Tedavi Edilebilmesi İçin Yapabilecekleriniz

Gün içerisinde yanınızda bir miktar su bulundurarak ağız kuruluğunun önüne bir miktar da olsa geçebilirsiniz.
Alkollü ve kafeinli içecekler vücuttan su atılımını artırdığı için, alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durmanızda yarar var.
Ağız kuruluğunu azaltmak için ekşi aromalı pastil ya da şekerlemeler kullanmak ta oldukça faydalı olabilir. Bu önlemin yanı sıra, şekerli yiyeceklerden de uzak durarak tükürük salgısının azalmasını önleyebilirsiniz.

Sakız çiğnemenin tükürük salgısını artırmada kullanıldığı da bilinen bir yöntem olduğundan dolayı şekersiz sakız çiğneyerek de ağız kuruluğunun önüne geçebilirsiniz. Ağız kuruluğuna karşı diş doktorları ve eczacıların önerdiği yöntemlerden biri de, jel, sprey ya da pastil şeklinde satılabilen tükürük tabletleridir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.