Yumurtlama Adet Dönemi

Polikistik Over (PKO), genel olarak bir yumurtlama bozukluğudur. Yumurtlama, üreme döneminde olan kadınların bedenlerinin en önemli fonksiyonlarından biridir ve yumurtlama olması kadın bedeninde kendi hissettiği farklı belirtilere ve tıbbi olarak meydana gelen birçok muayene ve laboratuar verilerinin ortaya çıkmasına sebep olur.
PKO, kronik bir yumurtlama bozukluğu olarak ifade edilir. Normalde üreme döneminde olan bir kadında yılda ortalama 12 defa olan yumurtlama, PKO durumunda 3-4 gibi sayılara inebileceği gibi, hiç olmayabilir de. Aksine tamamıyla normal olan bir kadında, yılda bir ya da birkaç kez yumurtlama gerçekleşmeyebilir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta yumurtlama bozukluğunun direkt olarak PKO’ya işaret etmediğidir. Yumurtlama bozukluğu ilk başta prolaktin ve tiroid hormonu salgısı bozuklukları olarak farklı çeşitlerdeki hormonal dengesizliklere bağlı meydana gelebileceği gibi, ileri yaşlarda görülen yumurtalıklardaki yumurta hücrelerinin azalmasına bağlı olarak da meydana gelebilir. Nadir olarak genç yaştaki kadınlarda çeşitli sebeplerle yumurta hücreleri yok olabilir ve “erken menopoz” adı verilen problem meydana gelebilir.

Yumurtlama işlevinin düzenli olması, kadında PKO olma ihtimalini neredeyse yüzde sıfıra indiren bir vakadır. Yıllık görülen adetlerin birçoğunda aşağıdaki özelliklerin görülmesi düzenli yumurtlamaların olduğu kati olmayan fakat kuvvetli göstergeleridir:

Adet Kanamalarının düzenli olarak 21-35 Gün Aralıklarla Olması

Bu noktada dikkat edilmesi gereken detay, kadınların genelinde 28 günlük adet döngülerine sahip olması ile bir ayın 30-31 gün sürmesi sebebiyle, her ay adet kanamasının birkaç gün geri atmasının anormal bir durum olmamasıdır. Ayrıca diğer bir önemli detay ise istikrardır. Yani bir kadın her ay 21-35 günde bir adet kanaması yaşamasına rağmen adet döngüsü düzenli olmayabilir. Örnek vermek gerekirse son 6 döngüsü 23, 32, 25, 30, 30, 34 gün devam etmiş olan bir kadında, döngüler 21-35 günlük normal gün sınırları içersinde devam etmesine rağmen adet düzensizliği söz konusu olabilir.

Yumurtlama Adet Dönemi

Adet Döngüsünde Meydana Gelen Belirtiler

Adet kanaması başlamanda birkaç gün öncesinden başlayan ruhsal değişiklikler, ödem, göğüslerde şişlik ve hafif sızı durumlarının adet kanamasının başlaması ile kaybolması, adet kanaması sırasında az veya çok fark edilen hassasiyet ve ağrı, yumurtlamanın var olduğunun en net belirtisidir. Bu belirtilerden hiç birinin olmadan kadının birden bire adet kanaması görmesi yumurtlamada sorun olduğunu düşündürebilir.

Kimi kadınlarda adet döneminin tam ortasında yumurtlamanın olduğu yumurtalık bölümünde kısa süreli ağrılar görülebilir. Almanca’da “ortasında oluşan ağrı” diye bilinen Mittelschmerz olarak tanımlanan bu durum aslında çok önemli bir yumurtlama ifadesidir ve çoğu zaman her ay görülür.

Adet Kanının Nitelikleri

Adet kanaması vasıtasıyla atılan kan, görünüm itibariyle koyu renkli ve pıhtılaşmayan bir kandır ve kadınlar bu kanı diğer farklı kanamalardan rahatlıkla ayırt ederler.

Üreme Özellikleri

Hiçbir problem yaşamadan bir veya birden fazla gebelik yaşamış bir kadının PKO sorunu olma ihtimali hemen hemen hiç yoktur.

Kadının Kendi Kendine Yumurtlamasını Belirlemesi

Salgı İnceleme Yöntemi

Rahim ağzından salgılanan mukus, adet dönemi süresince salgılanan hormonların etkisiyle adet döneminin farklı günlerinde farklı nitelikler gösterir. Bu farklılıkları anlayabildiğinizde yumurtlamanızın olduğunu kolayca fark edebilirsiniz.

Günlük kontroller için, vajinanınız dan gelen salgıyı işaret parmağınız ve başparmağınız arasına alın ve parmaklarınızı açarak salgının yukardan aşağıya kopmadan yoğun bir şekilde aktığını görün. Böyle bir durumda yumurtlama gününde olduğunuzu anlayabilirsiniz. Söz konusu salgı, koyu kıvamlı, yapışkan, çektikçe uzayabilen, yumurta akı, beyaz sarı renklidir.

Bazal Vücut Isısı Ölçme Yöntemi

Yumurtlama gerçekleştirkten sonra vücut ısısı önce az bir miktar düşer, progesteron hormonu salgısıyla birlikte çok az bir miktar yükselir. Bu metodu kullanmak istiyorsanız, bazal vücut ısısı ölçebilen bir hassas termometreniz olmalıdır. Ancak vücut ısısının uykusuzluk, ateşli hastalıklar, halsizlikyorgunluk, stres gibi etkenlere bağlı olarak değiştiğini de unutmayın.

Yumurtlama Varlığını Teşhis Etmek İçin Kullanılan Tıbbi Yöntemler

Progesteron Hormonu Ölçümü
Folikülometri
İdrar LH Kitleri
Fern Testi
Spinnbarkeit Testi

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. keriman dedi ki:

    progesteron 5,74
    follıcular :0,20-1,50
    luteal . 0-27,0:1,7
    post menapoz:0,0.81-
    ovulasyon:0,8-3,0
    ben bu ay hamıle kalabılırmıyım sızce değerlerım ıyı mıadetimin 20.gununde yaptırdım acıl cvp ıstıyorum

  2. narin dedi ki:

    slm herkese ya size bir sorum olacakti acaba yumurtlama gunu nasil hesaplaniyor bilen varsa ne olur cvp layin
    mesela ben her ay duzenli adet goruyorum ama ama nasil yapiliyor hesaplama her ay 9zun adet oluyom cvp bekliyom tesekurler simdiden