İç Kanama ve TTP

İç kanama, herhangi bir darbe ile meydana gelen kırık sonucu veya mide ülseri kanaması gibi ciddi sağlık sorunlarının akabinde gelişen sağlık sorunudur. İç kanama esnasında, kişide dışarıdan hiçbir belirti görülmemesine rağmen, dalak, karaciğer gibi hayati önem taşıyan iç organlarda kanama meydana gelebilir. İç kanama en az dış kanama kadar hayati önem taşımaktadır. Kan akışı, vücut içinde ilerlerken, kan gerçek anlamadan kaybolmaz ama dolaşım sisteminde kaybolur ve böylece hayati önem taşıyan organlar oksijensiz kalırlar.

İç Kanama ve TTP

İçeride toplanan kan iç organlara baskı yaparak tehlikeli anları başlatır örneğin, iç kanama ile biriken kan beyne basınç yapması halinde hasta bayılır. Göğüs içinde meydana gelen iç kanama ise ciğerlerin genişlemesini önler. İç yaralardan akamaya başlayan kan, vücut boşluklarında toplanır ve pıhtılaşır veya ağızdan, rektumdan dışarı çıkabilir. Herhangi bir kaza ya da darbe sonucunda görünürde bir kan kaybı söz konusu olmasa bile her zaman iç kanama riski göz önüne alınmalı ve hızla hastaneye götürülmelidir. İç kanama belirtileri arasında dikkat çekici unsurlara bakıldığında, hastanın hareketli ve konuşur halde olduğu görülür. Bu sebeple çoğu kişi hastanın o an iç kanama geçirdiğini fark edemez, düşünemez. Hasta çok fazla susadığını söyler. İç kanama geçiren hastaların aslında en büyük belirtisi bu aşırı su içme isteğidir. İç kanama şüphesi olduğunda hastayı hemen hastaneye yönlendirme esnasında, yan yatırın ve başı vücudundan alçak olacak şekilde beyne bol miktarda kan gitmesini sağlayın. Eğer hastanın yaralanma durumu müsaade ediyorsa ayaklarını yukarı kaldırarak kanın hayati organlara ulaşmasını sağlayın. Hastayı mümkün olduğunca hareketsiz tutun. Bütün bunlar sadece birkaç dakikanız olduğunda veya ambulans gelene kadar, hastaneye ulaşana kadar yapabileceklerinizdir. Zira iç kanama riski hayati önem taşıyan, ihmal edilmesi halinde ölümle sonuçlanma riski olan bir sağlık sorunudur ve şüphe halinde, kaza halinde, yaralanma halinde hiç vakit kaybetmeden hasta hastaneye yetiştirilmelidir.

TTP Hastalığı

TTP Nedir?

Nedeni belli olmayan ve her yaş gurubuna hitap eden bir hastalıktır. Gençlerde ve kadınlarda sıkça görülür. Purpura adı verilen deride küçük kanamalar meydana gelir. Kanamalar küçük ve mor lekeler halinde kendini ifade eder. Çok ufak kanamalara peteşi adı verilir. Nedeni belli olmayan bir şekilde pıhtılaşma oluşmadan diğer organlarda da kanama noktaları oluşur. Hastalar anemi ve sarılık geçirmeye yatkındır. Sarılık bilirubin nedeni ile oluşur. Takiben karın ağrısı, ateş, eklem ağrıları ve bulantı gibi belirtiler ortaya çıkar. Hafif olmak kaydıyla hastalar sindirim kanalında, rahim ve böbreklerinde küçük kanamalar yaşamaktadır. Hastalık ilerleyen safhalarda böbrekte ve özellikle de beyinde yarattığı kanamalar nedeni ölümle sonuçlanabilir. Böbreklerde sorun olursa idrar yapımı zorlaşır. Dolayısı ile kandaki üre artış gösterir ve idrarla protein atılması gözlenir. Beyin etkilenirse eğer zamanla bilinç bozuklukları, görme sorunları, konuşma zorluğu, anlam karmaşası gibi sorunlara neden olur.

TTP Tedavisi

Tedavide kortizollü ilaçlar kullanılmaktadır. Bununla birlikte dalağın alınması gibi bir durumda söz konudur. Kan nakli, diyaliz ve heparinden fayda sağlanmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Furkan dedi ki:

    Kardeşim 1 gün önce trafik kazası geçirdi hastaneye gittik bizden sabaha kadar su her dakika su istedi ve ara ara mide bulantısı kusması vardı sonra doktor bişey yok diye taburcu etti bizde o hastaneye güvenmeyip başka bit hastaneye gittik ve şok olduk hepimiz doktor 3 kaburgası kırık kafatasında hafif çatlak var elmacık kemiği kırık göze doğru hafifi kan sızıyo karaciğer akciğer ve böbreklerde hafif kanama var ama şuanlık ameliyatlık bi durum yok 48 saat boyunca gözlemleyeceğiz dedi bizim içimiz hiç rahat değil sizce ne yapmalıyız ??

  2. seyhan dedi ki:

    ya bişey sorucam biz 2 gün önce motordan düştük ama otor elektirikliydi başım ağrıdı çenem ağrımaya başladı dizim sıyrıldı ve kollarım çok büyüklükte yaralar oluştu bunun sonucunda ne olabilir doktora gitmeedim sadece evde tendürdiyet sürdüm ama kollarımda küçük küçü taşlar var gibi yaramla birlikte onlarda kurudu bişey olurmu bana ?? yardım edinn 🙁

  3. yıldıray dedi ki:

    eşimi hastanete götürdüm karnım ağrıyor diye birde sağ göğsü ve böğrü ağrıyordu tetkikler yapıldı. iç kanama var diye ameliyata alındı hem karnından hemde safra kesesi göbeyi arası açılarak ameliyat edildi yalnız kanamaya raslanılmadığı söylendi.hiç bir darbe olasılığda yok