Hemoglobin ve Lenfosit

Hemoglobin ve Lenfosit

Lenfosit Nedir Hakkında Kısaca Bilgi

Lenfosit, tanım olarak bir lökosit yani akyuvar türü olarak ifade edilir. Kan içinde bulunan lökositlerin ortalama yarısını lenfositler oluşturur. Lenfosit testi ise insan vücudundaki lenfositlerin sayısını belirler. İnsan vücudundaki lökositler normalde % 20 ile % 55’i arasında bir değerdedirler. Kanda dolaşan lenfositler, ebat olarak alyuvarlardan biraz daha büyüktürler. Lenfositler, iki ana gruptan oluşurlar. Bunlar, “büyük granüler lenfositler” ve “küçük lenfositler” olarak adlandırılırlar. Büyük granüler lenfositler, doğal bağışıklığın bir parçası olup, doğal öldürücü hücreler olarak bilinirler. Fonksiyon olarak konağın, tümörlere ve virüslerle enfekte olmuş hücrelere karşı savunmakla görevlidirler.

Lenfosit

Küçük lenfositler ise T lenfositleri ve B lenfositleri olarak kendi içinde ikiye ayrılırlar. T-Lenfositleri kan içinde bulunan bütün lenfositlerin % 80′ini oluştururlar ve B lenfositlerin aktivasyonu ile hücresel bağışıklıktan sorumludur. B-Lenfositlerde antikor oluşumunda ve humoral bağışıklığında etkilidirler. Kan içinde bulunan lensofitin olması gerekenden daha fazla çıkması lenfositoz olarak ifade edilir. Yani lenfositoz lenfosit yüksekliğidir.

Hemoglobin Nedir Hakkında Kısaca Bilgi

Hemoglobin, omurgalı canlılarının solunum pigmentlerinden, kırmızı renkli demir içeren proteinlerdir. Hemoglobin, alyuvarlara kendine has rengini veren ve oksijen taşıma kabiliyeti olan yapısı ile bir litre kanın -200 ml oksijen yüklenmesini sağlamaktadır. Hemoglobin molekül oksijenin dışında karbondioksit de sağladığı için karbondioksit yoğunluğunun fazla olduğu dokular arasından ilerlerken oksijeni bırakır ve karbondioksiti yüklenir.

Kan akciğerden ilerlerken hemoglobin solunan havadaki oksijeni alır ve dokulardan getirdiği karbondioksiti bırakır. Karbon monoksit solunması halinde, karbon monoksit akciğerlerde hemoglobin ile birleşerek karboksihemoglobin diye tanımlanan bileşiği oluşturur ve kan dokulara yeterli oranda oksijen götüremediğinden, karbon monoksit soluyan kişi çok zaman geçmeden hayatını kaybeder.

HemoglobinHemoglobin Çeşitleri Nelerdir

Yetişkinlerde “Hemoglobin A” ve “Hemoglobin A2″ olarak iki farklı çeşit hemoglobin sentezlenmektedir. Hemoglobin yapımda yer alan zincirlerden yalnızca birinin dahi aminoasit yapısında meydana gelen değişiklik, anormal hemoglobin üretimine sebep olur. Bu yapısal farklılıklar genelde hiçbir belirti vermezler lakin kimi durumlarda hemoglobinin oksijen taşımasını büyük ölçüde etkileyerek hastanın yaşamını tehlikeye sokabilir. Bunun en tipik örneği kansızlıktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.