Atrofi

Atrofi Nedir? Atrofi Hakkında Bilgi

Atrofi, tanım olarak normal büyüklükte olan bir vücudun, bir organın, bir dokunun veya bir hücrenin sonradan ufalması olarak belirtilir. Atrofiler, hücre sayısının sayısal açıdan azalmasına veya hücre hacimlerinin ufalmasına bağlı olabildiği gibi ikisi birlikte de olabilir. Atrofi sebebiyle hacmi ufalan dokunun yerini bağ dokusu alabilmektedir. Kemik iliği atrofisinde ise söz konusu bu dokunun yerini yağ dokusu almaktadır.

Atrofi Çeşitleri

Atrofiler temel olarak iki grup da incelenir. Fizyolojik atrofi, patolojik atrofi olarak.

Fizyolojik Atrofi

Hayatın belli zamanlarında bir takım organ ve dokuların atrofiye uğraması anlamına gelir ve buna diğer bir ifade ile “involüsyon” adı verilir. Meydana gelişi ve varoluşu normaldir, sıl olmadığı zaman patolojik sayılır. Örnek vermek gerekirse, doğum yapıldıkta sonra rahim küçülür, emzirme dönemi sonra erinde memeler küçülür ve eski haline döner. Yaş ilerledikçe bütün organlar ve vücut küçülür, bu duruma ise senil atrofi adı verilir. Bu durum belli sınırlar içinde doğaldır.

Patolojik Atrofiler

Hastaların birçoğunda damar sertliği ile buna bağlı olarak meydana gelen damarlarda darlık durumu söz konudur. Daralan damarlar tarafından bezlenen dokulara az kan gelir ve yetersiz beslenme meydana gelir. Patolojik atrofinin bütün bedeni ilgilendirdiği vakalarda atrofi aşırı ise hasta çok zayıflar ve bu duruma “kaşeksi” denir. Başlıca patolojik atrofiler ise açlık ve yaşlılık atrofisi, hareketsizlik atrofisi, endokrin atrofi, basınç atrofisi, damar atrofisi ve ışın atrofisi olarak sayılabilir.

Açlık Atrofisi: Yetersiz beslenme ile meydana gelir. İlk önce karbonhidratlar ve yağlar, ardından da proteinler eritilerek tüketilmektedir. Organlar küçülme meydana gelir. Asıl sebepleri arasında kıtlık, yokluk, bulaşıcı hastalıklar, kanser, psikolojik sorunlar, iştahsızlık, ülser, ishal gibi sindirim kanalı hastalıkları sayılabilir.

Atrofi tedavisi

Yaşlılık Atrofisi: Fizyolojik atrofi kısaca tanımı ile sınırlarını aşan bir yaşlılık atrofisidir. Beyin ufalması sonucu yaşlılık bunaması, kemiklerdeki atrofi sonucu meydana gelen osteopoz ve kırıklar önemli örnekleri arasındadır.

Hareketsizlik Atrofisi: Çalışmayan organların ufalması durumudur. Örnek vermek gerekirse çocuk felci olan çocuğun bir bacağının diğer bacaktan küçük kalması veya alçıya alınan kolun incelmesi sayılabilir.

Endokrin Atrofi: Hormonların salgılanması hipofiz bezinin denetimi altındadır. Hipofiz bezi hastalıklarında, hormon dengesi bozulması ile oluşan diğer salgı bezlerinde ve zaman geçtikçe bütün vücutta atrofi görülür. Ayrıca dışarıdan bir hormon dışarıdan verilirse, o hormonu salgılayan bezde küçülme meydana gelir ve hormon verilmesi kesilmesi halinde tekrardan eski büyüklüğüne ulaşabilir.

Basınç Atrofisi: Bir dokunun uzun müddet boyunca normalden fazla basınç altında kalması ile meydana gelir. Basınç sebebiyle damarlar sıkışır ve beslenmede bozulma meydana gelir. Örneğin, kötü yapılmış bir protez altında bulunan çene kemiğine basınç uygularak onu inceltir.

Damar Atrofisi: Damar sertliği sonucu meydana gelen beslenme bozukluğu birtakım organlarda atrofiye sebep olur. Yaşlılıkta görülen ve bunaklığa sebep olan beyin atrofisi en çok görülenidir.

Işın Atrofisi: Belirli bir sınırın üzerindeki ışınların etkisiyle bir takım organlarda atrofi meydana gelir. Uzun seneler boyunca güneş ışınlarının etkisinde kalmak deri atrofisine ve karışmasına sebep olur. Yüksek röntgen ışınları testis ve ovaryum atrofisi yaptığı gibi kısırlığa da sebep olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Muammer dedi ki:

    Benim patolojik tanımda prostat biyopsimde Atfofi bulguları gösteren prostat dokusu tabiri var. 15 yıldır bisiklete biniyorum. Sağ yumurtalığımda da ağrı var. Konu ile ilgili açıklamada bulunurmusunuz.