İşitme Testi (Odyometri)

İşitme Testi (Odyometri)

Odyometri Nedir?

Odyometri işitme testidir. İşitme kaybı farklı türlerdedir ve saptanması için farklı teknikler uygulanır. Kısmi ya da tam işitme kaybı durumu mevcuttur. İşitme kaybına neden olan rahatsızlıklar arasında kulak iltihabı, kızıl, grip, gen faktörü, yaralanma, yaşlılık ve nedensiz işitme kayıpları vardır. Her işitme kaybında farklı özellikler mevcuttur bu nedenle doktorlar farklı uygulama yapmaktadırlar. İşitme kaybının hangi alanda yaşanmış olduğu da önemlidir. Dış kulak, orta kulak, iç kulak, işitme siniri ve merkez sinir sitemi işitme kaybının yaşanabileceği alanlardır. Bazı işitme kayıplarının tedavisi mümkün iken bazılarının tedavisi yoktur. İşitme kaybı yaşayan kişilerin ince ayrıntılı bir odyometri yani işitme testi yaptırmaları gerekmektedir.

Odyometri

İşitme Testinde Hedeflenen Amaç:

İşitme kaybını ne kadar hasar vermiş olduğunu ve hangi tipte geliştiğini bilmek tedavinin seyri açısından önem taşımaktadır. Ayrıca kaybın düzeltilip düzeltilemeyeceği gibi durumlar belli olur. İşitme kaybına karşılık fiziki veya cerrahi bir uygulama yapılıp yapılmayacağı belli olur. İşitme yelpazesi dediğimiz bir tanım vardır. Buna göre hastanın işitebildiği ve işitemediği titreşimler hesaplanır.

Düşük orta ve yüksek titreşimler verilmektedir. Hasta işittiği ve işitemediği titreşimleri doktora söylemektedir. Duyulacak en kısık ses o hastanın sesi duyma eşiğidir. Dışarıdan herhangi bir sesten etkilenmemesi için hasta özel yalıtım yapılmış bir kabinin içerisine girer. Burada en düşük düzeyden en yükseğe sesler verilerek ölçüm yapılır.

Testi yapan uzman iletim tipi ve algılama tipi şeklinde iki gurup halinde rapor sunar. İletim tipi kayıp seslerin dışarıdan içeriye iletirken oluşan sorunlardır. Ses dalgasını sinirsel iletişime dönüştüren organlardan bahsedilmektedir. Dış kulak yolu tıkaçları, yabancı cisimler, orta kulak iltihabı neden olmaktadır. İletim kayıplarına aynı zamanda ortakulak işitme kaybı da denilmektedir. Düşük titreşimler hissedilememekte ve normal sesler hissedilmektedir. Algılama tipi kayıplarda içkulak başroldedir ve beynin sesleri tanımasını sağlayan sinirsel yollar tıkanmıştır.

Sinirsel yollarda iltihabik oluşumlardan veya travmalardan kaynaklanır. Algılama tipinde bir işitme kaybı oluyorsa tedavi güçtür. Hastaya ilk olarak yüksek titreşimde sesler verilmektedir. Konuşma sesleri iyi işitilir fakat müzikle ilgilenmeyen ve dikkatli olmayan insanlar kaybın farkında değillerdir. İletim tipi kayıpta hava yolu ile gelen sesler az işitilirken, algılama tipi kayıpta kemik yolu ile gelen sesler az işitilir. Algılama tipi sağırlıkta eşik yelpazesinde en az ses saptanmakla kalınmaz ve tam olarak sorunun kaynağının belirlenmesi için farklı testlerde yapılmaktadır.

Eşiğin üstünde ses verildiğinde sesteki tonun algılanma sorunu ile de ilgilenilir. Normal bir işitme aslında çok daha karışıktır. Çünkü insanlar var olan gürültülerin içinden sesleri işitmeye çalışırlar. Bununla birlikte bu yapılan testler kulağı incelemek için çok basit kalmaktadır. Kulağın duyduklarını algılamasının aynı zamanda dil, bellek, imgelem açısından da incelenmelidir. Fakat şu an için sadece Odyometri kulak ölçümü yapılmaktadır ve yeterli bilgiler sağlamaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.