Gebe Hamile Kalmak İstiyorum Diyenler İçin Öneriler

Gebe Hamile Kalmak İstiyorum Diyenler İçin Öneriler

Bayanların gebe kalma durumu uzun bir dönemden geçerek gerçekleşir. Gebelik durumunun gerçekleşmesi için bazı hazırlıklar yapmak gerekmektedir. Gebe kalmak için, iyi bir gebelik dönemi geçirmek istiyorsanız aşağıda tavsiyelere uymanız yararlı olacaktır.

Gebelik Öncesi Muayene (Prekonsepsiyonel Vizit) Olmak

Gebelik dönemi öncesi genel sağlık kontrollerinizi yerine getirmeniz gerekmektedir. Genel sağlık kontrolleri gebelik öncesi, gebelik dönemi ve gebelik sonrası oluşabilecek sorunların önceden tespit edilmesi adına faydalı bir harekettir. Bu sorunların tespiti gebelik takibi sırasında oluşabilecek sıkıntıların daha iyi bir şekilde başa çıkmasında yardımcı olur.

Gebelik takibinin içeriği, risk faktörlerinin yanı sıra, daha önce düşük, dış gebelik, ölü doğum ya da erken doğum yapıp yamadığı da dikkate alınarak çizilmektedir. Gebelik takip programının ardında geçilecek aşama sürekli kullanılan ilacın düzenlenmesidir. Bu ilacın yan etkileri ile gebelik oluşum süreci birleştirilerek ilaç alımındaki doz ayarlanır.

Yaşam Tarzınızın Gebeliğe Uygun Olup Olmadığının Düzenlenmesi

Rutin hayatınızda sigara ve ya alkol kullanıyor iseniz bu olayı hamilelik döneminizde bırakmanız hem sizin hem de bebek sağlığı için çok önemlidir. Bununla birlikte sigara içilen ortamlarda da bulunmamanız gerekir. Alkol ve sigaranın haricinde uyuşturucu, sakinleştirici gibi maddelerinde kullanımını bırakmalısınız.

Sağlığa zararlı olan bu maddelerin yanı sıra, sivilceleriniz (akne) varsa, izotretionin içerikli olan sivilce ilaçları kullanıyorsanız, bu ilaçların kullanımının özellikle de gebeliğin ilk haftalarında gelişmekte bebek için çok sakıncalı olabileceğini göz önüne alarak doktorunuza danışmanız gerekir. Parasetamol içeren ağrı kesici ilaçlardan da gebelik boyunca kaçınmanız önerilmektedir.

Gebe Kalmayı Planlıyorsanız, Düzenli Beslenmeye Başlamalısınız

Hamilelik hayatının diğer bir önemli etkeni de toxoplazmadır. Genel sağlık kontrollerinde toxoplazma tetiklerini yaşamadığımız kesinse evde kedi beslerken hiçbir şekilde dışkısına dokunmamanız gerekir. Bunun dışında da çiğ et yemekten de kaçınmalısınız. Gebelik döneminde sauna, tüplü dalış, ağırlık kaldırılan fiziksel sporlardan da kaçınılmalıdır.

Gebe Kalmak İçin Uygun İş Yaşamı Koşulları

Evde ve ya iş yerlerinde sürekli bilgisayar başında olan annelerin bebeklerinde daha farklı durumlar oluşması saptanmıştır. Bilgisayarlar, etrafa iyonize edici özellikte radyasyon yaymazlar ancak yine de önlem almak isterseniz, işte ve evde kullandığınız bilgisayara ekran filtresi takarak istediğiniz şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Kimyasal madde üretimi ve ya kimyasal maddeler ile beraber olan annelerin belli önlemler alması gerekmektedir. İş yeri hekimi ve ya kendi doktorları ile irtibata geçerek ne derecede önlem alınabileceğini öğrenebilirler. Radyoloji, radyoterapi klinikleri ya da x-ray cihazı detektörlerinin bulunduğu yerde çalışan bayanlar gebe kalmayı planladıkları andan itibaren iş yeri hekimine danışmalı ve dikkat etmeleri gereken durumları bağlı bulundukları kişiye ileterek radyasyon yayan ortamlardan uzak durmalıdırlar.

Gebe Kalamama Durumu (Kısırlık)

Korunmasız adet döngüsü döneminde bir çiftin yeterli sayıda ilişkiye girmesi halinde hamile kalma olasılı %20-%25 arasındadır. Düşük bir oran olsa da hamile kalmak isteyen çiftin çalışmalara 4-5 ay öncesinde başlaması gerekir. Bu süre içerisinde gebe kalamayan kadında ve ya erkekte sorun olduğu düşünmek yanlıştır. Düşük bir oran olduğunu varsayarsak bu dilim tutturmak biraz zordur. Gebe kalma süresini arttırarak tekrar denenmesi mümkündür. Tekrar süresini arttıran ve herhangi bir sonuç alamayan çiftler subfertil adı verilen bir sınıfın içinde yer alırlar. Subfertil kelimesi zor gebe kalan anlamına gelmektedir. Böyle bir çiftin herhangi bir adet döneminde gebe kalma şansı %2-3’tür ve eğer tedavi edilmezlerse, 4 ya da 5 yıl içerisinde yapacakları bir deneme süreci içinde hamile kalabilirler.

