Fıtık

Birçok kişi fıtığı ağır kaldırma sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak düşünür. Hâlbuki fıtığın oluşma sebebinde tek bir etken yoktur. Karın içersindeki organlar ince bir kas örtüsü sayesinde yerlerinde tutulmaktadırlar. İşte bu organlardan birinin bir kısmı söz konusu bu kas örtüsünün zayıf bir yerinden dışarıya fırlarsa fıtık ortaya çıkar.

Fıtık Belirtileri

Kişide fıtık varsa, eğilip kalkarken, yerden bir şey alırken, yatıp kalkarken ağrı duyar. İleri derece fıtıklarda kişi yürümekte, doğrulmakta zorluk yaşar. Kasılar hassas bir kitle hissedilir.

Fıtık çeşitleri

Karın bölgesine etki eden 3 farklı çeşit fıtık tipi vardır.
1) Kasık (inguinal) fıtığı
2) Uyluk (femoral) fıtığı
3) Göbek (umblikal) fıtığı.
Bunların dışında bir de hiatal fıtık türü vardır ki bu da diyaframın yemek borusuna açılan deliğinden fırlaması şeklidir. Şayet sıkışan bağırsak parçasına kan iletilmezse bağırsak düğümlenmesi meydana gelir.

Kasık Fıtığı

Erkeklerde görülen kasık fıtığı genellikle testise uzanan sperm kordonunun, karından çıkarak skrotuma (torba) girdiği yerde meydana gelir. Bu geçitteki bağ dokusu zayıfladığında, bağırsağın bir kısmı buradan dışarı çıkarak, kasık bölgesinde bir kitle meydana gelerek kasık fıtığı ortaya çıkar. Karından çıkan bir bağırsak kitlesi sperm tüpünün yolunu takip ederek torba derisinden içeri girmesi durumuna da dolaylı kasık fıtığı denilir. Bu fıtık türü çok sancılıdır ve skrotumda şişlik görülebilir. Bu iki çeşit fıtık erkeklerde rastlanılan her 5 fıtığın dördünü oluşturmaktadır. Kadınlarda kasık fıtığı daha nadir görülürken ve karın bölgesinden mesaneye idrar yolu geçitleri saran dokularla bir araya geldiği bölgede oluşur.

fıtık belirtileri

Uyluk Fıtığı

Uyluk fıtığı genelde hamile ve kilolu bayanlarda görülüp, uyluğun üst kısmında meydana gelir. Bunun yanında ana kan damarlarını bacağa taşıyan kanalda meydana gelir. Uyluk fıtığı genelde kasıkta görülen fıtıktan daha aşağıdadır. Uyluk fıtığının düğümlenmesi ihtimali öteki fıtıklardan daha fazladır.

Göbek Çevresi Fıtığı

Göbek fıtığı en az rastlanılan fıtık çeşitleri içindedir. Genelde bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Göbeği saran karın duvarında meydana gelen zayıflık sebebiyle göbekte bir kitle oluşur.

Kesi Yeri Fıtığı

Bir ameliyat sonrasında eski halini alamayan karın duvarı fıtık oluşturabilir. Bu tip fıtıklar fazla problem yaratmaz. Ancak bağırsakların bir kısmı fıtıktan dışarı çıkarsa rahatsızlık yaratabilir. Baskı yapılması halinde karın duvarından içeri itilemeyen fıtıkların sıkışmış ve düğümlenmiş olması ihtimali vardır. Tedavi edilmediği takdirde, düğümlenmiş ve sıkışmış olan bölüm dolaşan taze kandan oksijen alamaz. Sonuçta da kangren meydana gelir. Bu da son derece tehlikeli bir durumdur ve hemen ameliyat gerektirir.

Fıtık Tedavisi

Fıtık ameliyatı, alanında uzman ve tecrübeli doktorlar tarafından yapılan ve başarılı sonuçlar veren bir ameliyattır. Fıtık ameliyatından ortalama 1 ay sonra kişi iş hayatına dönebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.