Yorgunluk ve Bahar Yorgunluğu

Yorgunluk ve Bahar Yorgunluğu

Yorgunluk tanımlanırken, çok çabuk yorulma, genel güçsüzlük, konsantrasyon eksikliği gibi şikayetlerin toplamı olarak ifade edilir. Kişinin iş performanssızını, özel hayatını, sosyal hayatını oldukça olumsuz yönde etkileyen yorgunluğun nedenleri arasında, gereğinden fazla yapılan spor, uyku bozukluğu, yetersiz beslenme, kansızlık, üst solunum yolları enfeksiyonları, viral hastalıklar, kullanılan tansiyon ilaçları ve alerji ilaçları, sakinleştirici ilaçlar, depresyon, kas gevşetici ilaçlar, birçok antibiyotik türü sayılabilir. Hissedilen yorgunluk, kısa süreli değil ise ve 6 aydan fazla sürüyorsa kronik yorgunluktan söz edilebilir.

Kronik yorgunluk hastalığına muzdarip olan kişilere bakıldığında büyük çoğunluğunun psikiyatrik hastalıklar, özellikle de depresyon, panik bozukluk ve somatizasyon bozukluğu sorunları olan kişiler olduğu görülmüştür. Bunun dışından kronik yorgunluğun yüzden 10 undan daha azı kronik yorgunluk sendromu olarak belirtilir. Tıbbi açıdan açıklaması olmayan mental ve fiziksel yorgunluk hali yanında uykuda dinlenememe, konsantrasyon eksikliği ve baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik gibi şikayetler mevcuttur.

Kronik yorgunluk sendromu adı bilinen hastalık çok önceki yıllara dayanan, eski adı ile nevrasteni olarak bilinen fizik inceleme ve laboratuvar tetkiklerinde herhangi bir anormallik olmamasına rağmen bilinen ve yaşanan bir hastalıktır. Hastalıkta, yaşanan fiziksel travmalar, depresyonlar, uyku düzensizlikleri, uyuyamama problemleri, bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunlar gibi etkenlerin de rolü vardır. Genelde kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülür.

Kronik yorgunluk hastalığında doğru değerlendirmenin yapılması için, hastalığın öyküsü önem arz eder. Yapılacak fiziksel muayeneler ve gerekli görülen laboratuar testleri tedavi açısından destekleyici veriler sağlar. Hastalığın öyküsünde, hastalığın ne zaman başladığı, ne kadar süredir devam ettiği, günlük yaşama olan olumsuz etkileri, uyku saatleri, uyku düzeni, uyku kalitesi, kullanılan ilaçlar ve dozajları, organik hastalıkların varlığı gibi konular detaylı incelenmelidir.

yorgunluk

Fazla fiziksel güç harcamak ve yetersiz beslenmek ile birlikte ortaya çıkan yorgunluk, dinlenmek ve dengeli beslenmek ile kısa sürede tedai edilebilir. Organ hastalıkları yüzünden gelişen yorgunluk ise genelde aktivite ile ortaya çıkmaktadır. Depresyon sebebiyle aşırı yorgunluktan şikâyet eden kişi için ise depresyon tedavisi uygulanmadığı sürece yorgun hissetmenin önüne geçilemez.

Hastanın tam kan sayımı, sedimantasyon, kan şekeri değerleri, karaciğer ve böbrek fonksiyonları, elektrolitler, TSH, tam idrar tetkiki, ağrı veya kas zayıflığı gibi şüpheli durumları değerlendirilmelidir.

Yorgunluk tedavisi kesinlikle kişiye özel yapılmalıdır. Kişinin yorgunluğunun altında yatan etken yada etkenler, yapılan testler ve muayene sonucunda tespit edilmeli ve hastaya uygun olan tedavi yöntemi seçilmelidir. Bunların yanında hastaya bazı ufak ama önemli tavsiyeler verilir:

Yorgunluk İçin Tavsiyeler

Uyku saatleri 8 saatten az olmaması gerekir.
Her sabah aynı saatte uyanmaya özen gösterilmesi gerekir.
Fiziksel aktivitelerin öğle saati geçtikten sonra yapılması gerekirç
Yatmadan 1 saat önce vücudu fazla yormayacak, sadece rahatlatmaya yarayacak hafifi egzersizler ile kasların yumuşatılması gerekir.
Gün içinde güneş ışığından yararlanılması gerekir.
Yatmadan 2-3 saat önce ılık duş alınması gerekir.
Akşam yemeğinden sonra kafeinli içeceklerden ve sigaradan uzak durulması gerekir.
Yatak odasında televizyon, radyo, bilgisayar gibi ışıklı ve sesli cihazların bulunmaması gerekir.

Bahar Yorgunluğu Nedir Neden Olur?

Hemen hemen kadın, erkek herkesin bahar mevsimi başlarında yaşadığı aşırı halsizlik, yorgunluk hali bahar yorgunluğu olarak ifade ediliyor. Bol bol B ve C vitamini almanın, yürüyüş yapmanın, günde en az 20 dakika güneşlenmenin, bahar yorgunluğu şikayetlerini gidereceğini ifade eden uzmanlar, kronikleşmeden bahar yorgunluğunun önüne geçilmesini tavsiye ediyor. Bahar aylarının gelmesi ile birlikte, insanların metabolizmasında meydana gelen değişiklikler, yorgunluğa, halsizliğe sebep olabiliyor. Bunun dışında bahar yorgunluğuna bağlı eklem ağrıları, sürekli uyuma isteği, kalp ve romatizma hastalılarının şikayetlerinin artması gibi durumlar gözlenebiliyor. Bahar aylarında havadaki negatif yüklü iyonların artması ile yorgunluk ve halsizlik hatta gerginlik durumlarının insanlarda arttığı belirtiliyor.

Bahar Yorgunluğu

Havadaki elektrik yükünün artması genelde büyük şehirlerde daha fazla olması sebebiyle, şehir hayatı yaşayan kişilerde bahar yorgunluğu daha fazla görülüyor. Zira şehir yaşamında trafik, gürültü, sanayi atıkları, taşıtların havaya kirletmesi gibi olumsuz etkenler daha fazla görülüyor. Uzmanlar bahar yorgunluğunu en hafifi şekilde atlatmak için, bol bol meyve, ve sebze tüketilmesini, bol su içilmesini öneriyor. İçersinde B ve C vitamini olan domates, kayısı, patates tüketilmesi, ortalama 1,5-2 litre su içilmesi, gece uykusunu en az 8 saat alınması, günde 20 dakika güneşlenilmesi, her gün en az yarım saat yürüyüş yapılması, alkol ve sigara azaltılması bahar yorgunluğuna önlem olarak alınacak birkaç küçük ama faydalı önlemlerdir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.