İdrarda Kan Görülmesi

İdrarda kan görülmesinin altında birçok farklı neden yatar. İdrarda kan önemsiz geçici bir rahatsızlığın sebebi olabildiği gibi ciddi bir hastalığında habercisi olabilir. Bu sebeple idrarda kan görülmesi halinde ihmale dilmemeli ve incelenmelidir. İdrardaki kan miktarı bazı durumlarda gözle görülecek kadar fazladır. Bazı durumlarda ise yapılan idrar tahlilinde kan hücreleri görülebilir. Bunun dışında tesadüf eseri görülen mikroskopik kanama çoğunlukla rutin bir kontrol esnasında saptanır. Herhangi bir sebeple idrarda kan görülmesi toplumun yüzde beşinde rastlanan bir durumdur.
İdrarda kan görülme durumu kadın ya da erkek de idrar sisteminin herhangi bir kısmından gelebilir. Böbrekler, üreterler, mesane, dış idrar yolundan kanama gelebilir. Bunun dışında erkeklerde idrarda kan prostat hastalıkları belirtisi olabilir.

İdrarda kanamanın en sık nedenleri nelerdir?

İdrarda kan çoğunlukla net bir hastalığı ifade etmez. Bazı durumlarda tıbbi müdahale gerektiren hastalıkların habercisi olabilir. En mühim olanı ise kanser hastalığıdır. Bunun dışında böbrek taşı dökme, idrar yollarında enfeksiyon, prostat hastalıkları, fazla egzersiz yapmak gibi sebeplerde idrarda kan görülmesinin nedenleri arasındadır.

Kanama olan hastada hangi testler yapılır?

İdrarında herhangi bir nedenle az veya çok kan görülen kişinin kesinlikle idrarının incelenmesi gerekir. Kişinin genel sağlık muayenesi yapılır ve tam idrar tetkiki alınır. Böbrek hastalıkları olması halinde tam idrar tetkikinde meydana çıkabilir. Mikroskop altında kan hücreleri incelenir ve idrar yollarının hangi kısmında sorun olduğu bulunur. İdrar kültürünün yapılmasının ardından mikrop üremesi görülürse idrar yollarında enfeksiyon olduğu anlaşılır ve antibiyotik tedavisine başlanır. Ayrıca idrarda sitolojik inceleme yapılır ve kanser hücresi ya da anormal hücreler aranır. Yapılan kan testi ile böbrek işlevleri kontrol edilir.

İdrar yollarının görüntülemesi nasıl yapılır?

Yapılan birçok farklı inceleme sonunda farklı konularda fikir sahibi olunabilir. İlk önce şüphe duyulan durum için inceleme yapılır. Kişi ultrasona alınır ve böbreklerinde kitle veya tümör araştırılır. Röntgen çekilip böbreklerde taş olup olmadığına bakılır. Damardan ilaç verilir ve filmde idrar yollarının dinamik yapısı gözlenir. Bilgisayarlı tomografi ile idrar yolunun içi ve dışı ile ilgili gözlemler yapılır. İdrar yollarında taş olup olmadığı net bir şekilde görülür. MR (Magnetic Rezonans) uygulanarak organların içyapıları daha incelenir. Ancak kapalı bir tüpe girilmesi yüzünden kimi hastalar bu tetkikten korkarlar. Mesanenin tam olarak incelenemediği durumlarda sistoskopi adı verilen tetkik yapılarak mercekli alet ile içeri bakılır. Bu yöntem üretrayı inceleyen tek metottur.

idrarda kan

İdrar sistemi iki ana bölümde değerlendirilir.

• Üst kısım: Böbrekler ve üst idrar borusunu kapsayan alandır.

• Alt kısım: Mesane ve idrar yolunu kapsayan alan. Erkekler için ise bu alana prostat da dâhildir.

Üst idrar yollarından kanama sebepleri

Nefrit (Glomerülonefrit) : Böbreklerin etli dokusunda ortaya çıkan hastalıklardır. Bazı durumlarda böbrek yetmezliğine kadar hastalık ilerleyebilir. İdrar tetkiklerinde kan hücreleri dışında protein ve hücre silindiri görülebilir.

