Turnike

Turnike, zor koşullar altında kanamayı önlemek için yapılan metotlardan biridir. Diğer bir ifade ile kanama olan bölgede kanamayı durdurmak için yapılan müdahale turnike olarak adlandırabilir. Turnike dokuların hasar görmesine, yapıldığı bölgenin altına giden kanın tamamıyla kesilmesine veya derinin yaralanarak kesilmesine sebep olabilir. Bu sebeple çok dikkatli ve bilinçli bir uygulama gerektirir. Turnike, diğer metotlar uygulandığı halde kanamanın devam ettiği ve yaşamın tehlikeye girdi acil kanama durumlarında uygulanmalıdır. Turnike sadece hayati önem taşıyan büyük bir damarın kesildiği durumlarda gereklidir.

Turnike

Turnike yapılırken dikkat edilmesi gereken mühim işlemler şunlardır:

Turnike, yaraya değmeyecek şekilde, yaranın hemen üzerine yerleştirilmelidir. Turnike ile yara arasında normal deri parçasının olduğundan emin olunmalıdır. Şayet yara eklem yerine yakınsa turnike eklem yerinin biraz yukarısına konulmalıdır.
Turnike uygulanırken kanı durduracak kadar sıkı olmadığı takdirde kan kaybından ölüme sebep olabilir. Bu sebeple kanı durduracak sıkılıkta olduğundan emin olunmalıdır.
Turnikenin uygulanmasının ardından hızla hasta doktora, hastaneye götürülmelidir. Turnikenin çözülmesi için mutlaka doktor veya bu konuda uzman olan bir sağlık personeli olması gerekir. Doğru uygulanmış bir turnike ortalama 1-2 saat kalabilmektedir. Turnikenin hangi bölgeye ve hangi saatte yapıldığının yazılı olduğu bir yazı hastanın üzerine iliştirilmelidir. Turnike kravat, çorap, kemer gibi ortalama 5 cm genişliğinde uzun ve düz bir parça ile yapılmalıdır. Asla ip, tel kordon gibi şeylerle turnike yapılamaz. Zira bunlar dokulara ve kan damarlarına zarar verir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.