Alzheimer Bunama

Alzheimer Bunama Nedir Hakkında Kısaca Özet Bilgi?

Alzheimer-Bunama ender olarak gençlerde görülen, çoğunlukla yaşı ilerlemiş kişilerde rastlanılan, ilk aşamalarda unutkanlık, dikkat eksikliği, davranış bozuklukları olarak kendini gösteren beyin hastalığıdır. Beynin bazı bölgelerinde sebebi henüz belli olmayan nedenlerle bazı proteinler birikmeye başlar. Akabinde beyinde haberleşmeyi sağlayan sinir hücreleri hasar görür ve bunama belirtileri başlar. 65 yaş üzeri kişilerde daha sık görülür.

Alzheimer Bunama Belirtileri Nelerdir?

AlzheimerBunama hastalığı baş gösterdiğinde ilk önce dikkat çekici unutkanlık başlar. Kişi ilk önce yakın zamana ilişkin bilgileri anıları unuttur. Dün yediğini, önceki gün gittiği yeri, önceki gün gördüğü kişiyi unuturken 20 yıl önceki evini, mahallesini hatırlar. Yani yakın geçmiş zamanı hatırlamazken, uzun geçmiş zamanı geçici de olsa hatırlayabilir.

Hastada en dikkat çekici unutkanlık yol kaybetmesidir. Evinin yolunu bulamaz. Akabinde depresyon huzursuzluk, sinirlilik, kararsızlık, zihinsel sorunlar baş gösterir. Kişi öğrenme güçlüğü çeker, bir defada anladığı bir şeyi defalarca anlatılsa da anlayamaz. Konuşma merkezinde yaşanan sorun ile konuşma güçlüğü çeker. Kişileri hatta aile bireylerini bile tanıyamayabilir. Gerçek dışı hayaller görmeye başlar ve ileri vakalar da saldırganlaşabilir. Hastalar 5 ila 8 yıl içinde bakıma muhtaç hale gelirler.

Alzheimer-Bunama Nedir
Alzheimer Bunama Teşhisi Nasıl Konur

Sinir hastalıkları uzmanları, nörologlar hastayı muayene ederek, hastalık öyküsünü dinleyerek, çeşitli beyin filmleri ve laboratuar tetkikleri yaparak Alzheimer-Bunama teşhisi koyabilirler.

Alzheimer Bunama Tedavisi Var mıdır?

Alzheimer-Bunama hastalığının tam anlamıyla yok edecek bir tedavi yöntemi ne yazık ki henüz yoktur. Ancak hastalığın ilerleyiş hızını yavaşlatmak ve seviyesini düşürmek için bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Verilen ilaçlar beyinde hasar görmüş alanlara ulaşarak hastalığın etkilerini azaltmaya çalışır. Sinirsel problemlere çözüm olması için psikolojik ilaçlar verilerek kişinin hayaller görmesinin önüne geçilmeye çalışır. Bu tedavi yöntemleri hastanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik yöntemlerdir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.