Üretra ve Uterus

Üretra, idrarın mesaneden vücut dışına atılmasını sağlayan iki tarafı açık tüp şeklindeki kanaldır. Kadınlardaki üretra uzunluğu 4 cm iken, erkeklerde 18-20 cm uzunluğundadır. Üretranın vücut dışına açık olan deliğe dış meatus adı verilirken, mesaneye açılan deliğe iç meatus denir. Erkeklerde üretra üç kısma ayrılır.

En geniş bölümü prostatik üretradır ve 2-3 cm uzunluğundadır. Orta kısmın hemen arkasında ‘Kollikulusseminalis’ adı verilen bölüm yer alır. Bu noktaya iki delik biçiminde ‘Duktus ejakulatorius’ açılmaktadır. Membranöz üretra ise üretranın en dar bölümü olup 1,5-2 cm  uzunluğundadır.

üretra nedir görevi hakkında bilgi

Sponjiöz üretra ise penisin ‘Korpus sponjioza’ adı verilen yapısının içinde ilerlemektedir ve uzunluğu 15 cm olup, genişiliği 6 mm dir. Üretra penisin ‘Glans’ bölümünde genişlemektedir. Bu genişlemeye ‘Fossa navikularis’ adı verilir. Üretran mikroskobik açıdan incelendiğinde ‘Mukoza’ ve ‘Submukoza’ tabakalarından meydana geldiği görülür.
Kadındaki 4 cm uzunluğundaki üretra, vaginanın ön duvarında bir müddet ilerledikten sonra ‘Klitoris’in 2,5 cm, gerisinden vücut dışına açılmaktadır.

Rahim (Uterus) Anatomisi

Uterus kalın duvarlı olup üç tabakadan meydana gelmiştir. Bu üç tabakanın en iç bölümünde olana “endometrium” denir ve adet siklusu boyunca farklılıklar gösterir. Gebeliğin olmadığı evrelerde adet kanaması regl ile birlikte dökülerek vücuttan atılır. Uterus da ortada bulunan kas tabakasına ise “myometrium” adı verilir.

Uterusun en kalin tabakasi olup, istemsiz olarak çalışan düz kaslardan meydana gelmiştir. Bu kaslar, regl döneminde rahmin içinde birikmiş olan kanı ve doğum yaparken bebek ile plesantaı rahim dışına atmak için kasılırlar. Son olarak uterusu dışırıdan saran zar tabakası vardır ve “seroza” adı ile anılır.

Uterus

Bu tabaka da rahmi öteki organlar ayırır ve yerinde sabit durması için destek bağları oluşturur. Hamile olmayan bir bayanın rahminin büyüklüğü, bayanın yaşı, geçirdiği hastalıklar gebelik sayıları gibi etkenlere göre değişiklik gösterir. Uterusun ortalama ağırlığı 50 ila 80 gram arasındadır.

Şayet kadın gebe ise ve 9.ayını doldurmuş ise bu ağırlık 1000 grama kadar çıkabilir. Doğum yapıldıktan ortalama bir buçuk ay sonra rahim eski haline döner. İnsan bedeninde başka hiçbir organ bu denli büyüyüp tekrar kendi kendine eski küçülerek eski boyutuna dönemez.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Gürkan dedi ki:

    49 yaşındayım benim sorunum isememdeki tazyik çok azaldı tuvalette uzun zaman harcıyorum

  2. misafir dedi ki:

    benim istediğim üretra’nın kısaca görevi ben bur da kısaca görevini göremiyorum