Piyelonefrit (mikroplu nefrit) : Mesanede bulunan mikropların böbreğe sıçraması ile meydana gel ve kadınlarda daha çok görülür.

Taş: Böbrek taşları idrarda kanamanın en net belirtisidir.

Kanser: Böbrek etli dokunun tümörlerinde, böbrek havuzu tümörlerinde, üreter kanserlerinde görülür.

İyi huylu böbrek tümörleri: Nadir olarak böbreğin ufak ve iyi huylu tümörleri idrarda kanamaya sebep olabilir.

Polikistik böbrek: Her iki böbreğinde kistlerle dolduğu vakadır ve kimi türleri genç yaşta böbrek yetmezliği yapabilir.

Basit böbrek kisti: Ender olarak kendi içine kanayıp, idrar yoluna açılan kistlerde rastlanır.

Böbrek damar hastalıkları: Kimi kan hastalıkları ile kan sulandırmaya yarayan ilaçları alanlarda görülebilir. Herhangi bir kesik ya da yara olduğu zaman da bu hastalarda kanama uzun sürebilir.

Böbrek dokusunun çürümesi: Böbrekte bulunan idrar yapıcı kanalcıkların son bölümlerinin çürüyerek dökülmesi kanama ve ağrıya sebep olur.

Tıkanma: Enfeksiyon, taş ya da travma sonucu, böbrekten idrar akımının engellenmesi ile meydana gelir.

Alt idrar yollarından kanama nedenleri:

Sistit: Çoğunlukla kadınlarda görülür ve genelde mesaneyi tutan idrar yolu enfeksiyonu sistit olarak ifade edilir.
Mesane kanseri: İdrarda kanama nedenlerinin en mühim sebebidir. Yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalıktır.

İyi huylu prostat büyümesi: Örnek vermek gerekirse prostat büyümesinde kanama çok çok olabilir. Hayati bir sorun yoktur. Hastalık ilerlerse kanama miktarı artabilir ve kan kaybı riski olabilir. Bunun dışında kanamanın oluşturduğu pıhtılar, hastanın sondasını ve idrar yolunu tıkayabilir. Böyle durumlarda prostat tedavisi gereklidir.

Mesane taşı: Prostat büyümesi sebebiyle mesane taşları sistite ve kanlı idrara sebep olabilir. Mesane taşı tedavisi endoskopik metotla yapılır.

Üretrit: Genelde erkeklerde görülen dış idrar yolunun iltihaplanması durumudur. Kanama pek net değildir.

Kondilom: Penis ve etrafındaki siğillerin idrar yoluna girmesi ile kanlı idrar durumu meydana gelir.
Yaralanma: Yaşanan bir travma sonucu idrar yollarında kanama görülebilir.

Adet kanaması: Kadınlarda adet döneminin başında ya da sonunda idrarda kan görme gibi yanıltıcı bir durum olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 11 YORUM
  1. muhammed dedi ki:

    Benim Yaşım 14 2-3 Gün önce su Çiçeğim gecti ve sonra okula gittim okulda böbreklerim felan agriyodu ve yurumekte zorlaniyodum çünkü her adımımda böbreklerim agriyodu ve okuldan eve geldim lavaboya gittim ve penisimde yanma oldu idrarimi yaparken ve kop koyu kan geldi acaba Neden ?

  2. beyzanur dedi ki:

    merhaba ben 13 yasındayım adet olmadım ama idrarımda hafif kırmzı gibi hata pembe diyebiliceğimiz renkte kan geliyor idrarımı sıklıkla yapıyorum ama çok az çıkyor bide peçeteye dilince kan geliyor bu olay deniz gittiğiğmz gün gerçeklerti acaba mikropmu kaptı lütfen bilgisi olanlar cevap yazasa sevinirim

  3. suzan dedi ki:

    3 gün önce kasık ağrısı çektim ertesi gün kahverengi akıntı geldi gün boyunca bugün de idrarım bulanın kırmızımsı duruyor aralıksız her tuvalete çıktığımda aynı nedendir acaba şuan bile karnımda şişkinlik var ve karın ağrısı çekiyorum. şimdiden teşekkür ederim

