Hidrosel

Hidrosel, testiste tunika vajinalısın boşluğunda veya iki katmanı arasında duru ve saydam bir sıvının fazla oranda toplanması olarak ifade edilir. Birincil diye belirtilen hidrosel tipi başlı başına bir hastalığı ifade eder. İkincil hidrosel ise testisin veya testis üstünün iltihaplı hastalıklara tutulmasıyla oluşur. Örnek vermek gerekirse verem, frengi, testis tümörleri, iltihaplı hastalıklar.
Komünikan hidrosel tipi diye tabir edilen hidrosel tipi, doğrudan karın zarıyla veya kısmen skrotum ile alakalıdır. Basit veya vajinal hidrosel tip ise vajino-peritonal kanal kapanmaktadır. Füniküler hidrosel tipinde ise vajino-peritonal kanalın sadece orta hattında bir açıklık meydana gelir. Dolayısıyla seröz sıvı sadece bu alanda toplanır. Sebebi net olarak bilinmese de bu hastalık birincil adıyla tanımlanır.

Hidrosel Belirtileri

Hidrosel yavaş yavaş ve sinsice ilerler. Kişi erbezi torbasında ağrısız, ama bir ağırlık hissi veren bir büyüme tespit eder. Erbezi torbasındaki bu şişliğin bir yönünden cep feneri tutularak gözlendiğinde, içindeki sıvının saydam olması sebebiyle testis ve epididime ait karartılar gözlenir. Bu en tipik bir belirtiler arasındadır. Bunun dışında kütleye elle dokunulduğu zaman ağrı hissedilmez. Teşhisi kolaydır, ilerleyişi yavaştır. Genelde iyi huyludur. Uzun müddet devam ettiğinde yürüme sorunları ortaya çıkar. Bunun dışında baskı sebebiyle testiste beslenme bozukluğu meydana gelebilir.

Hidrosel

Hidrosel Tedavisi

Günümüz şartlarında hidroselde uygulanan temel tedavi cerrahidir ve tunika vaji­nalisin çıkarılması ilkesine dayanır. Bu tedavi yöntemi basit, komplikasyondan uzak ve güvenli bir metottur. Bunun için sancı zarın dış katmanı kesilerek çıkarılır, kesilen yerin iki kenarı birleştirilir veya sıvı üreten bölüm dışa gelecek şekilde çevrilir ve dikilir. Bu şekilde zar ortadan kaldırılmış olur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. murat dedi ki:

    Merhabalar, oğlum yaklaşık olarak bir sene önce 13 yaşında hidroselden dolayı ameliyat oldu, ama tekrar testis kesesinde su toplanmaya başladı, doktorların bize söylemesi ameliyat başarılı geçtiğini tekrarlamayacağını söylediler. Bu hastalık tekrarlar mı? Çocuk ergenlik çağında olduğundan dolayı ve tekrarda ameliyat ederler diye şimdi çocuğu doktora götürmede sorun yaşıyorum. Tekrarlayıp tekrarlamayacağı konusunda bilgi verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler

  2. asadsa dedi ki:

    merhaba
    hidroselim doğuştan beri var ama korkuya ameliyat ettirmemiş ailem ve bende 21 yaşındayım sağ testisimde şişkinlik oluyor sol testisimde bir problem yok kısır olmuş olabilirmiyim veya hidrosel sol testisede zarar vermiş olabilir mi kısır olmaktan korkuyorum ve bu doktora gitmemi engelliyor lütfen beni bilgilendirin