Boyun Tutulması

Bir insanın bedeninde ortalama 33-34 adet omur vardır. Kafatasının hemen altından başlayan bu omurlar, kuyruk sokumuna kadar uzanır ve birbirine üst üste eklem yaparak, omurgayı meydana getirirler.

Boyun tutulması nedir?

Genelde sabah uyandığımız zaman, başımızı oynatamadığımız, özellikle tek bir yana boynumuzu çeviremediğimiz, boyun kaslarımızda ağrının meydana geldiği rahatsızlık halidir. Başımızı çeviremediğimiz, dik şekilde başımızı tutamadığımız, boyun bölgemize dokunduğumuzda ağrı hissettiğimiz bu sıkıntılı hal boyun tutulması olarak ifade edilir. Çoğunlukla, geceleri ters bir hareketle yattığımızda ortaya çıkan boyun tutulması, kimi kişilerde doğuştan da görülebilir.
Hemen hemen her yaş grubunda görülebilen boyun tutulması, uzun müddet bilgisayar başında çalışan kişilerde de görülebilmektedir.

boyun tutulması tedavisi

Boyun tutulmasının nedenleri?

Herhangi bir iş ile uğraşırken, uzun müddet başı sabit tutmak, sert zeminlerde ters hareketle uyumak, cereyanda kalmak, önceden geçirilmiş bir ameliyat, önceden geçirilmiş bir hastalı boyun tutulmasına sebep olan etkenler arasındadır.

Ayrıca ısınma hareketleri yapmadan egzersiz yapmak, ani ve ters bir hareket yapmak, ağır bir yükün yerden hızlıca kaldırılması, başı aniden sert bir şekilde bir tarafa çevirmek boyun tutulmasına sebep olurken, bazı kişilerde psikolojik etkenlere bağlı olarak sinirlilik esnasında da boyun tutulması görülebilir. Bunun dışında kadınlardaki spiral de bazı durumlarda boyun tutulmasına sebep olduğu görülmüştür.

Boyun tutulmasının belirtileri nelerdir?

Boynun tutulan bölümünde, dokunulduğunda ağrı ve acı hissi duyulur. Baş rahat hareket ettirilemez, sağa sola çevrilemez. Günlük işlerini yapakta zorlanır

Boyun Tutulması Tedavisi

Boyun tutulması esnasında ilk önce kendi kendinize yapabilecekleriniz arasında, boynu zorlayıcı hareketlerden kaçınmak, bölgeye sıcak su torbası koymak, kas gevşetici kremler ile bastırmadan bölgeye masaj yapmak faydalı olacaktır. Boyun tutulması hala geçmiyorsa, kesinlikle bir doktora başvurulmalıdır. Zira boyun tutulmasının altında boyun fıtığı gibi bir kademe daha önemli olan bir sorun yatıyor olabilir. Doktorunuz gerekli muayeneyi yaptıktan sonra, boyun fıtığının nedenlerini saptar ve gerekli gördüğü ilaç, egzersiz, masaj, fizik tedavi yöntemlerine yönelir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.