Dış Gebelik

Birleşme esnasında kadın yumurtasıyla erkek spermi birleşirken rahme değil de tüpler, rahim ağzı ve ya karın içi gibi dokulara yerleşirse bu durum dış gebelik olarak adlandırılır. Dış gebeliğin nedeni kadın tüpüne yerleşmesidir. Dış gebelik ve iç gebeliğin aynı anda yaşandığı durumlar da söz konusu olabilir. Dış gebelik oldukça büyük sorunlara varacak boyutta tehlikeli olabilir. Anne adayının ve bebeğin hayatları tehlikeye girebilir. Alınabilecek en önemli önlem sık kontroldür.

Gelişen tedavi yöntemleri ve erken teşhis sayesinde oluşabilecek tüm sağlık sorunlarının önüne geçilebilir. Erken teşhisle hastaların tüpleri korumaya alınır ve uygun tedavi yöntemleriyle tedavi edilir. Kadında adet gecikmesi söz konusu olursa mutlaka doktora görünmelidir. Çünkü tıpkı normal hamilelikte olduğu gibi dış gebelikte de aynı belirtiler görülür, gebelik testi pozitif çıkar, adet kanaması gecikir. Bu nedenle erken önlem almak adına doktora başvurulmalıdır.

Dış Gebeliğin Nedenleri

Kadında bulunan follop tüplerinde tıkanma ya da hareketlerde kısıtlanma söz konusu olursa dış gebelik oluşabilir. Dış gebelikteki en yaygın neden genital enfeksiyonlar sonucu tüplerde görülen hasardır. Genital enfeksiyonlar ağırlık derecesine göre tüplerin iç ve dış kısımlarında yapışkanlığa neden olmakla birlikte tüpte bozulmaya ya da tıkanmaya neden olabilmektedir. Spermler birleşme esnasında tüpün kanallarından geçemezse kısırlığa, geçebilirse de dış gebeliğe neden olur.

Rahim, yumurtalık, apandisit ya da öncesinde geçirilmiş dış gebelik ameliyatları da dış gebeliğe neden olabilir. Bir diğer faktörse tüplerdeki doğuştan gelen anormallikler olabilir. Rahim içi araç kullanmak dış gebeliğe neden olabilecek bir diğer ihtimaldir. Bu tür hastaların hamile olma ihtimali oldukça düşüktür, olsa bile bu çoğunlukta dış gebeliktir. Sigara, doğum kontrol hapları gibi dış etmenler de dış gebeliğe neden olabilir.

dış gebelik belirtisi

Dış Gebeliğin Belirtileri

Temel belirti adet gecikmesidir. Bunun yanı sıra normal hamilelikte görülen kusma, mide bulantısı gibi belirtiler görülür. Tahliller ve testler kişinin hamile olduğuna yönelik sonuçlar verir, kişiyi yanıltır, normal hamilelikte olduğu gibi az kanamalar olur. Kişi bu belirtileri hissetmeye başlar başlamaz doktora başvurmalıdır. Geç kalması durumunda kişide karın ağrısı, kanama gibi anormallikler görülür, hasta halsizlik sorunu yaşar ve bu halsizlik baygınlığa kadar varabilir. Kadında iç kanamalar başlar ve akut batın oluşur. Görüntüleme yöntemi uygulandığında rahimde gebelik torbası görülmez. Hastanın fallop tüplerinde yırtılma görülür. Hasta hayati tehlike yaşayabilir.

Dış Gebeliğin Teşhisi, Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır

Ultrason dış gebelik teşhisinde kullanılan en iyi yöntemdir. Hastanın vajinası görüntülenir ve gebelik kesesi olmadığının, tüplerin etrafında bir kitle olduğunun farkına varılır. Karın bölgesinde çeşitli kanamalar görülebilir. Beta hCG düzeyi ölçümü dış gebelik teşhisindeki diğer bir yöntemdir. Hastadan bir miktar kan alınarak yapılan bir ölçümdür. Değerin düşük ya da yüksek oluşu dış gebelik teşhisinde oldukça önemlidir. Çünkü değer seviyesi arttıkça dış gebelik riski de azalmaktadır. Normal gebeliklerde değer normal zamanlara göre iki kat fazladır.

Ultrason ve hCG ölçümü dış gebelik teşhisinde hayati önem taşır. Bu yöntemler sayesinde erken teşhiste bulunulur ve hayati tehlikeye kadar varabilecek büyük sağlık problemlerinin önüne geçmek mümkün olur. Dış gebelik teşhisinde diğer bi yöntem kandaki progesteron hormonunun düzeyinin ölçümüdür. Hormon düzeyi belirli bir değerin altında olursa bu dış gebelik ya da başka sağlık sorunlarına işaret olabilir. Bu yöntemle teşhis koymakta zorlanılırsa Laparoskopi yöntemi de işe yarayabilir.

Dış Gebelikte Tedavisi

Dış gebeliğin tedavisi hangi evrede olduğuna bağlıdır. Eğer gelişmiş bir aşamadaysa cerrahi operasyona başvurulur. Operasyon esnasında iç kanama oluşursa hastaya kan ve sıvı takviyesinde bulunulur, olası kanamalar durdurulmaya çalışılır ve gebelik maddesi tüpten alınır. Daha az gelişmiş dış gebeliklerde Laparoskopi yöntemi uygulanır. İlaç tedavisi gebeliğin sonlandırılmasında kullanılan bir başka yöntemdir ve genellikle erken teşhisi yapılmış ve kanamasız hastalarda uygulanır. Bu hastalara sonrasında ortaya çıkabilecek olası iç kanamalara karşı önlem almak adına da belirli aralıklarla düzenli kan tetkikleri uygulanır. Bu sayede hCG düzeyi ölçülmüş de olur. Bütün bu yöntemlerin yanı sıra dış gebelik maddesinin çekilmesi de bir tedavi yöntemi olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.