Gebe Hamile Kalmak İstiyorum yöntemler taktikler

İnfertil adı verilen 3. gruptaki insanların hamile kalma oranları %0’dır. Tedavi edilmedikleri sürece gebe kalmaları imkansızdır. İnfertilin belli başlı sebepleri vardır. Bunlardan;
Kadının iki fallop tüpünün kapalı olması
Kadında döllenmek için yumurtaların oluşmaması gibi sebeplerdir.
Erkekte görülen infertil nedenleri ise şu şekildedir;
Yeterli sayıda sperm olmaması gibi nedenlerin bir araya gelerek kısırlığı meydana getirmesidir.

İnfertilite Ne Anlama Gelmektedir?

İnfertilite, ya da halk arasındaki adıyla kısırlık, 12 siklus boyunca süren ve bir adet döneminin başlangıcından diğer bir adet döneminin başlangıcına kadar geçen süre içerisinde yeterli sayıda cinsel ilişkiye girildiği ve korunmadığı halde gebeliğin meydana gelmemesidir. Gebe kalmak isteyen çift bunu hiçbir şekilde başaramamış ve gebelik oluşmamışsa, primer (birincil) infertilite, daha önceden en az bir defa bile olsa gebelik oluşması durumunda ise sekonder (ikincil) infertilite adı verilir.

İnfertilite hastalığından şüphelenmeniz için en az 1 yıl beklemeniz gerekmektedir. Bu geçen sürenin ardından doktorunuza başvurmanız daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Diğer yandan 1 yıllık süreyi beklememizin diğer amaçları bu zaman aralığında testlerin maddi, manevi ve psikolojik olabilecek tüm yüklerinden kurtulma şansınızı denemeniz için yeterli süreyi değerlendirmeniz olacaktır. Anne adayının 35 yaşının üzerinde olduğu veya gebe kalmaya engel bir durumu olan çiftler ise 12 siklus olan bekleme süresini geçirmeden başvurmalıdırlar.

Çiftlerde Gebe Kalamama Sebepleri

Kadınların gebe kalamamasının nedeni çoğunlukla siklus döneminde oluşan %20-%25 şansı yakalayamamalarından kaynaklanır. Bu dönemde gebe kalmak isteyenler şansı arttırmak adına deneme sayılarını arttırabilir. 12 siklusluk dönemi geçirmiş ve gebe kalamamış iseniz doktorunuz ile görüşüp uygun muayene koşullarında hareket edebilirsiniz.
Gebelik oluşturamayan çiftlerle ilgili yapılan araştırmalar sonucu, infertilite görülme nedeninin %40 kadından, %40 erkekten ve %20’de her ikisinden kaynakladığı ortaya çıkmıştır.

İnfertilite görülen çiftlerin %10’unda ise, gebeliğin oluşmaması için herhangi bir bulgu ortaya çıkarılamamıştır. Bu çiftlerle ilgili olarak yapılan araştırmada fallop tüplerinin açık olduğu, yumurtlamanın normal olduğu ve spermiyogramın da normal olduğu belirlenmiştir. Bu infertilite türüne “açıklanamayan infertilite” adı verilmiştir. Açıklanamayan infertilite tanısı konulan çiftlerin sayısı ise teknolojik gelişmeler sayesinde giderek azalmaktadır.

Gebelikte Yaşın Etkisi Var mıdır?

Yapılan araştırmalar ile 25 yaşındaki 100 kadın ile kadınların gebeliklerine uygun yaşlarda 100 erkekten oluşan 200 kişilik bir grupta düzenli ilişki aralıkları ile çiftlerin yarısı 5.5 ayda hamile kalmıştır. Araştırma sonuçlarından çıkan diğer bir durumda kadının her 5 yaş ilerlemesi ile cinsel ilişki tekrarının normalden 2 kat daha fazla olması gerektiği yönündedir. Erkeğin yaş artışının gebe bırakma ile çok fazla önemi yoktur. Bu istatistiki verilerden 30-34 yaş aralığındaki her 7 kadından birinin, 40 yaşın üzerinde bulunan her 4 kadından birinin 1 yıllık deneme süresi sonunda hamile kalamayacağı anlaşılmaktadır. Gebe kalmada kadının yaşının ne kadar önemli olduğu yapılan bu araştırmalarla ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Gebe Kalmak İçin Yapılacak Cinsel İlişkinin Sıklığı

Yukarıda belirttiğimiz gibi ne kadar çok cinsel ilişki sıklığı artarsa gebe kalma olasılığı da o kadar artar. Haftada 2 ve ya daha az cinsel ilişki yaşayan çiftlerin gebe kalma olasılığı her hafta düzenli 2 sefer yapan çiftlere göre daha düşüktür. Haftada 3 ve ya daha fazla cinsel ilişkiye giren bireylerin gebe kalma olasılığı çok daha yüksektir. Bunun nedeninin ise, cinsel ilişki döneminin kadının periovulator (yumurtlama öncesi veya yumurtlama döneminden sonraki en doğurgan dönem) dönemine denk gelmesinden kaynaklanmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.