Angina Pektoris

Angina pektoris, göğsün orta bölümünde hissedilen baskı olarak tarif edilen ve bölgesel yetersiz kanlanma yüzünden meydana gelen rahatsızlıktır. Angina pektoris, genelde 40 yaşından sonra görülen ve erkeklerde kadınlara nazaran daha çok rastlanılan bir hastalık olup, yürürken, merdiven çıkarken, koşarken meydana gelir. Hastaların göğüslerinde hissettikleri ağrı ve sıkışma bazen sol omuza, karın bölgesine geçebilir. Ani bir bedensel hareketle beliren Angina pektoris, kişinin dinlenmesi ile 3–5 dakika içinde geçer. Hasta yolda ilerlerken Angina pektoris atağı başladığında, daha fazla yürüyemeyeceğini fark eder ve çevresindeki kişilerin dikkatini çekmek için sanki bir vitrine yaslanmış da bakıyormuş gibi durarak dinlenirler. Bu sebeple Angina pektoris hastalığına halk arasında vitrin hastalığı da denir.
Angina atağı başladığında kişinin o an yaptığı fiziksel aktiviteyi bırakıp, hemen durup dinlenmesi gerekmektedir. Angina pektoris atakları, rüzgâra karşı yürürken, ağır ve yağlı bir yemek yedikten sonra, stresli bir durumda, cinsel ilişki esnasında meydana gelebilir.

Angina Pektoris

Ağır yemek sonrası yaşanan Angina pektoris atakları 15–20 dakika sürerken, diğer sebeplerden kaynaklanan Angina pektoris atakları 3–5 dakika içinde geçer. Sigara kullanan kişilerde Angina pektoris atakları daha fazla görülür. Bu sebeple sigarayı bırakmak, Angina pektoris tedavisi için çok önemlidir. Aşırı kilonun da Angina pektoris ataklarını tetiklemesi sebebi ile zayıflamak tedavi yollarından biridir. Angina pektoris atakları için genelde nit-rogliserin ilacı ile tedavi yoluna gidilir. Angina pektoris teşhisi için doktora aktarılan şikâyetler, hastalığın öyküsü, elektrokardiogram çekilmesi, kan testlerinin yapılması, anemi ve hypertio-dizm olup olmadığının tespiti fikir verebilir. Zira anemi ve hypertio-dizm vücutta bulunan oksijenden çok fazla kullanıp, kalbin daha hızlı çalışmasını sağladığı için angine pektoris ataklarına sebep olmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.