Çene Estetiği ve Ortognatik Cerrahi

Çene Estetiği ve Ortognatik Cerrahi

Çene Estetiği Ameliyatı

Çene estetiği oldukça önemli ve zor bir operasyon türüdür. Çene estetiği operasyonuna karar vermek için birkaç bulgunun bir arada olması gerekmektedir.

Çene Estetiği Hangi Durumlarda Gerekli Olur?

Çene estetiği ameliyatında öncelikle sorunun ne olduğu belirlenmelidir. Çene de oluşan sorun sadece estetik görünüm ile mi rahatsız ediyor yoksa çene yapısında anormallik gösterdiği için beslenmeyi mi engelliyor, ilk olarak bu duruma bir karar verilmelidir. Genel olarak çene büyüklüğü operasyonları daha sık uygulanmaktadır. Çenenin büyük ya da küçük olması, geride ya da önde durması, dişlerden kaynaklanan bir durum nedeni ile çene de sorun olması çene estetiği ameliyatını gerektiren bir durumdur.

Çene Estetiği ve Ortognatik Cerrahi

Çene Estetiği Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Çene estetiği sorununu üç ana temel öğeye ayırmak gerekir. Buna göre ameliyatlar çene, çene ucu ve çene törpüleme işlemleri olarak ayırmak gerekmektedir.

Çene Törpüleme Ameliyatı Nedir?

Çene törpüleme ameliyatları büyük olan çeneyi küçültmek adına yapılan ameliyatlardandır. Ameliyat genel anestezi ile uygulanmak zorundadır. Uzunluğu fazla olan çenelerde genel olarak bu yöntem tercih edilmemektedir. Ameliyat ağzın içinden küçük bir kesim işlemi yapılarak gerçekleşmektedir. Hastanın işlem sonrası yiyeceği ve içeceği şeyler kontrol altındadır. Tam sonuç alınabilmesi için hastanın ortalama bir ay kadar beklemesi gerekmektedir.

Çene Ucuna Yapılan Estetik Nedir?

Çene ucuna yapılan çene estetiği operasyonlarında öncelikle sorunun ne olduğunu bilmek gerekmektedir. Çene bazen geride ya da ileride olabilir. Bununla birlikte çene ucu oldukça küçük ve geride kalmış olabilir. Sorunun türüne göre çene öne çekilebilmekte ya da tam tersi olarak geriye alınabilmektedir. Aynı zamanda çene ileri çekildiği halde küçük ve geride kalıyorsa o zamanda çene ye dolgular yapılarak olması gereken konumuna getirilmektedir. Çene ucu estetiğinde dikkat edilmesi gerekilen nokta şudur ki hastanın yüz hatları ve çene dokusunun hangi ameliyata uygun olacağı tartışılmalıdır. Çene ucu estetiği yapılmadan önce bazen sorun burun yapısında sanılarak burun estetiği de yapılmış olunabilmektedir. Aslında sorun çenenin düzeltilmesi ile ortadan kalkabilmektedir. Bu sayede yüzle orantılı bir burun ve çene ile karşı karşıya kalınabilir. Bunun yanında çene estetiği operasyonları yüz germe işlemleri ile birlikte de uygulanmaktadır. Yüz germe ameliyatı oldukça komplike bir operasyon haline gelebilmektedir. Çene ucuna yapılan estetik ameliyatlar genel anestezi ile uygulanmak zorundadır.

ÇENE CERRAHİSİ AMELİYATLARI NEDİR?

Çene cerrahisi ameliyatının tıp dilindeki adı ortognatik cerrahidir. Ortognatik cerrahinin amacı çenedeki sağlıksal ve fiziksel kusurları gidermektir. Bazen doğuştan ya da sonradan kaza ile oluşan çene yamulmalarını ya da çenedeki şekil bozukluklarını gidermek amacı ile bu yüz estetiği operasyon uygulanmaktadır. Bunun yanında ortognatik cerrahi ile hastaların diş yapılarındaki sorunda halledilebilmektedir. Üst ile alt çenenin birbiri ile olan uyumsuzluğu da bu operasyonla giderilebilir.

Tabi bu işleme karar verebilmek için öncelikle hastanın bir diş doktoru ile görüşmesi gerekmektedir. Beklide sorun basit bir tel tedavisi ile çözülebilir. Bu nedenle ortognatik cerrahi tedavisi uygulanmadan önce hastalara muhakkak tel takılır. Sonuçlar değişmezse o zaman bu çene estetiği ameliyatına karar verilir. Ameliyat öncesinde hastanın çenesine röntgen çekilmektedir. Bu sayede hastanın çene yapısı ve çene yapısındaki sorunlar ortaya konulmaktadır. Ortognatik cerrahi operasyonu diğer ameliyatlarda olduğu genel anestezi uygulanarak yapılamaktadır.

