Serum Hastalığı

Serum Hastalığı Nedir?

Bazı hastalıklar nedeni ile bireylere at veya sığır kanından elde edilmiş serum verilmektedir ve bu serum bazı kişilerde yan etki gösterebilir. Serum içindeki antijenler kişideki antikorlar ile birleşme göstererek hastalık ortaya çıkartır. Tetanos, gazlı kangran, difteri veya yılan sokması halinde kişilere serum verilmektedir. Serum verilen her insanda hastalık oluşmaz. Ortalama yüz kişiye serum verilirse bu kişilerden sadece beşi etkilenmektedir.

Özellikle de günümüzde serum hastalığı penisilin adını verdiğimiz damardan uygulanan antibiyotik nedeni ile de oluşabilmektedir. Serum hastalığı nedeni ile eklemlerde oluşan ağrıyı aspirin kesebilmekte ve ortaya çıkan kaşıntıyı ise basit antihistaminik içerikli ilaçlar kesebilmektedir. En son olarak ağrı ve kaşıntı geçmezse kortizon tedavisi uygulanabilmektedir.

serum hastalığı

Serum Hastalığının Belirtileri Nelerdir

Serum hastalığı serum verildikten beş veya on gün içerisinde tepki verir. Ateşlenme, eklem ağrısı ve deri döküntüleri başlar.

Serum Hastalığının Tedavisi

Tetanos olmamak için belli zamanlarda aşılanma gerekmektedir. Bazen serum hastalığı bazı ilaçlar alındıktan bir hafta kadar sonra alerjik anlamda tepki verebilmektedir. İlaç kaynaklı ise ilaç kullanımı bırakıldıktan sonra rahatsızlık ortadan kalkacaktır. Deri üzerinde oldukça etki vermektedir. Kızıl hastalığı veya kızamık benzeri döküntüler oluşur. Bazen ateş yükselebilir. Diz, dirsek ve omuzda eklem ağrıları peyda olabilir. Basit yöntemlerle tedavi sağlanır. Kaşıntı için alerjik ilaçlar ve ağrılar için de kas gevşetici ve benzeri ilaçlar ile serum hastalığı atlatılmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.