Sintigrafi

Sintigrafi Nedir?
Radyoaktif madde verilerek görüntüleme yapılmasına sintigrafi denir. Rahatsızlıklar bu şekilde tespit edilebilmektedir. Hastaya zarar vermez. Bu madde ile işaretlenmiş proteinler vücut dokularında hangi oranlarda tutulduğunu gösteren hassas aletlerle ölçülen bir sistemdir. Prob ucu ile tespit edilmektedir. Radyoaktif maddelerin taşıdıkları enerji ile orantılı ışıklanma görülür ve bu ışıklanma fotoğraf filmi ile fark edilir.
Sintigrafi Nerelerde Kullanılır?
Tiroid:
Tiroid bezlerinde sürekli kullanılır. Radyoaktif iyot tiroid bezleri sayesinde tutulur. Tiroid bezindeki tutulma ve bölgesel tutulma farklılık göstermektedir. İzotopları çok tutan alana sıcak nodül az tutan alana soğuk nodül ismi verilir. Soğuk nodül korkutucudur. Yüzde yirmi ihtimalle kanser tehlikesini işaret eder. Nodüllerin yerinin ve çıkarılacağı alanın saptanmasında ciddi anlamda yardımcı olan bir sistemdir.

Sintigrafi
Karaciğer ve Dalak:
Karaciğer ve dalağın yapıları hakkında ultrasondan yararlanılmaktadır fakat çalışma durumlarını sintigrafi ile çok rahat bir şekilde gözlemek mümkündür.
Safra kesesi:
Akut kolesistitler nedeni ile safranın çalışma şeklini gözlemek mümkün olmayabilir. Bu nedenle çalışması ile ilgili bilgileri aynı zamanda fonksiyonlarını çok rahatlıkla sintigrafi ölçebilir.

Mide ve Barsaklar:
Sindirim sisteminde zamanla kanama olabilir. Bu kanamanın yerini ve ne şiddetle olduğunu rahatlıkla tespit edebilir.
Akciğer Perfüzyon Sintigrafi:
Radyoaktif gaz yardımı ile akciğerin hangi alanlarında tıkanma olduğu saptanabilmektedir.
Kalp ve Dolaşım Sistemi:
İşaretlenen kırmızı kan hücreleri sayesinde kalp kasılması ve kan pompalama işlemi değerlendirilir.

Böbrekler:
Böbreğin morfolojik görünümü ile ilgili çalışma durumunu ölçmek için kullanılır.
Adrenal bezler: adrenal kortekste tutulma sayesinde fonksiyon ve işlevleri ile bilgi sağlanabilmektedir.
Sintigrafi sayesinde görüntülenmesi zor olan derinlerde ve küçük organlar rahatlıkla görüntülenebilmektedir.
Kemik:
Röntgen sayesinde kemik yapısı gözlenebilmektedir. Fakat kemik fonksiyonlarını ölçmek için sintigrafi kullanılmalıdır.
Damarlar:
Damar genişleme ve tıkanmaları tespit edilebilmektedir.
Aynı zamanda organ naklinde organın takibi için önemli bir sistemdir. Organların fonksiyon testleri ile yeni gelen organın vücuda uyum sağlayıp sağlamadığı ölçülmektedir. Fonksiyonlarda azalma görülürse vücut organı kabul etmemiş demektir. Sintigrafi gelişmiş laboratuarlarda uygulanabilmektedir. Bu nedenle ülkemizde belirli alanlarda uygulanmaktadır. İlerleyen yıllar içerisinde kullanımı yaygınlaşacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.