Şalazyon ve Keratokonus

Keratokonus Nedir

Duyu organlarımızın anası olarak nitelendirebileceğimiz gözümüz oldukça fazla şekilde hastalık riski taşır. İsmini belkide ilk defa duyacağınız ancak belirtilerini yaşıyor olabileceğiniz “keratokunus” da göz hastalıklarından biridir.

Keratokunus Nasıl Bir Göz Hastalığıdır?

Bu hastalık gözün en ön kısmında bulunan ve kornea adı verilen saydam tabakada meydana gelir. Korneanın hasara uğraması ya da incelmesi sonucu oluşan keratokunus görme kalitesinin düşmesine neden olur.

Keratokonus Nedir

Keratokunusun Belirtileri Nelerdir?

* En önemli belirtisi ışığa karşı olan hassasiyetin artmasıdır. Araba farları, bilgisayar ışığı ve lambalardan gelen ışıklar gözü oldukça rahatsız etmektedir.

* Işıkta dağılmalar meydana gelir.

* Gözde sürekli bir kaşınma oluşur.

* Miyop ve asigmatın sürekli olarak ilerlemesi.

* Gözlük kullanımına rağmen görme de azalma.

Keratokunus Nasıl Tedavi Edilir?

Keratokunusun tedavisi için erken teşhis oldukça önemlidir. Ancak ne yazık ki bu hastalık başlangıçta fark edilmez ve gözlük kullanımı önerilir. Eğer gözlük kullanımına karşı istenilen net görüntü yakalanamazsa bu durumda da doktor keratokunus teşhisini koyar.

İlk tedavi olarak gözlük verilir eğer hastalık erken safhada ise gözlük kullanımı yeterli olur. Gözlük tedavisi yeterli bulunmadığında cross-linking adı verilen bir tedavi uygulanır. Kontak lens kullanımı da bir diğer tedavi yöntemidir.

Şalazyon Nedir?

Her insanın göz kapaklarında salgı bezleri bulunmaktadır. Zaman içerisinde bu alanda iltihaplanma oluşabilir. Şalazyon adını verdiğimiz bu sorunda göz kapağı iltihaplanmasıdır. Göz kapağında ağrı yapmayan sert yumrucuk oluşumu gözlenir. İltihaplı bir görünüm yoktur.

Şalazyon Tedavisi

İlk olarak ilaç tedavisi kullanılır. Eğer ileri bir vaka söz konusu ise kortizonlu iğne önerilmektedir. İyileşme oranı yüzde altmış ve yetmiş oranındadır. Eğer iyileşme görülmezse cerrahi yöntemler uygulanmaktadır.

Şalazyon

Lokal anestezi ile uygulanan ameliyatlarda hastanede kalma mecburiyeti yoktur. Günlük hayata bir iki günlük olsa bile müdahale etmektedir. Göz kapağı hastalıkları önemsenmemektedir. Şalazyon boşaltması göz uyuşturucu damla ile yapılabilmektedir. Göz kapağının içinden kesi yapılarak şalazyon boşaltılır. Sonra antibiyotik damla kullanılır ve ameliyat sonlanmış olur. Fakat önemsenmeyen her dakika ciddi sorunlar yaratması yönünden ileri adım atılmış olunur.

Şalazyondan Korunma Yolları

Göz kapağı temizliğine önem göstermek gerekir. Göz kapağı tercihen bebek şampuanları ile temizlenebilir. Gözler ve göz kapağı şampuanlı su ile ve pamuk yardımıyla kolaylıkla temizlenebilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. meliha dedi ki:

    benim 2 aydır gözümde tamda iç kısmında şişlik belirdi,takmadım önce ama daha sonra şişlik büyüdü.Arkadaşlar arpacıktır kesin geçer dediler.2 ay oldu ve şu sıralar ağrılı geçmeye başladı hatta özellikle sabahları gözüm o kadar şişiyor ki çok canım yanıyor.Doktora gitmek istemiyorum çünkü gözümün iç kısmında ve şarazyon olmasından korkuyorum 🙁 Şarazyon ağrılı olur mu yada arpacık 🙁

  2. filiz dedi ki:

    şalozyon oluştuktan sonra ameliyat şart arkadaşlar gözde durması hem göz estetiğinizi bozar hemde buyur ve çoğalmaya yol açar göz hassas bir bölge olduğundan ameliyat olacağnz yri de araştrn derim çunkü bazı doktorlar temiz alamadğndan ciddi derecede gözün estetiğini bozuyolar ameliyatta sayılmaz küçük bir operasyon ağrısz sızısz korkucak bişy yok yani kendmden biliyorm 🙂 ameliyat olduktan sonra da tekrarlama olabiliyo bunun önlemini de almalısınız hergun 10 ar dakikalık sıcak su pansumanı yapın. bebe şampuanı ile yıkayın.geçmiş olsun…

  3. deniz dedi ki:

    ilk çıktığında üç ay bekledim, gözüme baskı yapacak düzeyde büyüyünce ameliyat oldum. bir yıl sonra bu defa diğer gözde çıktı. ama bu kez ısrarla ameliyat olmadım; bir buçuk yıl bekledim geçmesini ve nihayet kendiliğinden geçti. şuan elle dokunduğumda hafiften yerini hissediyorum ama şişlikten eser kalmadı. depresyondan kaynaklandığını düşünüyorum çünkü stres arttığında şişlik de artıyordu. böyle bir rahatsızlığı olanlara tavsiyem rahat olun; her şeye canınızı sıkmayın. tabi şalazyonun da farklı türleri olabilir. o nedenle mutlaka göz doktoruna görünmenizde yarar var. bazen basit bir operasyonla devlet hastanesinde bile alıyorlar.

  4. lodos dedi ki:

    aynı hastalık bende de var.8 yıldır bu hastalıkla ugraşıyorum ama geçmiyor.iki gözümde de şalazyon oluşuyor.iki üçkere ameliyatla aldırdım.ama sonra yine oluyor.hergün sıcak çayla masaj yapmamı söyledi doktor onu uyguluyorum.sol göz kapagımda biraz şekil bozuklugu oldu.ne yapacagım bende bilemiyorum.bu hastalık nasıl geçer doktorlarda tam bilmiyor.canım sıkılıyor.