Disleksi Kendini Nasıl Gösterir? (Nesil Sezgi YILMAZ)

Disleksi Kendini Nasıl Gösterir? (Nesil Sezgi YILMAZ)

Disleksi Kendini Nasıl Gösterir? 
Nesil Sezgi Yılmaz

Okul Dönemi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi en yaygın tanımıyla; dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren bir öğrenme bozukluğudur. Bu tanım güçlük yaşanan alanlara işaret etmektedir. Bu alanlarda yaşanan güçlükler hayata nasıl yansımakta, biraz bunlara göz atalım.
Disleksisi olan çocuklar yaygın olarak okuma-yazma becerilerini edinme dönemine geldiklerinde fark edilmektedirler. Çünkü disleksi yani özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar birçok alanda zekidirler. Zekaları normal veya normalin üstündedir. Ancak akademik açıdan başarısızlık yaşarlar. Bu, anne babanın beklemediği ve öğretmeni de şaşırtan bir durumdur.

Disleksi Kendini Nasıl Gösterir? (Nesil Sezgi YILMAZ)
Başarı durumları değişkendir, bazı derslerde başarısı normal/normal üstü iken, bazı derslerde düşüktür. Performansının yüksek ya da düşük olduğu dersler içinde, başarısı ve ilgisi değişkenlik gösterir. Aritmetikte sayı kavramını anlamakta ve bazı aritmetik sembolleri öğrenmekte zorlanır, karıştırırlar.
Sınıf düzeyine göre çarpım tablosunu öğrenmekte geri kalırlar. Dört işlemi yaparken yavaştırlar. Yaşına uygun seviyedeki matematik problemlerini yaparken otomatik olarak tepki vermekte zorlanırlar. Kendi başlarına çalışma alışkanlığı gelişmemiştir. Aile bireylerinden hatırlatmalarına ve desteklemelerine ihtiyaç duyarlar.

Öğrenme stratejileri eksiktir, nasıl çalışacaklarını, nasıl daha fazla bilgi edineceklerini ve öğrendiklerini nasıl hatırlayacaklarını bilemekte zorlanırlar. Üzerine aldığı görevleri düzenlemekte zorluk çeker, nereden ve nasıl başlayacaklarını bilemezler. Plan yapmak ve zamanı ayarlamakta güçlük çekerler.
Haftanın günlerini, ayları, mevsimleri doğru saysa bile aradan sorulduğunda yanıtlamakta zorluk çeker ya da yanlış yanıtlarlar. Saati öğrenmekte, sağını-solunu ayırt etmek güçtür.

Duygu ve düşüncelerini sözel olarak ifade etmekte zorlanırlar. Konuşurken düzgün cümleler kuramaz, heyecanlanır, takılır, şaşırır, konuyu değiştirirler.
İnce motor ve kaba motor becerilere dayalı işlerde zorluk çekerler. Çatal-kaşık kullanmakta, ayakkabı-kravat bağlamakta zorlanırlar. İp atlamak ve top oyunları onlar için zordur. Sık sık düşer, yaralanır, istemeden bir şeyler kırarlar.

Dislektik çocuklarda yukarıda söz edilen belirtilerin hepsinin bulunması gerekmez. Her çocuğun kendine özgü bir profili vardır. Eşlik eden zorlukların başında DEHB vardır. Ayrıca dislektik çocuk ve gençlerde yüksek oranda depresyon, anksiyete ve somatik yakınmalar olduğu bildirilmektedir.

Nesil Sezgi Yılmaz

Nesil Sezgi Yılmaz İnstagram

Nesil Sezgi Yılmaz Facebook

Nesil Sezgi Yılmaz Twitter

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.