Fibroadenom

Klinik açıdan fibroadenomlar, ağrısız olup, şekil olarak lastik kıvamlı, belirgin sınırları olan, yuvarlak ve iyi huylu kitlelerdir. El ile kontrol edildiklerinde hareketli oldukları görülür. Genelde genç kadınlarda görülür ve bazı durumlarda birden fazla olabilirler. Ergenlik döneminin hemen akabinde başlayan fibroadenomlar, üretkenlik dönemi boyunca ortaya çıkabilirler. Kişilerin genelde yüzde 20 sinden fazlasında birden çok, yüzde 10 unda her iki göğüste de görülebilir. Tek bir memede birden fazla fibroadenom meydana gelebilir.

Fibroadenom

Tomurcuklanma gösteren, lobule fibrodenom

Büyük çoğunluğu, 1-3 cm çapında olup ilerleyen zamanlarda genç kadınlarda büyük ebatlara dönüşebilirler. Bu tür büyük ebatlarda olanlara dev veya jüvenil fibroadenomlar adı verilir. Örnek vermek gerekirse 15-16 yaşında bir genç kızda 10 cm ebatlarında fibroadenom görülebilir. Fibroadenomun içinde bulunan hücreler, normal meme dokusundaki hücreler ile aynı olduğu için, fibroadenomlar bedende salgılanan hormonlardan aynı meme dokusu gibi etkilenmektedirler. Örnek vermek gerekirse gebelik döneminde, gebelik ardından süt verme döneminde büyüyebilirken bu dönem geçtikten sonra küçülebilirler. Aynı zamanda menapoz sonrası küçülme eğilimleri de vardır. Yalnızca içinde östrojen olan hormon alınımı fibroadenomlarda büyümeye neden olabilir. Doğum kontrol haplarının ise fibroadenomlar üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Memede fibroadenom olması kadının ilerde meme kanseri olma riskini arttırmamaktadır. Genç kadınlarda, meme dokusu fazla olduğundan, fibroadenomlar mamografide görülmeyebilir. Görülebilenler ise düzgün sınırları olan lezyonlar biçimindedir. Yaşı ilerlemiş kadınlarda ise lezyon içinde kaba kireçlenmeler görülür. Teşhis için uygulanan diğer bir görüntüleme metodu ise ultrasondur. Ultrason, genel olarak fibroadenomların kistlerden ayrılması alanında kullanılır. Ayrıca gerekli görülürse iğne biyopsiler uygulanabilir.
Kesin tedavi yöntemi ise cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Genelde estetik kaygılar ya da büyüdüğü için çıkarılırlar. Lokal anestezi yöntemi kullanılarak yapıla ameliyat, hastanın yaşının çok küçük olması halinde ve fibrodenomlar büyük olması olması genel aneztezi uygulanabilir. Genelde tekrar meydana gelmezler ancak tekrar ederse filloid tümörlerden şüphe etmek gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. fatma dedi ki:

    şüphelerimi gideren bir yazıydı