Zatürre

Zatürre Hakkında Bilgi:

Zatürre yüz yıllardır var olan çok eski bir hastalıktır. Bu hastalık ülkelerin gelişme yüzdelerine ve kullanılan tedavi yöntemlerine bakmaksızın ilerleyebilen ve ölüm ile sonuçlanabilen bir hastalıktır. Aynı zamanda ülkemizdeki istatistiklere bakacak olursak her bin kişiden on beşi bu hastalığı geçirmekte ortalama beş yüz bin hasta da bu Zatürre nedeniyle hastanelere başvurmaktadır.

Zatürre hastalığı bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde daha çok görülür. Buna göre çocuklar, yaşlılar, kanser, şeker ve böbrek hastaları en büyük risk gurubunu oluşturur.

İstatistiklere devam edecek olursak ülkemizde bir yılda;
Beş yaş altındaki bin çocuktan otuz altısı,
Altmış – yetmiş dört yaş arası bin kişiden on beşi,
Yetmiş beş yaş üstü bin kişiden otuz dördü,
On beş – on dokuz yaş arası ergen gençlerde bin kişiden altısı Zatürre olmaktadır.

zatürre tedavisi

Zatüre hastalığının atlatılması uygulanan bakım ve hastalığın hangi safhada olduğuyla ilgilidir. Eksik bakım hastanın ölümüne bile yol açabilir.

Zatürreye Neden Olan Mikroplar:

Zatürre hastalığına neden olan çok fazla etken vardır. Bakteri, virüs, mantar ve parazit bunların içindedir. Zatürre vakalarının yarısına neden olan mikrop ismi pnömokok’ tur. Tabi grip virüsü de zatürreye yol açabilir.

Zatürrenin Belirtileri:

Zatüre olup olmadığını ortaya çıkartan iki tip durum vardır. Bunlardan biri tipik zatüredir. Tipik Zatürre aniden ortaya çıkan yüksek ateş, titreme, üşüme, öksürük, balgam ve ağır göğüs ağrısı ile kendini belli eder. İlk başta görünen durum ağır bir üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde görülür. Diğer bir Zatürre durumu ise atipik zatürreedir. Atipik Zatürre de ise tipik Zatürrenin tam tersi bir durum vardır. Kendini hiç göstermez ve sinsi ilerler. Belli olan sadece kuru bir öksürüktür.

Zatürre Tedavisi İçin En Uygun Mekan:

Zatürre hastalığının ağırlığına ve safhasına göre evde veya hastanede tedavi edilmesi gerekmektedir. Buna göre;
Hastaların beşte biri hastanede kalmalıdır.
Her on hastadan biri yoğun bakım ünitesine alınır.
Evde kendi bakımını yapamayacak ve yalnız olan hastalar için hastane uyundur.
Küçük yaştaki çocuklar ve altmış yaşın üstündeki hastalar hastanede kalmalıdır.
Bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişiler hastanede kalmalıdır.
Genel durumu kötü olanlar, yüksek ateşten kurtulamayanlar, dudaklarında ve parmaklarında morarma görülenler, hızlı soluk alıp verenler, kan basıncında düşüklük olanlar kesinlikle hastanede kalmalıdırlar.

Zatürre Teşhisi:

Zatürrenin en büyük delili akciğer röntgenidir. Duruma göre tomografi bile istenilebilir. Aynı zamanda zatürreye neden olan mikrobun saptanması ve ona göre tedaviye başlanması gerekir. Bu nedenle balgam ve kan tahlili istenilebileceği gibi aynı zamanda bronoskopi de yapılabilir.

Zatürre Hastalığının Tedavi Yöntemleri:

Zatürrede de diğer hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis hayati önem taşır. Öyle ki zatürrenin neden olduğu ölümlerin % kırkı ilk yirmi dört saattir. Zatürreye karşı kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Önemli olan hangi ilacın hangi dozda, hangi hastada nasıl uygulanacağını bilmektir. Tabi bunun yanında öksürük giderici, balgam söktürücü ve ateş düşürücü etkileri olan ilaçlardan da destek alınır.

Unutulmamalıdır ki zatürree ölümcül bir hastalık olabilir. Öyle ki bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin içinde bulunduğu ortalamaya göre her yıl dünya da dört milyon çocuk bu yüzden ölüyor. Ülkemizde bu oran korkutucu derece büyüktür. Her yıl yüz tane beş yaş altı çocuktan 22 si zatürreenin neden olduğu hasardan dolayı ölmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. ibrahim dedi ki:

    yardımlarınızı ricaediyorum yarış atım zature olduğunu duşunuyorum bir kaç gez atibotik uyguladım at iyeleşti fakat dıha sonra tekrar öksürük ve ateş başladı öksürünce adata boğuluyor şu anda ……diye bir antiboyotik başladım 8saate bir 3 gr uyguluyorum ama 2 gün oldu iyeleşme görunmiyor atım çok kalite bir yarışatı bana yardımcı olursanız çok memnün olurum hoşçakalın

  2. melek dedi ki:

    benim oğlum 6 yaşında ve zaturyeye yakalandı onun için çok endişeleniyorum şu an ilaç tedavisi uygun görüldü antibiyotiklrle tedavi ediliyor ama zaturye çok kötü bir hastalıkmı iyileşme nasıl olur kaç gnn sürer bunları merak ediyorum yardımcı olursanız sevinirim

  3. kerim dedi ki:

    Zatürrenin nasıl bulaştığını kısa ve öz yazar mısınız?
    Ayrıca nerelerden bulaştığını,hastalık başlangıcında korkulacak bir şey olup olmadığı,bu hastalığın zararlarını,nasıl tedavi edileceğini (halk arasındaki tabir ile) hangi yaşlarda görüldüğünü,ne kadar sürede tedavinin biteceğini kısa ve öz bir biçimde yazar mısınız?