Biyopsi ve Karaciğer Biyopsisi

Biyopsi Nedir? Biyopsi Hakkında Kısaca Bilgi

Kişide herhangi bir hastalık şüphesi ile şüpheli bölgeye müdahale edilmesi ve bölgeden parça alınması işlemine biyopsi denir. Söz konusu şüpheli bölge ufak bir bölge ise hasta olan dokunun çıkarılması sayesinde biyopsi tedavi edici etki göstermektedir. Bölgeden alınan biyopsi parçası, incelenmek üzere patoloji laboratuarına gönderilir. Alınan parça içi sıvı dolu alkol veya %10 formüllü olacak şekildedir.

Yumuşak dokudan alınan biyopsi sonucu genelde 36 saat ile 48 saat arasında sonuçlanmaktadır. Ancak biyopsi alınan doku katı doku ise bu süre daha uzun olacaktır. Çünkü sert yani katı olan dokunun asit ile yumuşatılması zaman isteyen bir durumdur.

Meme kanseri durumlarında, ameliyat edilirken ilk önce biyopsi yapılarak parça alınır ve dondurulan bu parça incelemeye alınır. Bu yapılan işleme frozen denir. Biyopsi ile alınan parçada kanser görülürse ameliyata devam edilir ve kanser taşıyan meme alınır. Kanser görülmeyen biyopsi durumlarda ise bölge dikilir ve ameliyat son erer.
Ayrıca böbrek ya da diğer farklı organlardan iğne vasıtasıyla biyopsi yapılabilir.

Biyopsi nasıl yapılır?

Biyopsi yapılacak hastaya, biyopsi saatinden 12 saat öncesinden yeme içmeyi kesmesi tembihlenir. Akabinde hasta biyopsi yapılmak üzere sol tarafına yan yatırılır ve göğüs kafesinin sağ bölümüne, karaciğer seviyesine yerel anestezi yapılır. Özel biyopsi iğnesi ile karaciğere girilir ve lazım olan doku parçası alınır.

Karaciğer Biyopsisi nasıl yapılır?

Biyopsi yapılacağı zaman uyanık olmanız gerekir. Deriniz öncelikle antiseptikler ile temizlenir. Ardından biyopsi iğnesini gireceği alana lokal anestezi uygulanır ve ilaç enjekte edilir. Akabinde karaciğer dokusu üzerinden biyopsi iğnesi ile girilerek karaciğerden doku parçası alınır. bu işlem esnasında muhtemelen biyopsi iğnesinin girişinde hafif bir sızı duyabilirsiniz. Son olarak da karaciğerden alınmış olan bu doku parçası, incelenmek üzere patolojiye gönderilir.

Karaciğer biyopsisi ne için yapılır?

Karaciğer biyopsisi, karaciğerde kronik viral hepatit yüzünden meydana gelen hasarın oranını tespit etmek için yapılır. Bunun dışında hastanın gördüğü tedavilerin ne kadar olumlu sonuçlar verdiğini de takip etmek için son derece faydalıdır. Karaciğer biyopsisi, başta sarılık olmak üzere bir çok hastalığın teşhisinde başvurulan güvenilir bir yöntemdir.

Biyopsi öncesinde nelere dikkat etmek gerekir?

Biyopsi tarihine 1 hafta kala ağrı kesici ilaçlar ve kan sulandırıcı etkiye sahip aspirin, naproksen gibi ilaçlar kullanmayı bırakmalısınız. Lokal anestezik ilaçlara alerjiniz varsa, mutlaka doktora bildirmelisiniz. Hemogili yani kanama bozukluğu hastalığınız varsa bundan doktorunuzu haberdar etmelisiniz. Zira hemogoli hastalarının biyopsi olması riskli bir durumdur. kan sayımınızı yaptırmayı ve karın ultrasanografinizi çektirmeyi ihmal etmemelisiniz.

KARACİĞER BİYOPSİSİ

 

Biyopsi yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken konular

Karaciğer biyopsisi alındıktan sonra, 10 saat kadar hastanede gözlem altında kalmanızda yarar vardır. Evinize döndüğünüzde 1 hafta istirahat etmeli ve 5 kilodan fazla ağırlık kaldırmamalısınız. Bu bir hafta içersinde kan sulandırıcı ilaçlar içmemelisiniz.

Poliklinik ortamında karaciğer biyopsisi yapılabilir mi?

Evet, yapılabilir lakin karaciğer biyopsisi sonunda 10 saat veya bir gece hastanede gözlem altında kalmanız, durumunuzu takip etmek açısından faydalı olacaktır.

Karaciğer biyopsisi yapılırken istenmeyen durumlar yaşanabilir mi?

Karaciğer biyopsisi güvenilir bir hastanede ve alanında uzman doktorlar tarafından yapıldığında hemen hemen hiç bir riski yoktur. Ancak ender olarak, biyopsi iğnesinin girdiği noktada kanama ya da karın içi boşlukta kanama görülebilir. Yine çok nadir olarak, biyopsi iğnesi girdiği noktalara yakın olan safra kesesi, ince bağırsaklar, böbrekler gibi bazı dokulara hasar verebilir. Biyopsinin yapıldığı bölgede, ortalama 1 gün süren bir ağrı olur ancak doktorun tavsiye ettiği ağrı kesicinin kullanılması ile ağrı azaltılarak yok edilebilir. Sık rastlamayan ancak son derece önemli olan ve hayati risk taşıyan safra kesesinin yırtılması, sayfanın batına yayılması, hava embolisin meydana gelmesi gibi durumlar oluşabilir.