  4. fatma dedi ki:

    mraba..benım oğlum 4 yaşında 10 gun öncesı çişini yaparken acıyor ve çişi yaparken önce beyaz bulanık akıyor bıtiminden sonra da kan 3 damla kan akıtıyor ve hafıf acısı oluyor..doktora getrdım antbıyotık verdı ıyıdı sınra tekrarladı aynısı oluyor ve ben bır anne olarak kkorkuyorum ne olabılır veye ne yapmam gerekıyor..doktorun bıze demesı enfeksıyon kapmış kök tahlılı yaptırmıstı yaptık ama sonuç yıne aynısı.. lütfen bana yazarsınızmı..sygılar fatma..

  5. neslihan dedi ki:

    annemin senelerdir anlaşılmayan böbrek kısmında içten yanma htta şiddtli ağrıya dönüşen bir adı belli olmayan hastalığı var tahlillerde idrarında kan görüldüğü söylendi ama hiç bir sonuç elde edemedik artk ağrıdan günlük işlerini yapamıyor yardımcı olursanız sevinirim iyi günler.

  6. ekin dedi ki:

    2 yıl önce sol böbreğimde 4 mm taş olduğunu söylediler 1 ay önce idrarımda kan tespit ettiler karın alt bölgesinde hafif ağrıyla birlikte oluyor.Bugün yapılan bilgisayarı tomografide herhangi bir yerde sorun bulamadılar ultrasonda temiz çıkıyor. Ama ara bir idrarda görülen bu kan beni tedirgin ediyor.Bende ne olduğunu çok merak edip endişeleniyorum…

  7. emrah dedi ki:

    benim şikayetim yumurta ağrsısı 2 senedir yumurtalarım ağrıyo ve varikosal ameliyatı oldum iyileşemedim şuan sakat gbiyim ve idrarımdan kan geliyo 18 yaşındayım adım atamıyorum oturamıyorum gezemiyorum bitmiş bi durumdayım günden güne eriyorum gitmediğim hastane kalmadı hep ilaç verdiler verdikleri ilaçta hep mideme zarar verdi

  8. ertuğrul dedi ki:

    38 yaşındayım idrarımdan önce bulanıktı şimdi ise koyulaştı özellikle acayip yanma oluyor tvalete gitme gereği duyuyorum bu çok sık olmaya başladı dokktor meni yollarında iltihap oldu söyledi ilaç verdi ama içimdde yine korku varbana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

  9. ebru dedi ki:

    Merhaba benim 5gun evvel coksiddedli bobrek agrim oldu ucgunde var idrarim visne renginde koyu kivamda kan gorulmekdedir bunun nedeni nedir neyabmaliyim dokdora basvurdum antibiyotikle sizi hapi verdi iyi olacakmiyim.tesekkurler

  10. ismail dedi ki:

    Daha önce olduğum değişik ameliyatlarda prostattan dolayı sonda takılmıştı.Bir kaç yıl önce prostat ameliyatı oldum.
    Geçen yıl bir defa ve bu yıl da (bugün) kahve rengi kanlı ve kan pıhtılı idrar yaptım. Ancak müteakip idrarlar normal renginde oluyor. Şunu da belirteyim ki,zaman zaman başka kontroller nedeniyle yaptırdığım idrar tahlillerinde kan bulgularına hiç rastlanmamıştır. Aydınlatırsanız memnun olurum.

  11. NURTEN Y. dedi ki:

    MERHABA BEN NURTEN 54 YAŞINDAYIM DÜN BAŞLAYAN İDRAR RENGİNİN SARIDAN ÖTE KIRMIZIYA YAKIN BİR RENK OLMASI BENİ TALAŞLANDIRDI.KARNIMDA ŞIŞKİNLİK VAR İDRARI ÇOK AZ YAPMAYA BAŞLADIM BEL AĞRILARIM HEP VARDI YİNE VAR BOL SU İÇMEYE BAŞLADIM.ÖNEREBİLECEYİNİZ BAŞKA BİR ŞEY VAR MI HAFTA SONU OLDUĞUNDAN ACİLE GİTMEM GEREKİR Mİ TEŞEKÜRLER