Bebeklerde Beyin Gelişimi

Son birkaç yılda teknoloji ilerledikçe insan beyni hakkında son derece şaşırtıcı bir takım gerçekler meydana çıkmaya başladı. Pet scan isimli teknoloji sayesinde beyin faaliyetleri birebir görülebilir ve ölçülebilir hale gelmiştir. Önceki yıllarda beyin gelişiminin sadece genetik etkenlere bağlı olduğu sanılırdı ve sonradan yapılacak müdahalelerin bebeğin beyin gelişimini etkilemeyeceği düşünülüyordu. Ancak sonradan yapılan araştırmalar gösterdi ki çevresel faktörler beyin gelişimini olumlu veya olumsuz yönde etkilemektedir.

Fetüs 5 aylıkken 5 duyunun dokunmak ve duymak kısmının ikisini sahip olmaktadır. Minik kafasında her dakika 50,000 yeni hücre meydana gelir. 6. Aya geldiğinde beyin kıvrımları oluşmaya başlar ve 7. Aya geldiğinde bütün ömür boyunca sahip olacağı 100 milyar beyin hücresine sahip olur.

Hemen hemen her bir bebek görme, düşünme, duygu gibi fonksiyonlarını yöneten ortalama 100 milyar sinir hücresi ile doğmaktadır. Hayatı devam ederken de yeni hücreler eklenir. Doğum olduktan sonra ilk 8 ay içinde sinir hücreleri arasında bağ oluşumu son derece hızlı gelişir. Bu gelişim sonucunda 1000 trilyon sinaps oluşmuşken, çocuk 10 yaşlarına ulaştığında sinaps sayısı kullanılmayanlar sebebiyle 500 trilyona iner.

Hangi müzik

Yapılmış olan birçok araştırma göstermiştir ki Mozart dinleyen çocukların IQ oranının % 30 derecede yükselmiştir. Öğrenme kabiliyeti 3 ila 10 yaş arasında en üst seviyeye ulaşmaktadır fakat hayat boyu devam eder. 10-18 aylarda ise bebeğin duyguları gelişir. İlk 10 yıl müzik, dil eğitimi ve bir hayat boyu devam edecek olan kabiliyetler öğrenilmektedir.
Yapılan istatistikler göstermiştir ki 18 ila 20 aylık bebekler her gün 10 kadar kelime öğrenir. Yani ortalama her 90 dakikada 1 kelime öğrenen bebekler, 6 yaşına geldiğinde ortalama 13000 kelime öğrenmiş olur. Tabi bu oran bebeğin beslenmesi, ilgilenilmesi, eğitimi ile de ilgilidir.

Bebeklerde Beyin Gelişimi

Beynin kısımlarından kısa söz edelim:
Serebral Kortex: Beyin yüzeyinde bulunan ince kabuktur.
Oksipital Lob: Kafa kısmının arka tarafında yer alan ve görme fonksiyonu ile ilgili olan bölümdür.
Temporal Lob: Beyin tabanında yer alır ve duyma, konuşma ve dil gelişimi ile görevlidir.
Parietal Lob: Duyusal uyaranlarla alakalıdır ve yan kısımlarda yer alır.
Frontal Lob: Alın bölümünde yer alır. Konuları analiz etme ve sorun çözme fonksiyonları ile alakalıdır.
Limbik Sistem: Bu bölüm duygular ve uzun vadeli belleği kontrol etmektedir.
Beyincik: Otomatik olarak gelişecek olan hareketleri ve dengeyi kontrol etmektedir.

Bebeklerin, çocukların beyin gelişimi ebeveynlerinin yaklaşımları ile çok alakalıdır. Bu nedenle şimdi bahsedeceğimiz birkaç konuda dikkat ederek bebeğin, çocuğun beyin gelişimini olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Çocuklarınıza karşı sıcakkanlı ve sevecen yapılı olun. Zira çocuklar insan arası ilişkilerde çok duygusaldır. Bebeğe ne kadar sıcak yaklaşırsanız o kadar çabuk öğrenmesine fayda sağlarsınız. Bebeğe sık sık gülümsemek, konuşmak, dokunmak, şarkı söylemek beyninin gelişmesi açısından çok önemlidir. Gün içinde 3 defa yapacağınız 15 dakika süren hafif dokunuşlu masajlar bebeğin zeka gelişimi açısından çok faydalıdır.

Bebeğinizle onun anlayıp anlamayacağını önemsemeden konuşun, kitap okuyun böylece kelime hazinesi artacaktır. Daha kolay anlayabilecek hatta yaşıtlarına nazaran daha kolay konuşabilecektir. Bebeğinize belli kalıpları öğretin ve onu şartlandırın. Örneğin uyku vakti geldiğinde perdeleri kapatırsanız, ninni söylerseniz bebeğiniz bir süre sonra bunu algılayacak ve perdeleri kapattığınızda, ninni söylediğinizde uyku vaktinin geldiğini algılayacak ve sorunsuzca uykuya dalacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.