Vulva Kanseri

Vulva nedir?

Vulva, kadınların dış üreme organı olup, küçük ve büyük dudaklardan, klitoristen ve vagen girişinden oluşur.
Genel olarak vulva, “dış genitalya (external genitalia)” ya da “dış genital organ” isimleri ile anılır.

Vulva kanseri nedir?

Vulva kanseri, “Vulva Ca” adı olarak tanımlanır ve vulvanın kanserleşmesi olarak ifade edilir.

Vulva kanserleri ne sıklıkta görülür?

Vulva kanseri kadınlar içinde görülme oranı yüzde 3 dür. Genelde menopoza girdikten birkaç yıl sonra meydana gelmektedir. Vulva kanseri çoğunlukla, çok katlı epitelden oluşan “squamoz hücreli” kanserlerdir. Ayrıca başka bir özel kanser tipi olan Paget hastalığı, bazal hücreli kanser türü ve malign melanom da vulvada rastlanılabilmektedir.

Vulva kanserlerinde etken nedir?

Tıpkı cerviks ve vagina kanserinde olduğu gibi vulva kanserinde cinsel geçişli hastalıklardan “Human Papilloma Virusu (HPV)” enfeksiyonu kaynaklı olduğu düşünülmektedir.

Metastaz (metastasis) nedir?

Metastas, kanserin bulunduğu organdan diğer organlara sıçraması demektir. Yani metastas, kanserin yayılması olarak ifade edilebilir. Metastas, çoğunlukla yüzeysel olarak yani kan, lenf ve komşuluk yolları ile gerçekleşebilmektedir. Kan ile kanserin yayılmasına “hematojen metastas”, lenf yolu ile yayılmasına ise “lenfojen metastas” olarak denilmektedir.

Vulva kanserleri nasıl metastaz yapar?

Vulva kanseri ilk aşamada lokal olarak büyür ve çevre doku ile organlara hasar vermeye başlar.

Kanser, kendini ilk önce vulvada ülser biçimde ya da tümör biçiminde gösterir. İlerleyen zamanlarda vulva bölgesindeki organlara oradan da idrar yolları, anüs ve vajinaya ulaşır. Son olarak da lenf damarlarına gelerek vücuda yayılmaya başlar yani metastaz gerçekleşmeye başlar.

Vulva Kanseri

Vulva kanseri belirtileri nelerdir?

Vulva kanserinin ilk belirtisi şiddetli ve tedavi olunmasına rağmen geçmeyen kaşıntıdır. Kaşıntı Latin dilinde “pruritus (pruritus)” olarak ifade edilip, vulvar pruritus vulvada meydana gelen kaşıntıyı ifade eder.

Vulvada hissedilen kaşıntıların sebebi olarak genelde ilk düşünülen durum vajinal mantar enfeksiyonlardır. Bu sebeple çoğu hasta yanlış tanı ile vajinal mantar tedavisi görerek, olası vulva kanser tedavisi için zaman kaybetmektedir.

Vulva kanseri çoğunlukla şiddetli kaşıntı, sertleşme, renk değişimleri, kabarıklıklar olarak kendini gösterir. Uzun müddet devam eden vajinal kaşıntılar için denenen ilaç tedavisi, şikâyetleri yok etmemiş ise vulva kanseri riski için biyopsi alınması gerekir.

Vulva kanserinde teşhisi nasıl konur?

Vulva kanseri teşhisi, bütün kanserlerde de olduğu gibi şüphe edilen bölgeden parça alındıktan sonra patolojik inceleme sonucunda kesin teşhis konmaktadır. Şüpheli bölgeden parça alınması işlemine biyopsi denir.

Vulvadan alınan parçanın patolojik teste gönderilmesine “vulva biyopsisi” denir. Vulva biopsisi, vulva kanseri riski olduğu durumlarda klasik bir jinekolojik muayene masasında, bölgeye lokal anestezi uygulanarak parça alınması işlemidir. Çok kısa sürer ve bölge anestezi altında olduğu için acı, ağrı yok denecek kadar azdır.

Vulva kanserinin tanınması ve doğru alandan parça alınması için “kolposkop” adı verilen bir cihaz kullanılır. Kolposkop adı verilen bu cihaz, vagina kanserleri ve servix yani rahim ağzı kanserlerinin de tespit edilmesinde son derece önemli bir cihazdır. Kolposkop, vulva bölgesini görüntülerken olduğundan 10–40 defa büyük görünmesini sağlar.

Vulva kanserleri nasıl tedavi edilir?

Vulva kanseri tedavisinde ameliyat ile vulvanın çıkartılması ana tedavi metodudur. Bu tedavi yönteminde kasık lenf bezlerinin çıkartılması işlemi de eklenebilir. Ameliyat sonrasında radyoterapi yani ışın tedavisi ilerlemiş olan vakalarda kullanılmaktadır.

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.