Çocuğunuzla Birlikte Yapacağınız Beyin Geliştirici Egzersizleri (Nesil Sezgi YILMAZ)

Çocuğunuzla Birlikte Yapacağınız Beyin Geliştirici Egzersizleri (Nesil Sezgi YILMAZ)

Çocuğunuzla Birlikte Yapacağınız Beyin Geliştirici Egzersizleri

İnsanın beyni milyarlarca sinir içeren büyüleyici bir yapı ve vücudun çeşitli işlevlerini yerine getirmekle yükümlü. Beyin belirli alanlara ayrılmıştır ve her bölüm, görme, hafıza, motor fonksiyonlar, dil, nefes alma, uyku ve dengeyi içeren sorumlulukları yerine getirir. Bu ayrı alanlar birbiriyle ne kadar çok iletişim kurarsa o kadar iyi.
Düşüncelerimiz ve rüyalarımız, hatıralarımız ve tecrübelerimiz, hepsi bu garip sinirsel materyalden kaynaklanıyor. Vücudunuzun herhangi bir bölümünün aksine, beyninizin küçük bir parçasına zarar verirseniz, kim olduğunuz kökten değişir. Beynimizle ilgili yapacağımız her dokunuş büyük farklar yaratacaktır.
Beyin çeşitli görevleri yerine getirebilecek derecede akıllı bir organ olmasına rağmen, onu geliştirecek etkinliklerde bulunmak faydalıdır. Ona ne kadar çok yatırım yaparsanız, o kadar çok şey öğrenecek ve gelişecektir. Özellikle disleksiyle birlikte adını sıkça duyduğumuz beynin bazı kısımları, frontal lob bölgesi (prefrontal korteks) ve hipokampüs, öğrenme, bellek ve diğer karmaşık zihinsel aktivitelerde hayati bir rol oynamaktadır. Beynin bu alanlarını geliştirici, hayatın içine serpiştirebileceğimiz pek çok etkinlik tasarlamak mümkün.
Beyin performansı için en önemli şey, sahip olduğumuz hücre sayısı değil aralarındaki bağlantıların sayısıdır. Bu bağlantıları sağlamanın yolu da yeteri kadar uyaranla karşılaşmaktan ve beyin egzersizleri yapmaktan geçiyor. Yeni becerileri ve farklı sanat formlarını öğrenmekte her zaman teşvik edilmelidir. Sanat, yemek pişirme, bulmaca çözmek, bir müzik aleti çalmayı öğrenmek, oyunlara katılmak vb. gibi etkinlikler zihinsel yapıyı destekleyici aktiviteler olacaktır. Hem eğlenirken öğrenilen bilgiler çok daha kalıcı!

Çocuğunuzla Birlikte Yapacağınız Beyin Geliştirici Egzersizleri (Nesil Sezgi YILMAZ)

Daha Akıllı Bir Beyin için Egzersizler

Hafıza Oyunları

Çiftler halindeki ters duran; otobüs, araba, meyve, sebze veya karışık nesne resimlerinin yer aldığı kartlar… Düzgünce sıraya dizilmiş çiftleri hafızamızın gücü ile eşleştirdiğimiz oyun. Bilinen çok eski bir oyun olmasına rağmen mükemmel bir beyin egzersizi.
Buna benzer bir diğer kolay oyun ise, çoğunuza okuldan veya evden dönerken çevreye dikkat etmesini ve daha sonra gördüğü her şeyi hatırlatacak rotanın bir haritasını çizmesini istemektir. Ve ertesi gün aynı yoldan giderken çıkardığı haritayı kontrol edip, zamanla çevreye karşı daha dikkatle bakmayı öğreneceği bir etkinlik olacaktır. Belki sizin çizdiğiniz harita ile çocuğunuzun yol tayinini haritaya bakarak yapacağı bir market ziyareti her ikiniz içinde çok daha keyifli bir rutin olabilir.

 Sayılarla Oyun

Matematik bazılarımız için nefret edilesidir. Fakat gerçek şu ki, beyinleri kullanmanın mükemmel bir yoludur. Önce çocuğunuzun size sonra da sizin çocuğunuza söyleyeceğiniz, olabildiğince küçük sayıları hızla toplama oyunu. Hatta bu oyunu biraz daha geliştirip yolda yürürken, tv izlerken gördüğünüz sayıları aklınızda tutup, yeni sayılar geldikçe birbirleriyle toplayabilirsiniz. Hızlıca çok daha iyi oyunculara dönüştüğünüzü göreceksiniz.

Dijital Oyunlar

Dijital bir dünyada yaşıyoruz, bu yüzden teknolojiyi kullanalım. İnternette beyin eğitim oyunları arayın. Kapsamlı oyun yelpazesine sahip çeşitli web siteleri var. Çoğu bellek, dikkat, hız, zihinsel esneklik, duygusal zeka vb. gibi bilişsel becerilerinizi eğitmek için formüle edilmiştir. Bu oyunlar aynı renkleri, desenleri hatırlama, hız test etme, mantık uygulama gibi oyunları içermektedir. Çocuklar ve belki sizin içinde egzersiz yapmanın eğlenceli yolu.

Kelimelerle Oyun

”İsim, Şehir, Hayvan, Bitki” oyunu. Bu kesinlikle her zaman en sevilen oyunlardan biri olarak, yüksek sıralamada yer alır. Bilgi artırmak, var olan bilgileri sınıflandırmak için mükemmel bir yol. Aynı zamanda hafızaya yatırımı da göz ardı edilemez. Şehir, ülke isimlerini öğrenmek hatta bu oyunda yapacağınız küçük dokunuşlarla gezegen isimlerini ezberlemek iş bile değil. Eğlenceli anlarda, kuru gerçekleri hafızaya almak çok daha kolay. Nehirler, farklı ülkelerin başkentleri, İngilizce sözcükler… Daha birçok konuyu öğrenmek mümkün. Bu sizin yaratıcılığınıza kalmış. ”Scrabbles” da kelimelerle oynamanın bir diğer mükemmel yolu.

Yemek Yaparken Oyun

Yetişkinlerin yaptığı tüm işler çocuk dünyasında birer oyundan ibarettir. Yemek pişirmek bu oyunların en mükemmel yollarından biridir. Mutfakta yemek pişirirken tüm duyularımız harekete geçer. Görüş, koku, tat, dokunma ve ses… Yemek pişirirken beynimizin tüm alanları alış-veriş içindedir. Böylesine bir fırsatı çocuklarımızın da yakalamasını eminim ki isteriz. Mutfakta hem işlerimiz hallolur hem de beynimiz için mükemmel bir egzersiz imkanı yakalamış oluruz. Hem belki akşam yemeği sohbetinde çocuğumuza da söz hakkı düşer. Yemeği nasıl yaptığınız, kullandığınız araç-gereç ve malzemeler aklında kaldı mı acaba? Ya da tarifi doğru sırada anlatabilecek mi? Bu aktivite beslenme düzeninize de katkı sağlayacaktır.

Nesil Sezgi Yılmaz

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.