Ameliyatın uygulanma şekli ağız içinden olur. Bu sayede operasyon geçiren kişilerde herhangi bir yara izi kalmamaktadır. Çenedeki sorunun türüne tek bir çeneye işlem uygulanıyorsa ameliyat süresi bir buçuk saat kadar olmaktadır. Fakat sorun her iki çenede ise o zaman ameliyat süresi üç saat ve daha fazla bir süreye denk gelebilir. Hastanın ameliyat sonrasında iki ya da üç gün boyunca hastanede yatmaları gerekmektedir. Bu ilk süreçteki dönemde sıvı gıdalarla beslenmektedir. Üçüncü ve dördüncü günden sonra hasta kısım kısım kontrollü bir şekilde katı gıda yemeye başlamaktadır. Operasyon tek çeneye uygulandıysa 7 gün içinde iyileşme gözlemlenir. Fakat iki çeneye de uygulanan bir operasyon ise o zaman hastanın iyileşme süresi on gün ile on beş gün arasında değişiklik göstermektedir.

Çene Estetiği Ve Ortognatik Cerrahi  

Genelde 14-15 yaşlarına gelindiğinde, alt çene veya üstü çeneden birbirinden orantısız görüntü veren ileri ya da arkada veya birbirinden uzun veya kısa olan bir çene şekil bozukluğu netleşir. 20 li yaşlara gelindiği ise özellikle alt çene gelişimini tamamlar ve artık son şeklini almış olur.

20 yaşına gelmiş iseniz ve çene gelişim süreciniz tamamlanmasına rağmen alt veya üst çenenin birbirinden orantısız görünümü hala devam ediyorsa ameliyat ile alt çenenin düzeltilmesi gerekecektir.

Çene estetiği hakkında tüm merak edilenler

Ortognatik cerrahi tam olarak nedir?

Kişinin diz diziliminde sorunlar yüzünden ısırma ve yeme zorluğu çekmesi durumunda sorunun çözümü için çeneye yapılan cerrahi müdahaledir.

Diş dizilimindeki bozukluk sebebiyle ameliyat olunması şart mıdır?

Tabii ki hayır. Dişlerinin diziliminde sorun olan birçok insan var. Ameliyat olmadan diş telleri taktırarak da dişlerinde dizilim bozukluğu yok edilebiliyor.

Çeneye yönelik ne gibi ameliyatlar yapılabilir?

Bazı insanların sadece alt çenesinde, bazı insanların sadece üst çenesinde, bazı insanların her iki çenesinde sorunlar olabilir. Kişideki çene şeklinin sorunu her ne ise o soruna göre çene şekillenilerek öne, arkaya alınarak sorunun çözüm yoluna gidilir.

Ameliyat öncesi bilinmesi gerekenler nelerdir?

Çene ameliyatı öncesi mutlaka alanında uzman bir diş hekimi ile ön görüşme ve ön muayene süreci yaşanır. Bu süreçte çene ameliyatı ihtiyacı olan bölge tespit edilir ve çenede soruna göre tedavi şekline yani çene ameliyatına karar verilir. Ardından dişlere tel takılarak çene ameliyatı öncesindeki hazırlıklar tamamlanmış olur. Artık birkaç ay sürecek bir bekleme dönemine geçilmiş olur.

Estetik çene ameliyatında neler yapılır?

Estetik çene ameliyatı yapılırken, sorunlu çene hangisi ise o çene kemiği uygun noktalardan kırılır. Alanında uzman diş hekiminiz tarafından kalıplar hazırlanır ve dişlerin ideal şekli çeneye verilir. Elde edilen şeklin korunması için kemik uygun noktalardan vida ve plaklar aracılığı ile sabitlenir.

Ameliyat sonrası dönem nasıl geçer?

Estetik çene ameliyatından sonra, yeni çene şeklinin sabitliğini korumak amacıyla alt ve üst dişler birbirine tutturulduğu için bir süre sadece sıvı gıdalar ile beslenirsiniz. Çene ameliyatının ardından mutlaka bir süre hafifi şişlikler ve morluklar olacaktır ancak bu geçici bir durumdur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.