Yemek Borusu Kanseri

YEMEK BORUSU KANSERİ HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ

Yemek borusu kanseri diğer kanserlere oranla daha az rastlanılan bir kanser türüdür. Reflü hastalarında kanserden önce oluşan Barrett Özagagusu adı verilen lezyonla beraber görülmektedir. Tedavide ameliyat sonrasında kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları yapılmaktadır. Ameliyat hepsinden etkilidir. Ameliyat ile hastanın yemek borusunun etrafında toplanan lenfler çıkartılarak o alanda yayılması önlenir.

 

yemek borusu kanseri

YEMEK BORUSU KANSERİ KENDİSİNİ NASIL BELLİ EDER?

Yutma güçlüğü kendisini belli eder. Yutma olsa bile sanki yemek borusunda tıkanma oluyormuş gibi olur. Bu tıkanmayı katı besinler yapar. Hastalık ilerledikçe her hangi bir sıvı gıda alımında bile tıkanma olur. Kusma olur. Mideye giden gıdalar tekrar ağza geri gelmeye başlar. Her yutkunmada ağrı hissedilir. Karnın üst bölgesinde ağrı ve yanma hisleri oluşur. Yemek Borusu Kanserinde sürekli tükürme isteği uyanır.

Kilo da hızlı ve sağlıksız bir düşüş görülür. Seste kısıklık olur. Sürekli öksürük ortaya çıkar. Yemek borusu kanseri ileri yaştaki bireylerde sıkça görülür. Erkeklerde görülme oranı kadınlarda görülme oranından daha fazladır. Şişman bireyler hastalığa daha elverişlidir. Sigara ve alkol tüketiminde bulunan bireyler fazlaca risk altındadır. Taze meyve ve sebze tüketmeyen bireyler hastalığa davetiye çıkarırlar. Zararlı bir kimyasalı intihar gibi bir neden ile kullanmış olan kişilerde görülmesi olasıdır.

YEMEK BORUSU KANSERİNDE TANI KONULMASI

Endoskopi veya ilaçlı film ile teşhis konulmaktadır. Hastalığının hangi boyutta olduğunu anlamak için daha gelişmiş görüntüleme yöntemleri kullanılır.

YEMEK BORUSU KANSERİNİN TEDAVİSİ

Tedavide ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi uygulamaları yapılır. Önceden ameliyatta sadece yemek borusu çıkarılırdı. Şimdi ise bu yöntemin yetersiz kaldığı gözlemlenmiştir. Öyle ki yemek borusu uzunca ve diğer organlarla ilişkili olan bir organ olduğu için ameliyatı çok zordur. Bununla beraber yemek borusu etrafında olan lenf bezlerine kanser sıçramaktadır.

Bu lenf bezleri nedeniyle de kanser diğer organlara rahatlıkla sıçramaktadır. Bu nedenle de lenf bezlerinin de alınması gerektiği zamanla onaylanmıştır. Bazı durumlarda yemek borusundan tümör çıkarma işlemi uygulanamaz. Kanser ileri evrede ise hastanın durumu ameliyata uygun değildir. Bunun dışında kanser uzaktaki organlara bile sıçramış olabilir ki bu durumda ameliyat yapmak yersizdir.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. remziye dedi ki:

    sayın hocam ben 16,06,210 yılındareflü ve mide fıtığı ameliyatı oldum.1,5 yıl rahattım.fakat ameliyattan sonra 2 ay gibi hep sulu yedim.sonra katıya döndüm.bazen su içerken bazende yediğimi yutarken yiyecekler mideme inmiyor.yemek borusunda kalıyor çıkarana kadaruğraşıtorum.şimdide istifraediyorum.ayrıca 1 aydan beride yemek borumda çok yanma var.tekrar endoskopiyapıldı reflü ve mide fıtığı çıktı.kilom normal neyapmam gerekir.teşekkürler

  2. şelale dedi ki:

    benim annemde(46 ya$) 10ay once yemek borusunda yara tesbit edildi.kemoterapi yapiliyor.tumor hucreleri oldukden sonra ameliyyat olucakmis.lutfen soylermisiniz,iyilesmek orani kaç.$imdiden te$ekkurler!

  3. erdal dedi ki:

    hocam mrb.ben esk.yazıyorum 15 önce doktorum 4.cü derecede yemek borumda yanma desbit etdi ameliyat olman lazım dedi ben bu konuda kararsız kaldım.bu konuda sizden ricam.bana bilgi verirmisiniz.tşk.ederim