Östrojen

A+
A-
Östrojen

Östrojen Nedir?

Östrojen hormonu kadınlar için önemli bir hormondur. Adet döngüsü gibi bazı kadınsal döngülerin işleyişi sağlar. Üreme yaşında kadınlarda daha fazla bulunmakla birlikte erkeklerde de bulunduğunu söylemek gerekir. Göğüs kadınlar için cinsiyet belirtilerinden biridir. Göğüs olgunlaşmasını sağlar. Adet döngüsü ile ilgili olarak endometrium kalınlaşmasına yardımcı olur. FSH hormonunu ve LH hormonu üretiminde yarar sağlar. FSH hormonu folikül uyarıcı bir hormondur. Yumurtlama sırasında östrojen hormonun artmasını sağlayan hormonda LH hormonudur. Östrojen hormonu takviyeleri yapılabilmektedir.

Östrojen Hormonunun Görevleri

Hipofiz bezi kızlarda ergenlik başlangıcında FSH ve LH hormonlarını salgılar. Bu da yumurtalıkları uyarır ve östrojen hormonu salgılanmış olur. Östrojen sayesinde ergenlikte olan kızların boylarında hızlı bir uzama görülür. Genital bölgede kıllanma başlar. Kalça bölgesinde ki yağ hücreleri hareketlenerek yağ üretmeye başlar. Meme büyümesi ve meme başındaki renk koyulaşması başlar. Vücut hatlarında ovalleşme görülür. Yumurtalıklarda hacimce büyüme olur bunun yanında rahmin içi ve dışı kalınlaşır. Vajina da boyca uzama olmaktadır bunun yanında kayganlaştırıcı özellik sağlayan mukus salgılanır. Ergenlik bu şekilde başlar ve bu değişimler adet kanaması olunca yerli yerine oturur. Boy büyümesi adet kanamaları ile durur. Östrojen ile birlikte progesteron dediğimiz bir hormonda çalışmaya başlar. Bu çalışma bir uyum çalışmasıdır. Öyle ki iki kanama arsındaki süreci düşünürsek kanama sonrasındaki ilk hafta östrojen rahmi ve yumurtalıkları kanama için hazırlar. Sonraki dönemde progesteron hormonu rahim salgılarını fazlalaştırır. Döllenme halinde hamileliğe, döllenme dışında kanamaya yardımcı olur.
Östrojen

Östrojen Eksikliği

Östrojen eksikliğinde kadın erkenden menopoza girebilir ki bu da psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Bunun östrojen eksikliğinde bunlar oluşmaktadır:
Memede küçülme,
Vajina da kuruluk,
Ağrılı bir cinsellik,
Ciltte kırışıklık,
Saçlarda dökülme,
Vajina da sarkma,
Cinsel ilişki için isteksizlik yaşanmaktadır.

Östrojen Fazlalığı

Östrojenin fazla salgılanması yumurtalıklarla ilgili sorunda ortaya çıkmaktadır. Polikistik over hastalığında aylık kanama görülmez ve kısırlık mevcuttur. Alt beden büyümeye başlar ve armut tipi kilo alımı başlar. Fazla östrojen mevcut kanser hücrelerini uyarmaktadır. Meme ve rahim kanseri riski artmaktadır. Yağ dokusu miktarı gittikçe artar. Su ve tuzun tutulması sağlanır. Oval bir yüz şekli oluşur ve ödem başlar. Bacak damarlarında kalınlaşma gözlenir. Akciğerde pıhtı oluşmasına ve safra kesesinde taş oluşmasına neden olur. Bunun dışında tansiyon yüksekliği oluşur.

Östrojen Takviyesi Yapan Bitkiler

Ateş basması ve gece terlemeleri için adaçayı iyi gelmektedir. Menopoz şikâyetlerini engellemek için soya fasulyesi ve civanperçemi önerilir. Anason aynı zamanda gaz ve hazımsızlık rahatsızlığına da iyi gelir. Maydanoz tüketimi de rahat bir menopoz dönemi geçirmeyi sağlar.

Progesteron

Progesteron Nedir?

Kadın cinsel organlarını etkileyen ve yumurtalıklardan salgılanan cinsiyet hormonudur. Östrojen etkisinin üstüne çıkar aynı zamanda bazı değişiklikleri östrojen sayesinde yapar. Dölyatağının kasılmasını zorlaştırır. Döl yatağındaki salgıların artmasına yardımcı olur. Döllenen yumurta için uygun ortamı oluşturur. Bu sayede hamilelik süreci başlamış olur. Gebelik sürecinde diğer horonlar gibi Progesteron hormonu da meme dokusunun oluşmasına yardımcı olur.

 

Progesteron hamilelikte ve Adregenital sendrom, Cushing sendromu gibi durumlarda artmaktadır. Turner sendromunda ve düzensiz yumurtlama da azalmaya başlar.

Kenan adlı üyemizin yorumu: Östrojen, Eşimde eksik ile ilgili tüm şikayetler mevcut.Ancak fazla olması ile ilgili de; su toplaması kilo alması akciğerde pıhtı yağ dokularının fazlalaşması memelerinin aşırı büyük olması gibi sorunları mevcuttur.1961 doğumlu. 1985 de miyom ameliyatı oldu. Şikayetler düzelebilir mi?

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. melike dedi ki:

    Merhaba ben 18 yaşındayım ciddi anlamda adet düzensizliği var ve göğüslerimdede fazlasıyla küçülme var progesteron hormonum 0.503 ve doktorumdan tam bir bilgi alamadım. Bu kadar düşük çıkmasının sebebi ne olabilir