Egzama

Egzama nedir?

Egzama hastalığı genelde kaşıntıya sebep olan farklı deri hastalıklarının genel adıdır. En çok rastlanılan egzamalar atopik egzama, temas egzaması, seborik egzama ve çocuk bezi egzamasıdır. Egzama, genelde uzun süreli devam edebilir ve yaz mevsimlerinde iyileşme sürecine girerken, kış mevsiminde kötüleşebilmektedir. Egzamalı bölgeyi kaşıdığınız zaman deride hızla çatlama ve kalınlaşma görülür. Bunun yanında akut egzama halinde deri üzerinde içi sıvı dolu kabarcıklar, kızarıklıklar ve şişlikler görülür ve yine kaşıntı hissi uyanır. Egzama sorununda, kişinin vücut savunması enfeksiyonlara güçsüzlük gösterir ve akabinde mantarlar oluşarak iltihaplanmalar görülebilir.

Egzama kimlerde görülür?

Atopik egzama rahatsızlığı, genelde küçük yaştaki çocuklarda görülür. Örneğin Norveç’te yaşayan çocukların ortalama yüzde 15 inde egzama hastalığı vardır. Egzama, genelde çocuk birkaç aylıkken başlayıp, ortalama 4 yaşlarda yok olur. Lakin egzama ileriki yaşlarda tekrar edebilir. Temas egzaması denilen egzama türü küçük yaştaki çocuklarda çok nadir görülürken genelde kulak memesinde açılmış olan küpe deliklerinde, piercing uygulamalarında temas egzaması görülebilir.

Seborik egzama tipi diğer egzamalara göre daha sık görülür. Genelde orta yaşlarda ortaya çıkar ve ileri yaşlarda da görülebilmektedir.

Egzama belirtileri nelerdir?

Atopik egzama belirtisi genelde deride kuruluk ve aşırı kaşıntı halinde kendini gösterir. Deride görülen kızarıklıklar, içi sıvı dolu kabarcıklar, deri kalınlaşması, deri kalınlaşması ve deri sertleşmesi en belirgin belirtileridir. Kaşınma ile dağılabilen egzama, kısa sürede geniş bir alan yayılabilir.

Seborik egzama türünün bebeklerde meydana gelmesi haline, bebeğin anlında, kafa derisinde, yüzünde, boyun ve bacak kasıklarında deri kabuklanmaları, kızarıklıklar görülebilir. Yetişkin yaştaki kişilerde ise yüz bölgesinde, kafa derisinde, kulağın arkasında, göğüslerde kızarıklıklar ve cilt dökülmeleri olarak kendini gösterir. Bebek bezi veya çocuk bezi egzaması denilen egzama türü ise, bebeğin bezinin bağlandığı alanda kızarıklıklar ve akıntılı deri döküntüleri olarak belirir.

Egzamanın nedenleri nelerdir?

Atopik egzama sebepleri henüz tam olarak bilinmese de genetik sebeplerin etkin rol oynadığı düşünülür. Seborik egzamanın sebebi ise aşırı hassasiyet göstermekten kaynaklanır ve yağbezlerinde hastalığa karşı görülen bir tür tepki olarak meydana gelir. Normalde deride var olan maya mantarları, bu tepkiye sebep olmaktadır. Deri yapısı yağlı olan ve çok fazla yağ üreten kişiler bu egzama hastalığına daha çok maruz kalmaktadırlar.

Temas egzamasının nedeni ise derinin tepki göstereceği bazı maddeler ile temasa geçmesidir. Vücuda takılan metal aksesuarlar bu tür egzamanın en önemli sebebidir.

egzama belirtileri

Egzamanın Tedavisi

Egzamanın tedavisinde yapılacak en önemli şey fiziksel temizliğe çok önem vermektir. Deride meydana gelen kuruluğu önlemek için uygun tedavi edici kremlerin kullanılması, kaşımaktan uzak durmak, egzamayı artırıcı etkiye sahip besinlerden uzak durmak gerekir. Başlangıç aşamasındaki egzamaya güneş ve deniz suyu olumlu etki edebilir. Fakat egzama çok ilerlemiş ise kortizon kremleri kullanılması gerekir. Bunun yanında doktorunuzun vereceği ilaç tedavisi de aksatılmamalıdır.