Karaciğer biyopsisi kimlere yapılmalıdır?

Pıhtılaşma bozukluğu olan, safra yolları tıkalı olanlara, batında sıvı toplanması olanlara, karaciğerinde damar yumağı olanlara karaciğer biyopsisi yapılamaz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 7 YORUM
  1. anka dedi ki:

    merhaba ben tesadüfen hepatit c olduğumu öğrendim 27 şubat 2014’te karaciğer biopsi yapıldı ama bana bir poğaça ve çikolata yemem gerektiğini yazan bir kağıt verdiler ve öyle yaptım burdaki yazılarda aç olunması gerekli olduğunu okudum peki bana neden böyle uygulandı ve biopsi den sonra sağ omuzum ve karnım miğdem açıkçası sağ tarafım çok şiddetli ağrıyordu 8 gün oldu ama benim zaman zaman sağtarafı karnımın üst boşluğu ağrıyor normalmidir 26 mart sonuç alıcam ve tedavi başlıcak tedavi çok ağır geçiyormuş hepatit c tedavisi gören varmı acaba hepatit b geçirmişim ki hiç bilmiyorum bağışıklık kazanmışım tabi c farklı imiş teşekkürler.

  2. aysel dedi ki:

    Hepatitb taşıyıcısıyım 5, 6 sene kadar oldu kontrollerimi yaptırıyorum 3ay önceki konntrolde enzimlerim normal fakat dna testinde bir şey 1750 olması gerekirken 2003 çıktı 3 ay bekle dediler şimdi 2006 cıktı biyopsi yapılacak dediler biraz korkuyorum ne olabilir . sevgiler ve teşekkürler.

  3. ismail dedi ki:

    ben hastaneye kasık ağrılarımdan dolayı ürolojiye gittim ultrasan çekildi sonra tekrar başka bir üroloji dr na gittim birşey yok denildi belim ve kasıklarımda ortabediye çıktım beyin cerrahisine gönderildim film çekildi karaciğer tarafında hilale benzer bir kitle
    tesbit edildi genel cerrahiye gönderildim ultroson istenildi aynen karaciğer hitadik kist teşhisine karar verildi emin olmak için ilaçlı tomoğrafi çekildim netice doğru AMELİYATA KARAR VERİLDİ
    KORKUYRUM ameliyat olmamamı söylüyorlar araştırmamı KAFAM ÇOK KARIŞIK neolur bana yardımcı olurmusunuz AMELİYAT OLANLAR TAVSİYEŞLERİNİ SÖYLERLERSE MEMNUN OLURUM SAYGILARIMLA

  4. bayram dedi ki:

    bende askerdeyken kan vermiştim o zaman çıktı 1994.dedilerki sen kan veremezsin.sarılık taşıyıcısısın.son bir senedir -2010-devamlı halsizlik vardı. doktorum karaciğer biyopsisi istedi.çok korkuyorum.ailemde siroz hastası var mı diye sordular.yok.alkolde hiç almış değilim.beni bilgilendirecek kişi ya da kuruluşlara şimdiden teşekkür ederim.

  5. melike dedi ki:

    Ben de 2 gun once biopsi oldum.Çok kolay geçti neredeyse hicbir sey hissetmedim.Haftalarca sıkıntı ettim kendime boş yere. Yaptiracaklara tavsiyem lütfen korkmayin,kendinizi gereksiz yere strese sokmayin ve abartanlara kulak asmayin zaten lokal anestezi yapiliyor.Biopsi sonrasi da 1 hafta dikkat etmek gerekiyormus.Agir kaldirmamak,yüksege uzanmamak gibi.Herkese şifa dilerim

  6. ayten dedi ki:

    DNA TESTİNDE İNİŞ ÇIKIŞ YAŞIYORUM 9AY İÇİNDE DNA İLK 13000 İDİ İKİNCİ 964 ÜÇÜNCÜ İSE 283 VE DÖRDÜNCÜ 35000 DOKTOR BİYOPSİ DEDİ DÜŞECEĞİNE GENE EMİNİM BİYOPSİ YAPTIRMALIMIYIM BU DURUMDA

  7. Yunus dedi ki:

    Merhaba Ben 2004 de Askeri Hastanede Biyopsi Oldum ilk gün agrı filan oldu sonra geçti ancak üzerinden 1 sene geçtikten sonra karaciğer bölgesinde tekrar o agrı yaklaşık 12 saat sürdü sonra kesildi bu agrı bazen 2 yıl bazen de yılda bir kez 5 saat bazende 12 saat filan agrıyor Bunu Enfeksiyon Doktoruma Sordum Bana Psikolojik Dedi Sizce Bunun Sebebi Nedir Bilgisi Olan var İse Cevap Verirse Sevinirim…