Sistoskopi

Sistoskopi nedir ?
Kişi üroloji muayenesi olduğunda, idrar yollarında bir sorun çıkıyorsa, sorununun ne olduğunun tam olarak tespit edilmesi ve tedavi yönteminin belirlenmesi için gidilecek en iyi yol sistoskopidir. Sistoskopi, elastik fiber optik ince bir borunun, idrar kanalından sokulması ile mesanenin (idrar kesesi) ve alt idrar yolunun (üretra) görsel açıdan incelenmesi işlemidir. Steril serum ile İdrar kesesinin içi doldurulduğunda çeperler genişler ve idrar kesesinin içi net olarak görüntülenebilir. Kuvvetli bir ışık kaynağı sistoskopun ucundan bölgeyi aydınlatır. İşlemin yapılışı kişiyi ilk etapta tedirgin edebilir. Ancak bu girişim son derece önemli ve faydalı bir girişimdir. Tedirginliği yok etmek amacıyla alt idrar yolunun içine uyuşturucu ve kayganlaştırıcı bir jel kıvamlı bir ilaç kullanılarak 10 dakika kadar beklenip ardından girişim yapılır. Sistoskopi sayesinde birçok radyolojik araştırmalar ve tedaviler yapılır. Bu tür uygulamalar uzun zaman aldığı için anestezi gerektirebilir. Özellikle erkeklerde alt idrar yolu kadınlara nazaran daha uzun olduğu için anestezi gerekmektedir. Yapıalcak olan anestezi metodu genel sağlık durumuna göre ve yapılan bazı testlerin sonucuna göre değişir.

Sistoskopi
Sistoskopi ile alt idrar yolu ve idrar kesesinde tespit edilebilecek ve tedavi edilebilecek bazı hastalıklar şunlardır:
-Alt idrar yollarındaki iltihaplar, iyi veya kötü huylu tümörler, taşlar, gebeliğe bağlı anormallikler.
-Prostat büyümesi, tıkanıklık derecesindeki tümörler
-İdrar kesesinde var olan taş, tümör, iltahaplar
-İç idrar yollarındaki ve idrar birleşim alanındaki sorunlar
-İç idrar yollarının radyolojik açıdan görüntülenmesi ya da tıkanıklığın yok edilmesi amacıyla kateter takılması
-İdrar kaçırma sorunlarında teşhis ve tedavi
Sistoskopi Nasıl Uygulanır?
Sistoskopi öncesinde doktora genel sağlık durumu hakkında bilgi verilmeli, aspirin, ağrısı kesici gibi ilaçlar kullanılıyorsa doktora ilaçların adı ve dozajları anlatılmalı. İdrar yollarında enfeksiyon varsa sistoskopi öncesinde enfeksiyon tedavisi uygulanmalıdır.
Sistoskopi için özel bir giysi giyilir ve masaya sıtrt üstü yatılır. Bu esnada bacaklar iki yana açılır. Bölge antiseptik bir sıvı ile temizlenir. Üretreya jel kıvamında bir madde plastik şıranga ile aktarılır. Bu şekilde uygulama esnasında herhangi bir rahatsızlık duyulmaz.
Görünüş olarak bir kalem genişliğinde olan sistoskop denilen bir tüp idrar kesesine kadar girdirilir ve sistoskop vasıtasıyla idrar kesesi sıvı ile doldurularak genişletilir inceleme yapılır. Uygulama esnasında kişi idrar yapma hissi duyabilir. Tüpün ucundaki ufak bir ışık kaynağı ve kamera sayesinde idrar kesesi monitörden incelenir. Uygulama 5-10 dakika sürer ve gerekli görülürse anestezi yapılabilir. Sistoskopi işlemi bittikten sonra hastaya hastaya antibiyotik verilip evine gönderilir. Kişi sistoskopinin ertesi günü normal iş hayatına dönebilir ancak ilk bir hafta ağıor işlerden uzak durması tembihlenir.

Sistoskopinin Olası Yan Etkiler (Komplikasyonlar)
Uygulama esnasında oldukça ince bir sistoskop kullanılsa dahi önceden gelişmiş bir enfeksiyon varsa enfeksiyon artarabilir. Ayrıca uygulama sonrasında kanama meydana gelebilir. Sistoskopi esnasında aniden bir hareket yapmanız iç idrar yollarında hasar, delinme gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. vedat dedi ki:

    dün sistoskopi yapıldı.temiz olduğu söylendi.çok sık idrara çıkıyorum.Tuvalete girerken kapıda idrarımı tutamıyorum.2-3 sefer kilotuma işedim. Bu olay normal mi normalse daha kaç gün sürer İlğinize teşekkürler…

  2. dilek dedi ki:

    Mrb benim iki yaşında oğlum var doğduğunda beri sol böbrek şu birikiyor doktoru şimdilik zararı yok dedi ama en son gittiğimizde mesanede kacaklik teşhis ettiler kamera ile bakacaklar bebekken yaptıklarında çok sağlamıştı şimdi nasıl olacak çok sikintidayim aydınlatır misiniz ne olacak

  3. arda dedi ki:

    slm. 7 gun once bana sistoskopi uygulandı tam mesane bogazından parça alındı halen idrarımda kan var ve sanki taş döküyormuş gibi ağrı çekiyorum normalmi bana dönerseniz sevinirim.