Günde bir sabah bir akşam olmak üzere ılık banyo yapmak ve ardından nemlendirici krem sürmek gerekir. Aynı zamanda doktorunuz gerekli görürse egzama tedavisi için tıbbi ışık ve ısı tedavisi uygulanabilir. Egzama hastalığının tedavisinde giyeceğiniz kıyafetleri seçerken de dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Örneğin yün, polyester kıyafetler kullanmamanız gerekir. Sigara dumanı, parfüm, alkalinli sabunlar, kimyasal temizlik maddeleri egzamayı tetikleyebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 9 YORUM
  1. ali serdar dedi ki:

    Kendimi bildiğimden beri yüzüm kızarık ama sabah kalkında çok az kızarık oluyor güneşe veya soğuğa çıktığımda daha fazla artıyor ayrıca yüzümde küçük sivilce gibi kabarıklar var. Burnumda ağzımın kenarlarında gözümün çevresinde ve alnımda yok. Kaşlarımın dibi dahil olmak üzere yüzümün diğer bölgelerinde var. Şimdiden teşekkür ederim

  2. recep dedi ki:

    kolumun oynak yerinde bacagimin oynak yerinnde damarayakınyerlerde ssirtimin bazıyerlerlerinde yaranin sekli az sulu biri kururken yenisi cikiyor coktefa dr gittim ilaclardan gidergibi oluyor tekrar yeniliyor ikiay köpek beslemistim ondan mikrop almis olabilrmi tesde yaptırdım doktorum su hatalık demedi yardımını belerim

  3. nurcan dedi ki:

    merhabalar bu hastaliga cozum yok anladigim kadariyla.Doktorlar hep ayni ilaclari veriyor(kortizonlu)benim problemim yuzumde sirtimda gogsumde kafamda,gecmedigi gibi artiyor.Simdide dirseklerimin ic kisminda.ozellikle yuzum icin ne kullanabilirim.Kizariklik kabariklik ve asiri kasinti var,birde renk kararmasi.Lutfen yardimci olun.selamlar.

  4. nilüfer dedi ki:

    iyi günler sağ elim çok kaşınıyor parmak araları avucum kurudu çatladı su deyince daha fazla oluyor mikrop mu kaptı nasıl kurtulcam hiç bişeyi elleyemiyorum cok acıyor

  5. erhan dedi ki:

    benim kafamda iltihapmı desem yoksa kanmı surekli kaşınıyor 4 senedir dok gidiyorum yağlı egzama oldugunu soyledi ama dedavisinin olmadığinı sóyledi saclarım cok yağlı bana bukonuda bilgilendiriseniz cok teşurler

  6. hatice dedi ki:

    Benim saçlı derimde kepeklen me kaşıntı var ne yaptımsa 10 senedeir kurtulamadım.Şimdi de vücudum da kaşıntı oluyor kaşıyorum kanıyor ve yara oldu bi,r kaç t yerde üzeri kalın kabuk oldu nasıl bir ilaç kullanmalıyım

  7. Kamil dedi ki:

    Merhabalar, İstanbul’da Noter’de çalışmaktayım, 2004 yılından beri ellerimde egzama var, ellerimin muhtelif yerlerinde kuruma, kuruyan yerde çöküntü ve yarılma oluşuyor, zaman zaman kortizonlu kremler kullanıyorum ancak çaresini göremedim. Bundan kurtulabilmem için neler yapmam gerekir, Bilgilendirirseniz sevinirim, Saygılarımla.

  8. Murtika dedi ki:

    Eklemek isterim ki bu ilacı sağlık ocağındaki doktor verdi. Siz de kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bir danışın.

  9. Murtika dedi ki:

    Arkadaşlar egzamanızın geçmesini istiyorsanız Dermotave Merhem kullanın. İkinci sürüşümde egzamadan ve yaralardan eser kalmadı. Mucizevi bir merhem. Günde iki kere sürülmesi gerekiyormuş. Yatmadan önce 1’er kere sürdüm elime, bileğime ve göbeğime. Daha ikinci sürüşümde ne egzamadan ne de yaralardan eser kalmadı. Ucuz da bi şey (10 TL civarıydı). Umarım sağlığınıza kavuşursunuz. Bilmiyorum burdan ilaç ismi vermek ne kadar uygun ama benim geçti umarım sizin de geçer.